+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A sötét anyag (amelyet nem feltétlenül nevezhetünk anyagnak, hiszen nem tudjuk, pontosan miből áll össze) eredete hosszú ideje foglalkoztatja az Univerzumot kutató szakembereket, itt pedig egyelőre több kérdés van jelen, mint konkrét válasz. Egy új tanulmányban most arra a következtetésre jutottak, hogy az összetevők közvetlenül az ősrobbanás előtt jöhettek létre, ami viszont további érdekes vonatkozásokat is magával hoz.Az ősrobbanás előtt keletkezett a sötét anyag,erre a következtetésre jutottak a kutatók,
ami viszont további kérdőjeleket eredményez

A John Hopkins Egyetem által közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy bár az ősrobbanás időszaka (pillanata) továbbra is meglehetősen homályos számunkra, itt lehetséges magyarázatként merül fel, hogy a sötét anyag részecskéi a pillanat töredéke alatt jelentek meg, közvetlenül a kozmikus esemény előtt. Amennyiben az elmélet helyes, ez egyben a galaxisok elrendeződését is befolyásolta, de további következtetéseket vonhatunk le a robbanást megelőző időszakra vonatkozóan, ami mindenképpen hasznos és izgalmas lenne, hiszen maga az esemény is némileg a homályba vész, beleértve a szintén rendkívül gyorsan végbemenő tágulás periódusát is – egyes szakemberek úgy vélik, hogy maga a tágulás is közvetlenül a robbanás előtt ment végbe, bár ennél jóval szélesebb körben elfogadott változatnak számít az eredetileg felvázolt sorrend.

Problémát jelent, hogy a tágulást értelmező és azt leíró elmélet olyannyira rugalmas, hogy ezt kísérletek útján nem is cáfolhatjuk meg, vagyis ennek pontos idejét, illetve végbemenetelét illetően nem áll rendelkezésre konkrét válasz. Az Univerzum anyagának nagyjából 85 százalékát kitevő sötét anyagot szintén több alkalommal írták le az ősrobbanás termékeként, itt viszont a különböző részecskefizikai kísérletekben nem sikerült ennek közvetlen nyomát kimutatni, a most közzétett tanulmányban alkalmazott matematikai modell szerint pedig ez ehelyett a tágulás terméke volt, vagyis a sötét anyag akár a robbanás előtt is keletkezhetett. A Higgs-bozon visszaigazolása ugyan picit segít a sötét anyag kapcsán, ez azonban önmagában nem sokat árul el ennek mibenlétéről, itt tehát további hasonló felfedezésekre (további részecskék visszaigazolására) lesz szükség.

Az Euclid-műhold 2022-re tervezett elindulása után további hasznos információkat kapunk majd a Világegyetem korai időszakáról, annak keletkezéséről, ez tehát konkrét adatokkal egészítheti ki az eddig pusztán elméleti síkon zajló vitát.

forrás:/sg.hu/


kapcsolódó: Megérkezett a NASA fejlesztette eszköz az ESA sötét anyagot kutató távcsövéhez Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
17
  Marsutazás kérdőjelekkel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Egy független tanulmány megállapítása szerint a NASA-nak esélye sincs arra, hogy 2033-ban embereket indítson a Mars felé. Legjobb esetben a 30-as évek végén.
A tanulmányt a Védelmi Elemző Intézet (IDA, Institute for Defense Analyses) Tudomány- és Technológiapolitikai Intézete (STPI, Science and Technology Policy Institute) készítette a NASA részére, annak megbízásából. A tanulmány elkészíttetését a NASA működését szabályozó, 2017. évi törvény írta elő az űrügynökség számára.


Az elemzés célja a Marshoz 2033-ban indítandó emberes küldetés műszaki és pénzügyi értékelése. Fontos hangsúlyozni, hogy a tanulmány nem marsraszállásról, hanem űrhajósok Mars körüli pályára küldéséről szól. A több mint 100 oldalas tanulmány részletes ismertetésére nem vállalkozunk, ezért a továbbiakban a Space News portál összefoglalójára hagyatkozunk.A Deep Space Transport űrhajó szállítaná az embereket a Marshoz és vissza. A független szakértők által készített tanulmány szerint a (leszállás nélküli) marsutazás 2033-ra kivitelezhetetlen. (Fantáziakép: )

Az STPI a NASA terveit vette alapul, amelyek értelmében folyik a Space Launch System hordozórakéta és az Orion űrhajó fejlesztése, tervezik a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomást, majd ezt követően meg kell építeni a Deep Space Transport (DST) űrhajót, amely a Hold környezetéből a Marsig és vissza szállítaná az űrhajósokat. Emellett figyelembe vették, hogy a NASA-nak holdraszálló egységeket és a későbbiekben a Mars felszínén végrehajtandó küldetésekhez szükséges eszközöket is fejlesztenie kell.

Az STPI jelentésének konklúziója szerint mindezen feladatok elvégzése után akkor is irreális a 2033-as indítás, ha nem lépnek fel a műszaki fejlesztés során jelentős késések vagy költségtúllépések, és nem csökkentik a költségvetést. Ha minden jól megy, reálisan akkor is csak 2037-es indítással számolhatunk. A 2033-as starthoz a kritikus technológiákat már 2022-ben tesztelni kellene, ami valószínűtlen. A nehézséget elsősorban a DST és az ott alkalmazandó életfenntartó rendszer és hajtóművek fejlesztése jelenti. Ha ezen rendszerek teljes kifejlesztését megelőzően próbálna a NASA továbblépni, akkor viszont ez a megoldás kockázatot jelentene a DST egészére nézve. Emellett a DST fejlesztése „A-fázisának” előkészítését már a 2020-as pénzügyi évben el kellene indítani, amit ugyancsak valószínűtlennek tartanak. A tanulmány összefoglalója egyértelműen kimondja, hogy a 2037-ben induló, Mars körül keringő emberes expedíció esetén az emberek leszállása a Marsra a 2040-es évek elején várható, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ezek a tervek a Holdon a tartós emberi jelenlét biztosításával párhuzamosan megvalósíthatók lennének.

Az STPI megbecsülte a 2037-es indítási ablakra reálisnak tartott, első Mars körüli emberes küldetés költségeit. Eszerint a Mars-küldetéshez szükséges összes fejlesztés (beleértve az SLS-t, az Oriont, a Gateway-t és a DST-t is) 120,6 milliárd dollárt tenne ki a 2037-es pénzügyi évig. Ebből az összegből az SLS és az Orion fejlesztésére 33,7 milliárd dollárt már elköltöttek. A teljes összegben a DST fejlesztése 29,2 milliárd dollárral szerepel, ami a tanulmány készítői szerint csak nagyon hozzávetőleges becslésnek tekinthető, mivel sok részlet még ismeretlen. Ugyanakkor a Gateway fejlesztésének költségét „mindössze” 6 milliárd dollárra taksálták, részben azért, mert az űrállomás egyes moduljait a nemzetközi partnerek szállítanák (például az ESA), így az nem jelentene költséget a NASA számára.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák