+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
03
  A háromból egy kiszállt
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A NASA alig két hónapja szerződött három amerikai céggel, akikkel tudományos berendezéseit szeretné eljuttatni a Hold felszínére.A három közül az egyik, az OrbitBeyond most felmondta a CLPS (Commercial Lunar Payload Services) program keretében az űrhivatallal kötött 97 millió dolláros megállapodását. A cégnél belső problémákra hivatkoztak, de ezek részletei nem ismertek.A Z-01 holdi leszálló szonda. (Fantáziakép: Orbit Beyond)

Az OrbitBeyond mellett másik két vállalkozás, az Astrobotic és az Intuitive Machines állapodott meg a NASA-val az együttműködésről. Ennek értelmében a Holdra tervezett leszállóegységeiken helyet kapnak az űrhivatal egyelőre pontosabban meg nem jelölt műszerei. Sorrendben az OrbitBeyond Z-01 jelű szondája repült volna először, a SpaceX Falcon-9 rakétájával jövő szeptemberben szerették volna elindítani a Hold felé, fedélzetén a NASA négy műszerével. Az ő szerződéses összegük volt a legmagasabb a három közül. A másik két cég 2021-es repüléseket tervez.

Az amerikai űrhivatal tisztában van azzal, hogy a CLPS rejt kockázatokat is, a sikert pedig nem lehet garantálni. De a céljuk minél hamarabb felpörgetni a Hold kutatását, s ennek érdekében kockázatokat is hajlandók vállalni.

Korábban a NASA kilenc céget nevezett meg, mint lehetséges partnereket a Hold automata űrszondás kutatásában – és egyben az Artemis nevű új emberes programja előkészítésében. További feladatokra a következő pályázati kiírás nyár végére vagy ősz elejére várható, ezen az OrbitBeyond is újra indulhat. Hamarosan lehetővé válik az is, hogy újabb vállalkozások kerüljenek fel a listára a mostani kilenc mellé.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
03
  Egy asztrofizikus azt állítja: “Az intelligens idegenek nem humanoidok”
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Pusztán az általunk észlelhető csillagok száma alapján igen nagy az esély arra, hogy létezik még intelligens élet a miénken kívül valahol az univerzumban. De vajon hogyan néznek ki? Emberszerűek lesznek, vagy valamilyen amorf, csápos, amőbaszerű életformára bukkanunk majd, mint amilyennek a régi rossz sci-fi filmekben ábrázolták őket?
Adam Frank professzor, aki mellesleg csillagász, fizikus és író véleménye a következőket mondta: Évtizedek óta keresünk exocivilizációkat, (a földihez hasonló) de a valódi kutatás még épp csak elkezdődött, milliárdnyi bolygó létezik, ahol az élet kifejlődhetett, és fejlett civilizációk alakulhattak ki.
“Az intelligens idegenek nem humanoidok”

Nemcsak úgy vizsgáljuk a világot, hogy modellezzük a bolygók és a civilizációk együttes fejlődését, hanem úgy is, hogy megbecsüljük, a különböző energiaforrások használata hogyan befolyásolja egy adott bolygót éghajlatát – az univerzum szempontjából az emberiség még csak egy tizenéves faj.

Bolondság azt várni, hogy a közeljövőben tömeges kivándorlás kezdődik a Földről, nincs számunkra B-bolygó. Nem remélhetjük, hogy az űrben élünk majd, hiszen még azt sem tanultuk meg, hogyan kell a Föld ökoszisztémájában élni. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy az evolúciós törvények ugyanazon módon működnek-e a különböző körülmények közt.

Nem szabad azt gondolni, hogy az intelligens idegenek humanoidok, vagyis emberszerűek lesznek. Az univerzum tele van meglepetésekkel. Lehet, hogy fel sem ismerjük majd, hogy intelligens életformával találkozunk, mert nem fog semmire sem hasonlítani, amit valaha is ismertünk.
Érdekesek a professzor meglátásai. Lehet, hogy az intelligens idegenek már régen itt vannak, de mivel nem gondoljuk, hogy ők azok, így észre sem vesszük őket? Ez a lehető legjobb álca…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
03
  Lunar Reconnaissance Orbiter felvétele a Holdunk "sötét oldalát” mutatja
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző; Koncz Attila

Ez a Lunar Reconnaissance Orbiter által készített tiszta felvétel a Holdunk "sötét oldalát” mutatja. A valóságban azonban nincs a Holdnak állandó, sötét oldala, ez a tapasztalat csupán látszólagos illúzió. Ennek miértje elég egyszerű, hiszen régóta tudjuk már, hogy a Hold is forog a saját tengelye körül - bár az is igaz, nem 24 óra alatt tesz meg egy teljes ilyen ciklust, mint a Föld, hanem durván kerekített értékkel egy hónap alatt. Egyazon holdrészt a Nap így megszakítás nélkül kb. két héten át világít meg, majd ezt követi a kéthetes holdéjszaka. Ebből következően csak 29,5 földnaponként van napfelkelte a Holdon.Mindössze azért nevezzük ezt a Hold “sötét oldalának”, mert az égi kísérőnk ezen arca mindig a Földdel ellentétes irányba néz. Maga ez a jelenség explicite amiatt van, mert a Hold egy úgynevezett kötött tengelyforgású égitest. Az ilyen típusú objektumoknál a tengely körüli forgási periódus és az anyaégitest körüli keringési idő megegyezik, ezért mindig egyazon felüket mutatják az anyaobjektum felé. Ugyanezért tapasztalható a Holdnak a leglátványosabb, szabad szemmel is jól látható hatása a Földön, az árapály-jelenség (amit mi dagály-apályként, avagy tengerjárásként láthatunk). Az árapály-jelenségnek azonban számos közvetett és lényeges hatása van, geológiai és biológiai szempontból egyaránt. A legfontosabb, hogy a nagy tömegű Hold stabilizálja a Föld forgástengelyét, és fenntartja a jelenlegi 23,5 fokos ferdeségét. A Hold nélkül vadul ingadozna a tengelyferdeség, amitől gyakoribb lenne a szélsőséges és akként fluktuáló éghajlat egy adott földrajzi helyen - természetesen csak földtörténeti időskálán, azaz millió évek távlatában. Éppen ezért Hold nélkül talán a komplex élet sem alakulhatott volna ki a bolygónkon.

A Hold “sötét oldala” az 1960-as évekig nem volt számunkra látható, aztán amikor először űrszondát küldtünk Hold körüli pályára állítva, végre megtekintettük ezt a rejtélyes, “sötét oldalt”. Az rögtön feltűnt nagy meglepetésünkre, egészen másképp néz ki az égi kísérőnk örökké előlünk rejtett arca, mint azé az oldalé, melyet állandóan látunk! Ha mind a két holdi profilt egymás mellé helyezzük felvételek gyanánt, úgy néznek ki, mintha más világok lennének!


forrás;/ UniverZoom Projekt/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák