+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
29
  A sötét anyag idősebb lehet a világegyetemnél
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Sódor Ádám

Hát az meg hogy lehetséges?! – kaphatja fel a fejét joggal az olvasó. – Nem úgy van, hogy a világegyetem – a világmindenség – tartalmaz minden fizikai létező dolgot? És ha a világegyetem kora véges – hisz jól tudjuk, hogy 13,8 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanással vette kezdetét – akkor semmilyen fizikai entitás nem lehet idősebb nála?

Nos, hosszú ideig így gondolták a fizikusok is. Ám az utóbbi évtizedben egyre több kozmológus szerint számos közvetett bizonyíték támasztja alá a multiverzum-hipotézist. Ennek értelmében a mi világegyetemünk egy csupán a sok, talán végtelen számú párhuzamos univerzum közül, amely az egymásból fürtszerűen előbukkanó és felfúvódó világegyetemek láncolatának, vagy más hasonlattal a téridő-buborékok habjának csak egyetlen eleme. Ha ez igaz, akkor a mi világegyetemünk mégsem a világmindenség, és akár örökölhetett is dolgokat a szülőuniverzumától.

Erre talált most közvetett, matematikai bizonyítékot Tommi Tenkanen asztrofizikus, az Amerikai Egyesült Államokbeli John Hopkins Egyetem posztdoktori kutatója.
A rejtélyes sötét anyag, amely csak gravitációs hatása révén, közvetetten nyilvánul meg előttünk, az asztrofizikusok számításai szerint a világegyetem anyagának 80%-át teszi ki. Ennek az anyagnak a mibenléte és részletes tulajdonságai a modern fizika legfontosabb megválaszolatlan kérdései. Tenkannen számításainak eredménye csak tovább fokozza a rejtélyt, eszerint ugyanis ez az anyag már az ősrobbanás előtt is létezhetett.

Az intergalaktikus hidrogéngáz nagy léptékű eloszlása a világegyetemben. Bár a sötét anyagról nyilvánvaló okokból nem tudunk felvételt mutatni, de jelenléte és tulajdonságai hatással vannak a fénylő anyag eloszlására, ami pedig már közvetlenül vizsgálható a csillagászati műszereinkkel. Forrás: Phys.org/Vid Iršič.
„A vizsgálatom új kapcsolatot tárt fel a részecskefizika és a csillagászat között. Ha a sötét anyag olyan újfajta részecskékből áll, amelyek már az ősrobbanás előtt is léteztek, akkor ennek sajátos nyomot kell hagynia a galaxisok égbolton megfigyelhető eloszlásában. Ez a kapcsolat feltárhatja a sötétanyag-részecskék mibenlétét, és az ősrobbanást megelőző időszakra vonatkozó következtetések is levonhatóak lehetnek belőle” – magyarázza Tenkanen.

Annak ellenére, hogy alig tudunk valamit az eredetéről, a kozmológusok kimutatták, hogy a sötét anyag fizikai tulajdonságai kulcsszerepet játszottak a galaxisok és galaxishalmazok keletkezésében. Így, bár közvetlenül nem látjuk, a kutatók a világegyetem látható anyagának mozgásai és eloszlása alapján teljesen bizonyosak a létezésében. okáig azt képzelték, hogy a sötét anyag az ősrobbanás valamiféle maradványa lehet, ám az összes ilyen irányú keresési kísérlet eredménytelen maradt. „Ha a sötét anyag az ősrobbanás után maradt volna vissza, akkor annak nyomát a fizikusoknak már meg kellett volna találniuk a részecskefizikai kísérletekben” – húzza alá Tenkanen.Tenkanen egy egyszerű új matematikai módszerrel mutatta ki, hogy a sötét anyag az ősrobbanás előtti kozmikus felfúvódás korszakában jöhetett létre, amikor a tér rendkívül heves táguláson ment keresztül. Ez a folyamat hatalmas mennyiségben hozott lérte úgynevezett skalárrészecskéket. Egyelőre csak egy ilyen típusú részecskét ismerünk, a Higgs-bozont. „Nem tudjuk, mi alkotja a sötét anyagot, de ha köze van a skalárrészecskékhez, akkor régebbi lehet az ősrobbanásnál. Ezzel az új matematikai módszerrel nem szükséges feltételeznünk a gravitációs kölcsönhatáson túl egyéb erőket a látható és a sötét anyag között, a gravitációs kölcsönhatásáról pedig már eddig is tudtunk” – folytatja Tenkanen.

Habár az ötlet nem teljesen új, korábbi elméletek nem tudtak a sötét anyag ősrobbanás előtti eredetére vonatkozó számításokkal előállni. Az új tanulmány értelmében az ilyen eredetű sötét anyag a világegyetem anyageloszlásán is megfigyelhető nyomokat hagyhatott. A Euclid űrszonda 2022-re tervezett indítását követően a sötét anyag eredetéről is többet tudhatunk majd.

forrás: /csillagaszat.hu/John Hopkins Egyetem/

kapcsolódó: Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag Katt ide!
Azt hitték megoldották a sötét anyag rejtélyét, de tévedtek Katt ide!
Megoldódott a sötét anyag nélküli galaxis rejtélye Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
29
  Orbán Viktor bejelentése: " Már többször kértem a magyar népet....
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
" Nem egyszer, nem kétszer kértem a magyar lakosságot, hogy fejezzék be azt a lejárató hadjáratot, amit a kormányom és a személyem ellen tesznek. Ezt a kérésemet továbbra is semmibe vették ezért kénytelen leszek intézkedéseket tenni. Más országok mintájára, hamarosan cenzúráztatni fogjuk az internetes tartalmakat, legyen az a Facebook vagy a Youtube videó megosztó csatorna". - nyilatkozta a Kossuth RádióbanAz igazságügyi miniszter már fel is állította azt a munkacsoportot akik ezt ki fogják dolgozni, hogy jogilag is megfeleljen. Ha ez sikerül, akkor az olyan jellegű tartalmakat, amik nem felelnek meg majd az előírtaknak, tiltani illetve törölni fogjuk. Ne használja senki se az internetes felületeket propaganda anyagok terjesztésére kamu profilokon keresztül. Ennek gátat kell és gátat is fogunk szabni! "

forrás:/rtl-klub.me/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák