+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
27
  Meglepő kísérő
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:Both Előd

Kisbolygók körül már találtak holdakat, nem is egyet. Üstökösök körül még soha. Eddig legalábbis.
Szinte hihetetlen, de már öt év telt el azóta, hogy az ESA Rosetta űrszondája megérkezett célpontjához, a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz. Augusztus 13-án pedig már négy év telt el azóta, hogy az üstökös a körülötte keringő Rosettával együtt elérte pályája perihéliumpontját. Az itt bemutatott képet a Rosetta egy hónappal a perihéliumátmenet után készítette az üstökösről. Egyáltalán meglepő az, hogy ilyenkor a Nap közelsége hatására az üstökös magja még szemmel láthatóan igen aktív, sokkal meglepőbb viszont, hogy a képen bekarikázott törmelékdarab az üstökösmag körül kering, vagyis az üstökös holdjának tekinthető.A bekarikázott törmelékdarab a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös magja körül kering, vagyis az üstökös „holdjának” tekinthető. (Kép: ESA / Rosetta / MPS/OSIRIS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA / J. Roger, CC BY-SA 4.0)

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökös kifejezetten porosnak bizonyult, 2015 júliusának végén és augusztus elején a műszerek mérése szerint óriási mennyiségű por burkolta be az üstökösmagot – ami napközelségének is köszönhető. Látványos gázkilövellések indultak ki a mag felszínéből, ezek sodorták magukkal a port, amelyből az üstökös kómája, vagyis a magot körülvevő gáz- és porburok, illetve a hosszan elnyúló csóva kialakult. Az OSIRIS kamera egyetlen felvételén sok száz, a mintegy 4 km átmérőjű magot körülvevő szemcse azonosítható. Néha a mag felszínét nagyobb darabok is elhagyják, amint az a képen látható.

A képen megjelölt nagy törmelékdarabot néhány hónappal ezelőtt egy spanyol asztrofotós, Jacint Roger fedezte fel, aki a Rosetta archívumában kutakodott. Sikerült több felvételen is azonosítania az objektumot, amelyeket az OSIRIS kislátószögű kamera 2015. október 21-én, 400 km távolságból készített. A keringést érzékeltető animált felvételsorozat is készült, amely itt megtekinthető.

A felfedezést követően az ESA szakemberei alaposabban is megvizsgálták a „holdat”, és megállapították, hogy a törmelékdarab átmérője valamivel kevesebb 4 méternél, porszemnek tehát semmiképpen sem nevezhető, de még az égitestek világában apró üstökösmag mellett is eltörpül. Pályáját a Rosetta felvételei alapján modellezve úgy gondolják, hogy a kidobódása utáni első 12 órát az üstökösmag középpontjától 2,4 és 3,9 km közötti távolságban töltötte. Később a kómában mozgott, ahol a viszonylag sűrű és fényes anyagban nehéz volt követni a mozgását. Később azonban a mag másik oldalán újra felbukkant, megerősítve a keringés tényét. Számításaik szerint legalább 2015. október 23-ig keringhetett a mag körül.

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökös jelenleg a Mars és a Jupiter pályája között mozog, legközelebb 2021 végén érkezik perihéliumba.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
27
  Itt a Star Wars IX új előzetese
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Rajongók alélnak jobbra-balra a Rise of Skywalker-trailer sok visszautalásától.
A Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker) című scifi új előzetest (vay afféle sizzle reelt) kapott a neten is a D23 Expo zárása után egy nappal, mely nem szokványos trailer, hanem inkább afféle kedveskedés a legnagyobb rajongóknak, hiszen jó pár snitt a régi filmekből került bele.A videó inditásához Katt ide!

Mint ismeretes, a filmet az eredetileg nem J.J. Abrams, hanem Colin Trevorrow rendezte volna, de őt kirúgták az előkészítési folyamatban. A hivatalos közlemény szerint természetesen közös megegyezés révén történt a szakítás a Lucasfilm és a rendező között, azonban szinte mindenki tudja, hogy más lehet a háttérben. Főleg azok után, hogy pár éve Josh Trank is egy rosszul sikerült film (valamint viselkedése) miatt távozott a második Star Wars-antológia rendezői székéből, hogy inkább saját filmekre koncentráljon. A stúdió az általa írt szkriptet is kidobta, és újraíratta, hogy aztán Abrams érkezésekor újabb újraírást kapjon.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák