+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
06
  Azonosították egy kozmikus kitörés helyét - Azt azonban még nem tudjuk, hogy maga a jel természetes vagy mesterséges eredetű.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az úgynevezett gyors rádiókitörések kérdése számos szakembert és laikust foglalkoztat, bár a terület meglehetősen újnak számít, hiszen az első ilyen jeleket eredetileg még 2007-ben észlelték. Tavaly mi is beszámoltunk arról, hogy rejtélyes rádiókitöréseket regisztráltak, most azonban végre sikerült a kitörés helyét is azonosítani, legalábbis az egyik jel esetében.A közzétett tanulmány szerint az alig néhány milliszekundumig tartó, meglehetősen nehezen észlelhető kitörések egyike (az FRB 180924) egy tőlünk 4 milliárd fényévre található galaxisból, pontosabban annak széléről ered.

Ez nagy áttörésnek nevezhető, hiszen korábban mindössze egyetlen alkalommal sikerült hasonló beazonosítást elvégezni, a 2017-es eredmény azonban egy úgynevezett ismétlő jel (az FRB 121102) kapcsán született, amelynek természete eleve megkönnyítette a munkát – akkor egy tőlünk 3 milliárd fényévre elhelyezkedő törpegalaxis volt a forrás, ami arra utal, hogy számos eltérő aspektus játszik szerepet ezen kitörések jellemzőinek kialakulásában. A friss kutatás szerint előbbi galaxis hasonlít a Tejútrendszerre, ami viszont azt jelzi, hogy nagyon eltérő környezetből erednek ezek a jelek.

Azt sajnos még nem tudjuk, hogy milyen jelenség kapcsán születnek meg a jelek, itt a potenciális jelöltek között kapnak helyet a neutroncsillagok, valamint az idegen civilizációk esetleges űrhajói, viszont a pontos hely meghatározása segíthet a rejtély megoldásában. A most feldolgozott jelet eredetileg a 36 rádióteleszkópból álló Australian Square Kilometre Array Pathfinder segítségével észlelték, itt még az egyes tányérok észlelése közötti időbeli különbséget is sikerült kimutatni (ami a nanoszekundum tizedét jelenti) ezt követően pedig több másik eszköz, így a Very Large Telescope, a Gemini South, valamint a Keck-teleszkóp is közreműködött a helyszín pontosabb és részletesebb leírásában. A forrást magát persze nem látjuk, hiszen ezt a rendkívül nagy távolság eleve megakadályozza, viszont az eredmény így is biztató.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
06
  Barlangrajz
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Fekete Zsolt „Vizuális történetmesélő”

Megittam az italom, szívtam még egy slukkot, eloltottam a csikket, és behunytam a szemem. Teleportáltam magam az idegen barátaimhoz, csak úgy, mindenféle meghívás nélkül.
Éppen otthon voltak, szívélyesen, hideg sörrel fogadtak. A városuk (vagy mifene), egy nagy búra alatt lebeg, nincsenek italboltok, nincsenek kocsmák. Kérdeztem tőlük, honnan van a sör. Válaszul mutattak egy készüléket, ami olyan volt, mint egy 3d-s nyomtató. Előzékenyen demonstrálták, hogyan is működik. Belehelyezik a sokszorosítandó tárgyat, majd betáplálják a létező összes információt, az a kütyü meg legyártja.
Mennyi mindent kinyomtattak már, mióta összejárogatunk? Volt ott minden: házi pálesz, sörök, dohány, cigipapír. (Utóbbiaknak nagyon örültem, mert elfelejtettem hozni magammal a saját dimenziómból.)


Iszogatok, diskurálgatunk. Mondom nekik, hogy legközelebb Pozsonyban fussunk már össze, onnan hozzanak haza sört etalonnak, és azt többszörösítsék, mert amit nálunk lehet kapni, hát... az hagy némi kívánnivalót maga után. Sőt, ha már úgyis utazgatunk, Bécsben együnk jó sült kolbászt a vasútállomás melletti sétálóutcában. Ráadásul, ott még lehet kapni azt a fajta sört, amit hozzánk már rég nem importálnak.Tudni kell az űrbéli barátaimról, hogy tök egyformák. Magasság, bőrszín, minden. Olyan, mintha ikrek lennének, frankón, mint sok tojás! A hangjuk alapján sikerül megkülönböztetnem meg őket, ha éppen a fejemben beszélnek.
Ha új terepre érkezünk, minden esetben láthatatlanokká válunk, nehogy belerondítsunk a dolgok folyásába, és problémák adódhassanak belőle. Telepatikus úton kapcsolatban maradunk, hogy ne veszítsük el egymást, mint legutóbb, Trójában, mikor megnéztük a falovat…

Szeretek velük lógni! Kedvesek, aranyosak. Sok dologban nyitották már fel a szemem, megtanították nekem azt is, hogy ne feltétlenül higgyek el bárkinek bármit, akármilyen hihetően is tálalnák azt!
Gyakran emlékeztetnek rá, hogy mindenre tudják a választ, tehát, ha kérdésem lenne bármilyen összeesküvéssel kapcsolatban, nyugodtan fordulhatok hozzájuk.
Mondom nekik: Éppenséggel volna egy. Ha nincs más dolguk, és nem okoz bonyodalmat, igazolhatnánk az egyik mítoszt.

Űrkabin, fényesség… és már ott is voltunk! Egy barlang mellett landoltunk. Az időbeni utazgatások során, néha szokott émelyegni a gyomrom. Most is ez történt. Amint megérkeztünk, kiszállás után, egyből kidobtam a taccsot.Fintorogva mondják nekem az ufó spanjaim, hogy legközelebb ne vedeljek annyi sört, mielőtt útra kelünk.
Bemegyünk a barlangba, persze lámpát nem hoztunk. Tök sötét van bent, és förtelmesen büdös is. Előveszem a Zippo-t, meggyújtom. Gyengécske a fény, alig lehet látni. Közelebbről vizslatjuk a falakat, szemügyre vesszük a barlangrajzokat. Tök frissek! Hitelesnek tűnnek. Mégsem „azok” hamisították oda, hogy az ősember sztorit eladhatóvá tegyék.
Kérdezik tőlem az űrbarátaim, hogy a kíváncsiságom teljes mértékben ki lett-e elégítve?
– Persze! Akár indulhatunk is haza! – felelem nekik.


Odabentről morgás hallatszik, és közeledő zajok. Vagy ősember, vagy valami vadállat, de jobb, ha tiplizünk!
Még a gyújtóm is kiesett a kezemből. Gyorsan kislisszolunk, iszkolunk a szabad levegőre. Be a gépbe, pikk-pakk, már otthon is voltunk a kecómban.

Megyek a hűtőhöz, felkeccintek magamnak egy sört. Kínálom a bolygóközi haverokat is, de nekik nem kell. Tekerem a cigit, nyálazom a papírt. Nyúlkálok a zsebeimbe az öngyújtómért:
– Nincs meg. Elhagytam valahol. Hogy az a jó ku…! Ott maradt a barlangban!
Az űrlények vigyorogva mondják nekem: Látod, tesó, ez többé már nem mítosz, hanem egy bizonyított tény!
Rákeresek a neten az ősemberekre, és arra, hogyan fedezték fel a tüzet. Írnak a körülményeiről egy csomó baromságot: vihar, kiszáradt fa, villámcsapás, tűz…
– Aha. – gondolom magamban. – Meg a nagy büdös lóf…t! Ott az öngyújtóm, használjátok egészséggel!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
06
  Az új V-alakú repülőgép hódítja meg a világot!
Ez a V-alakú, forradalmian új, környezetkímélő repülőgép októberben kerül majd kipróbálásra, és akár év végére már forgalomba is helyezhetik! Jóval kevesebb üzemanyagot használ, mint jelenlegi társai!
Jelen korunk egyik legmeghatározóbb problémája a klímaváltozás. Éppen ezért pedig egyre többen igyekeznek tenni azért, hogy ne váljon visszafordíthatatlanná ez a folyamat. Ez alól pedig a repülőgépgyártók sem kivételek, nagy szerencsénkre.

Egyre több repülő gyártással foglalkozó vállalat tesz a káros gázok kibocsátása ellen. Mint tudjuk az autók üzemanyaga is nagyon káros hatással van a környezetre, de a repülőgépeké talán még annál is jobban.
Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a híres V-alakú repülőgép ötletét a Gibson gitár jellegzetes v alakja ihlette. Ami viszont nagyon jó hír az az, hogy a legújabb források szerint, akár már év végére piacra is kerülhet.A holland Delft Egyetem kutatóinak köszönhető ez az újítás. Amennyiben minden a tervük szerint halad, pár év múlva már csak ilyen repülőgépeket láthatunk az égen szárnyalni. A videó inditásához Katt ide!

Az egyik legfőbb újítás, illetve eltérés az eddigi légi járművektől, hogy ennél a V alakú modellnél az utasok a szárnyrészben tudnak utazni, ezzel kihasználva rengeteg helyet, melyeket eddig nem tudtak hasznosítani.
A projektben résztvevők mind nagyon izgatottak, hogy hogyan fog szerepelni a prototípus, bár a próbára sajnos csak 2019 októberében kerül majd sor.

A vezető, Peter Vink elárulta, hogy az utazás sokkal kényelmesebb lesz az utasok számára és a V alak miatt sokkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani a jármű. Több érdekes fejlesztés is várható, de erről egyelőre még hallgatnak a kutatók.
A cél a fenntarthatóság, melyről sokan nem tudják pontosan mit takar. A lényeg, hogy csak olyan fejlesztéseket végezzenek, melyek nem hátráltatják a jelenlegi generációkat, de nem is veszélyeztetik a jövőbeli generációkat.

forrás:/ferfibarlang/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
06
  Hétpróbás magyargyűlölők akarják megállítani a nem létező magyar revizionizmust
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A kormány bukaresti épülete elé hívják híveiket tüntetni szélsőséges román szervezetek, tiltakozva az ellen, hogy a Viorica Dăncilă vezette kabinet sürgősségi rendelettel módosította a közigazgatási törvénykönyv anyanyelvhasználati rendelkezéseit.A vasárnap 17 órára meghirdetett megmozdulást a közösségi oldalon kezdeményezte Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, a Calea Neamului „civil” szervezet elnöke, aki az utóbbi években számos Kovászna és Hargita megyei magyarellenes rendezvényen feltűnt. A bukaresti megmozdulásról a Székelyföldi Románok Civil Fórumának gyűlésén döntöttek, a fórum korábban többször vehemensen tiltakozott az ellen, hogy a közigazgatási kódexbe belefoglalják az anyanyelvi jogokat.

„Testvérek, az RMDSZ-nek a román nép elleni támadása előzmények nélküli méreteket öltött! El akarják venni a keresztjeinket az úzvölgyi temetőben, a Békás-szorost, törvénytelenül elvettek több ezer hektár földet és erdőt, több száz épületet a nagyvárosok központjaiban, Magyarország kereskedik a fekete-tengeri gázzal, és most a román nyelvünket is el akarják venni, hogy ne lehessen az ország egyetlen hivatalos nyelve! Állítsuk meg a magyar revizionizmust Romániában!” – olvasható a közösségi hálón közzétett felhívásban.

Ebben azt is állítják: ha az RMDSZ kötelezővé teszi a magyar nyelv használatát a helyi közigazgatásban, onnan továbbterjedne központi szintre is, a helyi önkormányzatok szintjéről a prefektúrákra.

forrás:/kronika.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák