+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
01
  Kibontotta vitorláját a LightSail 2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az eredetileg Carl Sagan által megalapított, ma már több mint 60 ezer regisztrált taggal rendelkező Planetary Society az elmúlt heteket azzal töltötte, hogy igyekezett felkészülni a sorrendben harmadik napvitorlás fejlesztésük nagy próbájára. Erre most sor is került, különösebb probléma pedig egyelőre nem merült fel.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy az illetékesek nyilvánosan is elérhetővé tették a LightSail 2 vezérlőpultját, így a főbb adatokat gyakorlatilag bárki, bármikor szemügyre vehette, még szorosabban figyelemmel követve a küldetés alakulását. A legnagyobb nonprofit űrszervezet hivatalos oldalán mindenki elolvashatta a fontosabb bejelentéseket, a nagy próbatétel azonban kedd délután érkezett el, nyugati parti idő szerint nagyjából délben ugyanis jelezték, hogy sikerült a teszt, így az eszköz innentől kezdve a Nap által szolgáltatott fotonokra támaszkodva gyorsul fel, miközben műszerei tovább szolgáltatják az érdekes adatokat.Kinyílt a vitorla, megkezdődött a Nap segítségével történő közlekedés.

A fejlesztés az ezt megelőző napokban először a Földről szolgáltatott újabb felvételeket, a nagy tesztet megelőzően azonban már kezdtek befutni a telemetriai adatok, amelyek jelezték a készülődést. Felpörgött a tulajdonképpen 4 háromszögből álló méretes vitorla kibontásáért felelős motor, elérve a számára megszabott korlátot, majd pedig a méretes, egészen pontosan 32 négyzetméteres vitorla megkezdte saját feladatának végrehajtását, mindenféle probléma nélkül. Eközben a kamerák is aktívak maradtak, vagyis újabb felvételeket vehetünk majd nemsokára szemügyre, ahogy azok befutnak és az illetékesek közzéteszik őket. Egyelőre egy rövid animáción keresztül tekinthetjük meg a fontos mérföldkövet, ezt nyilván újabb információk követik majd a sorban.

Ahogy említettük, a vitorla kibontásával az érdekes fejlesztés a beérkező fotonokra támaszkodva gyorsul fel, ami a légellenállás és a gravitáció hiányában valós alternatívát jelenthet, így nem feltétlenül lenne szükség hajtómű mellékelésére. Idővel akár a hagyományos kémiai meghajtásra támaszkodó alkotásokat is lehagyhatják sebességben, bár ez elsősorban a hosszú küldetések során jöhet jól – az orosz milliárdos által támogatott Breakthrough Starshot például a szomszédos rendszerbe küldene kisebb, hasonló fejlesztéseket, amelyek egy lézerrendszer segítségével gyorsulnának fel, hogy nagyjából 20 év alatt érjék el az Alpha Centauri-t.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Hamarosan útnak indul a LightSail-2 Katt ide!
Nyilvános az új napvitorla vezérlőpultja Katt ide!
A LightSail kísérleti műhold vitorlabontása Katt ide!
Készen áll első útjára a napvitorla Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
01
  Elon Musk szerint egy szimulációban élünk
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi


Az üzletember úgy gondolja, hogy egy Mátrix-szerű álvalóságban létezünk, melyet egy fejlett idegen civilizáció hozott létre.Elon Musk szerint az Univerzum 13,8 milliárd éve alatt a kozmosz különböző pontjain felemelkedő civilizációknak rengeteg idejük volt technológiájuk tökéletesítésére – írja a Live Science. A SpaceX alapító-igazgatója erről egy rádióinterjúban beszélt.

Musk úgy véli, amennyiben feltételezünk valamilyen ütemű fejlődést, két dolog történhet: vagy megsemmisül egy civilizáció, vagy megkülönböztethetetlenné válik a valóság és a mesterséges környezet.
“Ebből adódóan, mivel létezünk, valószínűleg egy szimulációban vagyunk” – mondta Musk, hozzátéve, hogy talán több szimuláció is létezik, így valójában nem Univerzumról, hanem Multiverzumról beszélhetünk.

Musk szerint a valóság, amelyben a szimulációk futnak, valószínűleg sokkal unalmasabb, mint maguk a szimulációk, hasonló módon, ahogy egy videojáték vagy film is általában izgalmasabb, mint a valóság.

Nem az üzletember az első, aki hasonló gondolatot vetett fel. Korábban több fizikus, kozmológus és filozófus is megfogalmazta már, hogy ha létrejött olyan idegen civilizáció, amely képes az efféle szimulációk létrehozására, akkor valószínűleg több Univerzumot is teremtettek. Ebben az esetben nehéz lenne megkülönböztetni egymástól a valóságot és a szimulációt, hiszen a begyűjthető bizonyítékokat mind az alkotók hozták létre.

A rádióinterjúban egyébként további érdekességek is szóba kerültek. Musk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmairól, az űr meghódításáról, egy elektromos szuperszonikus repülőgép tervéről, illetve a Tesláról és a szén-dioxid-kibocsátásról is beszélt.

forrás: Live Science|24.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. aug.
01
  Orosz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Szojuz MSZ-12 orosz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán egy Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával a bajkonuri űrközpontból – közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ (CUP).
Az űrhajó időközben sikeresen levált a hordozórakéta harmadik fokozatáról és Föld körüli pályára állt, s a bolygót kétszer megkerülve várhatóan még a nap folyamán – néhány órán belül – csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomáshoz.
A Szojuz MSZ-12 1,2 tonna száraz terhet visz az ISS-re, ezen felül több mint egy tonna üzemanyagot, 420 kilogramm vizet és 50 kilogramm sűrített gázt. A rakomány emellett a létfenntartó rendszerekkel kapcsolatos tudományos berendezéseket, illetve élelmiszert, ruházati, gyógyászati és tisztálkodási cikkeket is tartalmaz a legénység tagjai számára.

Az ISS-en jelenleg hatfős csapat teljesít szolgálatot, Nick Hague, Andrew Morgan és Christina Koch amerikai, illetve Alekszej Ovcsinin és Alekszandr Szkvorcov orosz, valamint Luca Parmitano olasz űrhajósok személyében.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák