+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Sikertelen iráni start
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Augusztus 29-én az indítóállásban robbanhatott fel a rakéta, amellyel egy távközlési műholdat szerettek volna felbocsátani Iránból. A Nahid-1 nevű (jelentése: Vénusz) műhold sorsáról hivatalos információ nem látott napvilágot, de elemzők nagyfelbontású kereskedelmi földmegfigyelő műholdak felvételei alapján okkal feltételezik, hogy egy műszaki probléma miatti startbaleset történt. Feltehetőleg az előkészületek, esetleg a hajtóanyaggal való feltöltés közben keletkezhetett a robbanás. A kudarc tényét a Reuters hírügynökség beszámolójában egy név – és további részletek említése – nélkül nyilatkozó iráni illetékes is elismerte.
Az Irán északi részén fekvő, Khomeini ajatollahról elnevezett űrközpontban augusztus 29-én az indítóállásban robbant fel a hordozórakéta, legalábbis a füstfelhő erre utal. (Műholdkép: Maxar Technologies / Reuters)

Az űrindítási kísérletre az Egyesült Államok tiltakozása ellenére került sor. Az amerikaiak attól tartanak, hogy az űrprogram révén Irán valójában hosszú hatótávolságú, akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is alkalmas ballisztikus rakétáit fejleszti.Egy másik aznapi műholdkép a bázisról még nagyobb füstöt mutat. A Safir rakétával a baleset valószínűleg rövid idővel a földmegfigyelő műhold elrepülése előtt történhetett. (Kép: Planet Labs Inc. / Middlebury Institute of International Studies)

Idén év elején ugyancsak sikertelenül végződött egy (vagy két) indítási kísérlet Iránban. Az ország először 2009-ben állított pályára műholdat Omid (Remény) néven. Ezt 2011-ben a Rasad (Megfigyelés) követte. Irán harmadik műholdja a szintén hazai gyártású, 2012-ben indított Navid (Ígéret) volt. Negyedikként a Fajr (Hajnal) indult 2015-ben.

forrás:/urvilag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Nem fogsz örülni, ha megtudod, milyen szinten áll a civilizációnk a tudósok szerint
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Bobák Áron
képek: Star Wars


Nikolaj Kardasev asztrofizikus 1967-ben alkotta meg az úgynevezett Kardasev-skálát, ami két szempont alapján határozza meg egy civilizáció fejlettségét, és hát mi tagadás, az emberiség eddig nem teljesít valami fényesen.
A két szempont az energiatermelés és a technológiai fejlettség, amelyek egymással szoros összefüggésben vannak: minél több felhasználható energiával rendelkezünk, annál gyorsabban tud fejlődni a technológia, és minél fejlettebb a technológia, annál hatékonyabban tudjuk kitermelni az energiát.


Kardasev eredetileg csak három kategóriát különböztetett meg: azokat a civilizációkat, amelyek tökéletesen uralják a saját bolygójuk erőforrásait, aztán azokat, amelyek uralják a csillagjuk erőforrásait is, és végül azokat, amelyek az egész galaxis erőforrásai felett rendelkeznek. A skálát azóta jócskán kibővítették további négy kategóriával, de ez az emberiséget nem igazán érinti.0-ás típusú civilizáció; - Olyan civilizáció, amely az energiát nyersanyagokból, például növényi és állati maradványokból nyeri (lásd: kőolaj, kőszén), és a bolygóját sem igazán tudja elhagyni. Kitaláltad, a földi civilizáció ebbe a kategóriába tartozik. Öröm az ürömben, hogy Carl Sagan 1973-ban úgy saccolt, hogy az emberi civilizáció fejlettsége 0,7 körül lehet, vagyis ha lassan is, de közeledünk a következő kategóriához, ami az...

1-es típusú civilizáció:- Olyan globális civilizáció, amely képes hasznosítani a bolygó összes rendelkezésre álló erőforrását. Nem hangzik lehetetlennek, ugye? Csakhogy ahhoz, hogy ezt elérjük, képesnek kell lennünk arra is, hogy adott esetben befolyásoljuk az időjárást, kihasználjuk a lemeztektonikai mozgásokat, sőt, a földrengéseket és vulkánkitöréseket is. Emellett 100%-ban újra kell hasznosítanunk mindent. Az utóbbi már önmagában is elég kemény meló lesz, de az optimistábbak szerint azért ez a szint még belátható időn belül összejöhet.2-es típusú civilizáció: - A csillagcivilizáció, avagy egy olyan társadalom, amely maximálisan kiaknázza a csillagjában rejlő lehetőségeket. Persze nem úgy, hogy lerak a mezőre néhány napelemet, aztán azzal melegíti a vizet, hanem például a csillagot teljesen körbevevő Dyson-gömbbel, amely a csillag által megtermelt összes energiát továbbítja a bolygóra. És hogy mire lenne jó ennyi energia? Például arra, hogy teljesen uralmunk alá hajthatnánk a naprendszert - ha ahhoz lenne kedvünk, akár a bolygók mozgását is befolyásolhatnánk, és tökéletes kontroll alatt tarthatnánk a meteorokat és aszteroidákat is, vagyis nem kéne amiatt aggódnunk, hogy egy eltévedt kő egyszer csak kitörli az emberiséget az univerzumból. A tudósok szerint ettől a fejlettségi szinttől az emberiség jó esetben is ezer évekre van.

3-as típusú civilizáció: -A galaktikus civilizáció a teljes galaxis ura, vagyis egy egész galaxis erőforrásai állnak a rendelkezésére. Ez a Tejútrendszer esetében alsó hangon is százmilliárd csillagot és annak összes bolygóját jelentené, valamint nagyjából százmillió fekete lyukat és egyéb égitesteket. A szakértők szerint mire egy civilizáció eléri ezt a fejlettségi szintet, jó eséllyel tökéletesíti saját magát akár génmanipulációval, akár úgy, hogy kiborggá (részben gép, részben emberi létforma) alakítják magukat, a munka nehezét, vagyis a galaxis meghódítását pedig olyan robotokra bízná, amelyek képesek reprodukálni és sokszorosítani önmagukat.

A 3-as típusú civilizáció energiakészlete nagyjából tízmilliárdszorosa a 2-es típusúénak, így akár arra is képes lehet, hogy tetszés szerint mozgasson bolygókat egyik bolygórendszerből a másikba, vagy akár teljesen új csillagokat alkosson. Ezt az achievementet még minimum százezer év, mire teljesítjük, de kevésbé optimista becslések szerint akár egymillió évünkbe is telhet, mire meghódítjuk a teljes galaxist.4-es típusú civilizáció: - Az univerzum-civilizáció az egész világmindenség energiaforrásai felett rendelkezik, így akár arra is képes, hogy szabadon alakítsa a téridőt, és jó eséllyel halhatatlan is. Mivel az univerzum teljes energiáját használják, így annak tágulását is lassítják vagy akár teljesen megállítják, emellett valószínűleg olyan energiaforrásokat is használnak, amelyek ellentmondanak az általunk ismert fizika szabályainak.

5-ös típusú civilizáció: - Uralja az egész multiverzumot. Itt már olyan civilizációról beszélünk, amelynek sikerült átjutnia a párhuzamos univerzumokba, így a létező összes univerzum minden energiája a rendelkezésére áll. Bár egyelőre nem tudhatjuk, hogy a multiverzum tényleg létezik-e, de elképzelhető, hogy Stephen Hawkingnak köszönhetően a nagyon távoli jövőben majd képesek lehetünk átjutni egy másik univerzumba.6-os típusú civilizáció: - Az elképzelhető legfejlettebb civilizáció, amit igazából jellemezni sem nagyon tudunk. Az ilyen civilizáció felette áll az időnek és a térnek, így képes akár új univerzumokat is létrehozni, vagyis nagyon közel áll ahhoz, ahogyan az isteneket elképzeljük.

Ha most egy kis amőbának érzed magad, akkor annyit azért tegyünk hozzá, hogy a Kardasev-skála merőben elméleti dolog, hiszen jelenleg nem ismerünk a sajátunkon kívül egy civilizációt sem, vagyis azt sem tudhatjuk, hogy létezik-e az emberiségnél fejlettebb civilizáció. Amikor pedig a kutatók arra tippelnek, hogy mennyi idő alatt érhetjük el az egyes fejlettségi szinteket, figyelmen kívül hagynak olyan lehetőségeket, mint a technológiai szingularitás, ami a mesterséges intelligencia megjelenésével előbb-utóbb szinte garantáltan be fog következni, és tökéletesen megjósolhatatlanná teszi a fejlődés ütemét.

Ha pusztán elméleti síkon gondolkodunk, azt azért így is ki lehet következtetni, hogy mivel a Napunkat még jól láthatóan senki sem csapolta meg, a galaxisunkban még nem jött létre olyan civilizáció, ami elérte volna a hármas szintet. Ugyanígy kikövetkeztethető, hogy az univerzumban sehol fejlődött ki négyes szintű civilizáció, és amennyiben létezik is multiverzum, még egyik párhuzamos univerzumban sem jutott el senki arra a fejlettségi szinte, hogy az egész multiverzumot uralni tudná.

forrás:/player.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
31
  Valószínűleg megtalálták II. András sírját
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző; Urfi Péter

A bánsági Egresen (Igris) végzett ásatások során a kutatók feltételezhetően megtalálták annak a két sírépítménynek az alapját, amelyben egykor II. András magyar királyt és második feleségét, a konstantinápolyi császárlányt, Courtenay Jolántát temették el.Régészek a II. András magyar király temetkezési helyéül szolgáló ciszter kolostor feltárásán a bánsági Egresen (Igris) 2019. augusztus 28-ánFotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Langó Péter régész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója az MTI-nek szerdán elmondta, a két sírépítmény elhelyezése alapján valószínűsítik, hogy ezeken feküdhetett az a két kőszarkofág, amelyben a királyi párt temették el.

A nagylaki határátkelőhelytől légvonalban kevesebb mint tíz kilométerre, a Maros bal partján fekvő településen 2013-ban kezdődött meg a Pázmány Régészettudományi Intézete és a helyileg illetékes temesvári Bánsági Múzeum közös kutatási programja, amelynek legfőbb célja a királyi sír megtalálása volt.

Ez egy ilyen nap: szintén mai hír, hogy a kutatók szerint II. Lajos király nem a Csele-patakba fulladt bele.

forrás:444.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák