+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
11
  A hely, ahol csak 151 nap egy év
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Amerikai csillagászok felfedeztek egy új, szokatlan aszteroidát.
A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) közlése szerint a 2019 LF6 jelű, sziklás objektum nagyjából 1 kilométeres, és 151 földi napnak megfelelő idő alatt kerüli meg a Napot. Röppályáján az aszteroida túllendül a Vénusz pályáján, egyes részeken pedig közelebb kerül a Naphoz, mint a Merkúr, amely 88 naponként kerüli meg a Napot.


"Manapság nem gyakran találni kilométeres méretű aszteroidákat. Harminc évvel ezelőtt az emberek módszeresen szervezték az aszteroidakutatást, ekkor még nagyobb objektumokat fedeztek fel. Manapság azonban, hogy a legtöbbet megtalálták, a nagyobbak már meglehetősen ritkák" - mondta Je Csüan-cse, a Caltech munkatársa, aki felfedezte a 2019 LF6-ot.A 2019 LF6 egyike annak a húsz ismert, úgynevezett Atira-aszteroidának, melyek röppályája teljesen a Föld pályáján belül halad. (A kép: illusztráció forrás: Pixabay)

A szakértő szerint a 2019 LF6 mind méretét, mind röppályáját tekintve különleges. Utóbbi ad magyarázatot arra, hogyan lehetséges, hogy egy ilyen nagy aszteroida kitérhetett az évtizedek óta kutató szakértők vizsgálódásai elől.

Az aszteroidát a Caltech Palomar Obszervatóriumában, San Diegóban található Zwicky Transient Facility (ZTF) különleges kamerával fedezték fel, mely minden éjjel tünékeny objektumok, például robbanó és felvillanó csillagok, valamint mozgó aszteroidák után kutatva vizsgálja át az égboltot.

"Napkelte előtt vagy napnyugta után mindössze 20-30 percünk van, hogy észleljük ezeket az objektumokat" - mondta Je.
A ZTF eddig mintegy 100 földközeli aszteroidát talált, a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben pedig mintegy kétezret fedezett fel.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
11
  Erdőkkel kell teletelepíteni a bolygót, ha le akarjuk győzni a klímaváltozást
Ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a klímaváltozással, drámaian csökkentenünk kell a légköri szén-dioxid-szintjét.Bár az éghajlatváltozás már napjainkban érezhető hatásokkal jár, eddig meglehetősen keveset tettünk a szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséért. Bár a szakértők folyamatosan dolgozzák ki az újabbnál újabb ötleteket, a döntéshozók eddig nem igazán élnek a felkínált lehetőségekkel...... én már el is kezdtem udvaron... (foto nordi)

Az ETH Zürich munkatársai most egy alternatív megoldással álltak elő, a tömeges faültetéssel – írja az IFLScience. Számításaik alapján jelenlegi állapotában a Föld plusz 1,6 milliárd hektárnyi erdőt tudna fenntartani a jelenlegi 2,8 milliárd hektár mellett. Jean-François Bastin, a csapat vezetője szerint elemzésük során kizárták a mezőgazdasági és városi területeket, hiszen az embereknek ezekre szükségük van.

A kutatók úgy gondolják, hogy egy ennyire erdősített bolygón a növények 205 milliárd tonna szén-dioxidot tudnának elraktározni. Ez az iparosodás kezdete óta a légkörbe áramló gázmennyiség kétharmadát teszi ki. Thomas Crowther, a csapat tagja szerint eddig is tudták, hogy a fatelepítés hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez, azt azonban nem hitték, hogy ilyen mértékben.

Mivel az új erdőknek évtizedekbe telhet a fejlődése, gyors cselekvésre van szükség, a projekt megvalósításához pedig nemzetközi összefogásra lesz szükség. A kutatók következő célja az, hogy felmérjék, mely területeken van szükség minél előbb az ültetésekre, illetve hogy reális célokat dolgozzanak ki. A szakértők úgy vélik, hogy az erdősítés segítségével elég időt nyerhetünk ahhoz, hogy ne csak a tünetet, azaz a magas szén-dioxid-szintet, hanem a betegség okozóját, a kibocsátást is enyhítsük.

forrás:/nat-geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák