+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
22
  A Hold körül az indiai űrszonda - lefékezett és pályára állt a Csándráján-2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor


Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organisation, ISRO) közlése szerint a fő hajtóművel augusztus 20-án végzett, 1738 másodpercig tartó sikeres manőver (Lunar Orbit Insertion, LOI) után elnyúlt Hold körüli pályára állt a Csándráján-2 (Chandrayaan-2) űrszonda. A 114 km és 18 072 km között változó magasságú kezdeti pályát az elkövetkező napokban további manőverek segítségével úgy alakítják, hogy a Hold pólusai felett, a felszíntől kb. 100 km-re húzódjon. Innen kezdik majd meg a leszállást.A Csándráján-2 tervezett pályája... (Kép: ISRO)

Ha eljön az idő, a Vikram leszállóegység önállósul majd a szonda pályán maradó egységétől, és a Holdat 30 km-re is megközelítő pályára kerül. Összetett manőverek sorozatának végén a tervek szerint szeptember 7-én éri el a felszínt, ahol sima leszállást hajt végre magas déli szélességnél, közelebb a Hold déli sarkvidékéhez, mint bármeny más korábbi űreszköz. Ha mindez sikerül, India lesz a negyedik űrnemzet, amely leszáll a Holdon.

Mint legutóbb megírtuk, a programból a magyar űripar is kivette a részét. A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ugyanis több kommunikációs berendezést szállított az ISRO megrendelésére, amelyeket az indiai szakemberek a Csándráján-2-vel való rádiós kapcsolattartáshoz használnak.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
22
  Innovatív szélturbinák - 55 méteres rezgő rudak termelik az áramot
szerző: Fazakas Virág

A Windstalk szélerőmű farm egy innovatív megoldást jelent a szélenergia hasznosítására, a hagyományos szélturbinák helyett. Megújuló energiát termel - A tervezésnél mindemellett az is cél volt, hogy a Windstalk megújuló energiát termelő erőmű hasonló mennyiségű áramtermelésre legyen alkalmas, mint a hagyományos szélturbinák. A különleges dizájnnak köszönhetően pedig az innovatív szélturbinák akár még turistalátványosságnak is beillenek.Az Atelier DNA által kifejlesztett új technológia, olyan problémák leküzdését tűzte ki célul, mint például a szélturbinákra jellemző alacsony frekvenciájú rezgések kibocsátása.

Geometrikus elrendezés a napraforgó mintájára - Az ingó szálak geometrikus elrendezése a napraforgó közepét formázza, melyet a hatalmas méretek miatt csak légi felvételről lehet jól látni.

A mozgási energiát alakítja elektromos árammá - Az energiatermelő pólusok vagy rudak teteje tele van piezoelektromos kerámia lemezekkel, melyeket elektródák kötik össze egymással egészen a rudak aljáig.Az innovatív energiafarm 1200 geometrikus elrendezésű, szénszálas pólusból áll, melyek 55 méter magasak, és egy-egy különálló, kör alakú talapzathoz vannak rögzítve

Szélturbinák helyett tehát a piezoelektromos kerámialemezek termelik a kinetikus (mozgási) energiát az elektródákon keresztül, amikor a szél meglengeti a pólusokat. Egy generátor pedig elektromos energiává alakítja a kinetikus energiát.

Éjszaka „csillagos égbolttá” változik -A pólusok tetején LED-es lámpák jelzik, hogy épp milyen erősségű az energiatermelés. Ha a szél eláll, elsötétül a LED. Mindegyik ingó pólusban generátor működik, mely maximalizálja az energiatermelést. Az előzetes kalkulációk szerint a Windstalk farm éves kapacitása 20,000 MWh.
A Windstalk szélerőmű farmot eredetileg Masdar városába tervezték, azonban egyelőre csak koncepció. Az ötlet még megvalósításra vár…

forrás:/impressmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák