+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Hétfő éjjel lehet legjobban megfigyelni nálunk a Perseidák meteorrajt
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
szerző:Horváth Bence

A Perseidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb hétfőről keddre virradóan éjféltől hajnalig terjedő időszak - mondta Kiss László, csillagász-fizikus. Az MTI beszámolója szerint a csillagász azt is elmondta a köztévében, hogy a Szent Lőrinc könnyeikét is ismert Perseidák meteorraj sok száz éve visszatérő jelenség augusztusban. Idén a telihold közeli állapot miatt nehezebben figyelhető meg a sok apró porszemcséből álló meteorrajból származó csillaghullás.Meteor az égbolton a hollókõi vár felett 2019. augusztus 12-re virradóanFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően az időszámításunk előtti időszakból származnak. A Perseidák, amelynek szülőégiteste a Swift-Tuttle-üstökös volt, sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. Mint mondta, a Perseidák ma már nem olyan aktív, mint a 90-es években volt. Jellemzően akkor szokott sok hullócsillag lenni, amikor a forrás, a szülőüstökös mellettünk jár, erre legközelebb a 2100-as években kerül csak sor.

Hazánkban évente több alkalommal is jelentkeznek meteorrajok. A csillagász példaként említette, hogy októberben az Orionidák meteorraj, novemberben a Leonidák, decemberben a Geminidák, januárban pedig a Quadrantidák meteorraj érkezik.

Ezek akkor jelentkeznek, amikor a Föld áthalad egy olyan térrészen, ahol korábban egy üstökös elhaladt és az üstökös pályája mentén teleszemetelte a bolygóközi teret ezekkel a "kis porszemcsékkel". Maga a fényjelenség amiatt lép fel, mert nagyon nagy sebességgel közlekedünk a Naprendszerben és az üstökösökből kiszakadó porszem a földi légkörbe belépve a nagy légellenállás miatt felizzik, amelynek során magát a körülötte lévő levegőburkot is világításra gerjeszti. Ez látható ilyenkor egy-két tized másodpercig.

forrás:/444/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  A kínai holdjáró 271 métert tett meg az égitest távoli oldalán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű kínai holdjáró már 271 métert tett meg az égitest távoli oldalán, hogy tudományos felfedezéseket tegyen az ismeretlen területen.
A Csang’o-4 űrszonda leszállóegysége és holdjárója is alvó módozatra kapcsolt a holdi éjszaka idejére 2019. augusztus 7-én, Nemzeti Űrügynökség központjának közlése szerint.
A Csang’o-4 űrszonda januárban landolt a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett 180 kilométer széles Von Kármán-kráterben és útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjárót.

Ez a kráter a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán.
A Holdon egy nap 14 földi nap hosszúságú, ugyanígy az éjszaka is. A Csang’o-4 a napenergia hiánya miatt vált alvó módba az éjszakák alatt.
A leszállóegység és a holdjáró tudományos műszerei remekül működtek a Holdon a nappalok során, számos tudományos adatot már leküldött a szonda a Földre elemzésre.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Lassabban cserélődnek fel a Föld mágneses pólusai
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az elmúlt néhány évben több alkalommal olvashattunk arról, hogy a Föld mágneses pólusai valamikor a jövőben ismét felcserélődnek majd, a folyamat elindulását ugyanis az északi mágneses pólus vándorlása már egyértelműen jelzi számunkra. Legutóbb a GPS-rendszert is idő előtt kellett frissíteni emiatt, egy új kutatásban azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a csere jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint azt korábban gondoltuk.A folyamat már zajlik, a teljes váltás azonban jóval hosszabb időt vesz majd igénybe

Az amerikai szakemberekből álló csoport a sarkvidéki jégminták, a lávafolyamok, valamint a tengeri üledék részletes vizsgálata alapján jóval részletesebb képet alkotott arról, hogy miként zajlott le a legutóbbi pólusváltás. Az általuk közzétett hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a nagyjából 770 ezer évvel ezelőtt lejátszódott esemény meglehetősen lassú és fokozatos volt, ez tehát nem hozott magával rögtön drámai változásokat – a mintegy 22 ezer évig tartó váltás során a mágneses mező először legyengült, részben elmozdult, majd pedig stabilizálódott, hogy ezt követően végleg átalakuljon, az általunk ismert elrendezést véve fel.

A kutatók számára egyértelmű, hogy a komoly változásokat a Föld legmélyében lezajló folyamatok generálják, mint ahogy azt is jól tudjuk, hogy a legszembetűnőbb következményeket a felszínen, valamint a légkörben tapasztaljuk majd. Mivel azonban magát a mechanizmust nem teljesen ismerjük (sőt, itt számos homályos pont akad), túlságosan korai lenne alapvető következtetéseket levonni annak természetére és várható alakulására vonatkozóan, a külső mag szilárd belső részét körülvevő, akörül mozgó folyékony vas által generált dinamóhatás változásait azonban a felszínre ömlő láva jól rögzíti számunkra, így ez komoly segítséget nyújt – a csapat a most közzétett tanulmány keretei között Chile, Tahiti, a Hawaii-szigetek, a Kanári-szigetek, valamint a Karib-térség területén kutakodott, számos mintát regisztrálva.

Itt egy összességében véve 70 ezer évre nyúló periódust fedtek ezzel le, felvázolva, hogy a végső változás 4 ezer év alatt valósult meg, ezt megelőzően azonban 18 ezer éven keresztül megfigyelhető volt az instabilitás.
Korábban 9 ezer évre becsülték a teljes folyamat időtartamát, a jelek szerint azonban ez jóval hosszabb időt vesz igénybe.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
12
  Új országos rekord: nyolcan adták át a külterületi döngölt földutat
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Botos Tamás

"Értékteremtés a Nyírségben 90.: Tanyasi útfejlesztés Balkányban," címmel számolt be Facebook-oldalán Simon Miklós országgyűlési képviselő arról a pénteki átadóünnepségről, amin nyolc fontos férfi szalagvágása avatta az elkészült földutat.Az átadóünnepséget megtisztelte jelenlétével Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke is (fotó: Simon Miklós)

"Több mint 104 millió forint ráfordításával négy, a balkányi tanyavilágban húzódó külterületi út stabilizációja valósult meg a Vidékfejlesztési Program jóvoltából a Nagymogyorós, Vecser és Csiffytanyák érintésével. Az érintett útszakaszok zúzottköves stabilizációján túl egy új, az utak karbantartásához is használható MTZ traktorral gazdagodott Balkány város munkagépállománya. Az átadóünnepséget megtisztelte jelenlétével Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke.

Gratulálok Balkány!," - írta a fideszes politikus. Simon képviselő arra az apró részletre nem tért ki, hogy a munkák, és a traktorvásárlás uniós támogatásnak köszönhető.

forrás:/444.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák