+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
16
  Mintát vett az aszteroidáról a japán szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A japán űrügynökség Hayabusha 2 névre keresztelt küldetését gyakorlatilag annak elindulása óta figyelemmel követjük, elsősorban azért, mert a Ryugu aszteroida megközelítése, majd pedig az azon való leszállás kiemelt jelentőségű fejlemény. Most második alkalommal valósult meg a landolás, ezt követően pedig a mintavétel is összejött.Több felvétel igazolja a sikeres manővert, valamint a mintavételt, jöhet a visszatérés

A JAXA hivatalos beszámolóját számos felvétel egészíti ki, ami annak köszönhető, hogy egyszerre 2 kamera is rögzítette a fontosabb eseményeket. A főkamera a navigációs feladatokban segít, míg a finanszírozás tekintetében közösségi alapokra helyezett második példány már a mintavételi eszköz mellett területet mutatta meg nekünk, így nemcsak magát a leszállást, hanem egy, a közelben elhelyezkedő kisebb kődarabot is szemügyre vehettünk, mégpedig a mintavétel előtti és utáni pillanatokban, jól érzékeltetve ezzel a két állapot közötti különbséget. A megközelítés ezúttal is hosszú órákat vett igénybe, az illetékesek nagyon óvatosan csökkentették a távolságot, majd pedig (a célterületet jelző, korábban kibocsátott fehér anyagot megpillantva) megkezdődött a leszállás.

A sikeres manőver után egy tantálból készült golyó segítségével ütöttek apró sebet az aszteroidán (azért választották ezt az anyagot, mert maga az objektum nem tartalmaz ilyen összetevőt, vagyis a minta szennyeződése esetén ezt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják), a kilövellő törmelék egy részét pedig befogták, hogy ez az erre kijelölt tartályban eltárolva várja további sorsát. Korábban egy kisebb rézbombával alakítottak ki mesterséges krátert, az áprilisi próba után most azonban a mintavételen volt a hangsúly, itt pedig elsősorban a felszín alatt lévő anyagok iránt érdeklődnek, hiszen ezeket jóval kisebb behatás érte az idők folyamán.

A szonda a tervek szerint az év végén hagyja el a helyszínt, ezután nagyjából egy éven át utazik majd vissza a Földre, immár értékes mintáival együtt.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Hayabusa-2: sikeres mintavétel a földközeli kisbolygó felszínéből Katt ide!
Készül a japán Hayabusa-2 Katt ide!
A lövés nyoma Katt ide!
Leszálltak a japán miniszondák az aszteroidán Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
16
  Mert mindannyiukat nem tudják megállítani
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Több mint 250 ezer ember iratkozott fel a Facebookon egy eseményre, aminek célja, hogy fellebbentsék a fátylat a 20 század egyik legnagyobb rejtélyéről: vannak-e földönkívüliek az 51-es körzetben – jelentette a Fox 10. Az amerikai televízió cikke szerint a “Rohamozzuk meg az 51-es körzetet, mindannyiunkat nem tudnak megállítani” nevű eseményt szeptember 20-án tartanák.A leírás szerint a résztvevők hajnali 3 órakor találkoznának a nevadai sivatagban található titkos katonai létesítménynél, ahol az összeesküvés-elméletek szerint földönkívüli technológiákat kutatnak, és ahol földönkívüli lényeket is lehet találni. Aztán egyszerre mindannyian lerohannák a bázist.

A Fox10 cikke szerint a negyedmillió résztvevő mellett még további 280 ezer ember jelezte, hogy érdekli az egyértelműen viccből csinált esemény. Ahol a leírás szerint “Naruto futással” rohannák le a titkos katonai bázist. Úgy, mint a Naruto című japán anime sorozatban szereplő ninják: hátra tett kézzel, mert akkor olyan gyorsan tudnak majd szaladni, hogy nem érik őket utol a golyók.

Most már csak az a kérdés, hogy lesznek-e, akik komolyan veszik az egészet, és megjelennek a szigorúan őrzött létesítménynél, aminek létezését csak 2013-ban ismerték el hivatalosan is az amerikai hatóságok.

forrás:24.hu
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák