+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
21
  Magyar kutató a NASA küldetésében
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Boross Katalin


A Floridában dolgozó dr. Ari Csilla neurobiológus és három másik női kutató – két űrhajós, amerikai részről Jessica Watkins, az ESA képviseletében Samantha Christoforetti – vett részt a NASA legújabb mélytengeri küldetésében (NEEMO, NASA Extreme Environment Mission Operations).

A NEEMO az extrém környezetben végrehajtott műveletek expedíciója. A küldetés során űrhajósokat, mérnököket, különböző kutatókat küldenek a világ egyetlen tengeralatti kutatóállomására, az Aquariusra. A kutatók 10 napot töltenek el 19 méteres mélységben.A NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában egy magyar kutató is részt vett (foto:NASA)

A NEEMO-23 küldetés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan élnének az űrhajósok, kutatók a Holdon, a földinél kisebb nehézségi erő mellett. Mit vizsgáltak a küldetés során? Különféle beavatkozásokat teszteltek a legénységen, illetve egészségügyi és pszichológiai változásokat figyeltek meg, mint például stressz reakciót, a reakcióidő alakulását, a memóriát, látást, ízérzékelést, ügyességet, izomerőt. Vizsgálták a testben élő mikrobiomot, az alvásminőséget, a szívritmust, a test összetételét. Ezek mellett számos új technológiát is kipróbáltak, mint például a Hold-leszállási szimulátort vagy a Hold elhagyására szolgáló speciális berendezéseket. Az expedíció során szerzett eredmények nagyban hozzá fognak járulni a későbbi Hold-, illetve Mars-küldetések sikeres megvalósításához.

A NEEMO-23 kísérletben, egy víz alatti „űrséta” során kipróbálták az ESA által fejlesztett holdi evakuációs berendezés (LESA, Lunar Evacuation System Assembly) második változatát. Korábban a prototípust a 2017-es NEEMO-22 expedícióban tesztelték. A LESA feladata egy esetleg mozgásképtelenné váló űrhajós mentésének segítése a Holdon.

Őszintén gratulálunk ehhez az expedícióhoz és nagyon büszkék vagyunk a magyar kutató sikerére!

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
21
  Megfejtették a kutyák szomorú tekintetének titkát
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Egy új amerikai kutatásból kiderül, a kutyák azért fejlesztettek új izmokat a szemük körül, hogy jobban tudjanak kommunikálni velünk.
A tanulmány, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tudományos folyóiratban jelent meg, a kutyák és a farkasok anatómiáját és viselkedését hasonlítja össze, és arra az eredményre jut, hogy a kutyák arcizomzata evolúciós változáson ment keresztül az évezredek alatt, feltehetően azért, hogy jobban tudjanak kommunikálni az emberekkel
A kutyák azért fejlesztettek új izmokat a szemük körül, hogy jobban tudjanak kommunikálni velünk (foto: nordi)

A vizsgálatok alapján a kutyák és farkasok arcizomzata rendkívül hasonló, és csak egy apró eltérés található, mégpedig a szem feletti izmoknál. A kutyáknál ugyanis a farkasokkal ellentétben van egy kis izom, amely lehetővé teszi, hogy megemeljék a szemöldöküket.

A tanulmány szerzői szerint a szemöldök belső felének megemelése gondoskodó reakciót vált ki az emberekben,
ugyanis így az ebek szeme nagyobbnak tűnik, olyan mint egy kisgyereknek, továbbá hasonlít az emberek arckifejezésére, ha szomorúak. Így nagy előnyt jelent azoknak az ebeknek, akik jobban tudják mozgatni a szemöldöküket.

Az összehasonlító pszichológiával foglalkozó Juliane Kaminski szerint, aki a kutatócsoportot vezeti, a bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy az új izmok akkor kezdtek kifejlődni, amikor a kutyák ősei az emberek mellé szegődtek.
Egy kísérletben azt vizsgálták, hogy reagálnak a kutyák és a farkasok, ha emberekkel vannak együtt. Amikor két percnél tovább tartózkodtak emberekkel, a kutyáknál sokkal jobban megfigyelhető volt a szemöldök mozgása, mint a farkasoknál.

Kaminski előző kutatásából az is kiderült, hogy a kutyák sokkal jobban mozgatták szemöldöküket, amikor az emberek nézték őket, mint amikor nem.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
21
  Nincs jele Földön kívüli intelligens életnek a szomszédos csillagrendszerekben
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Egyelőre nem hozott eredményt a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó eddigi legátfogóbb program, amelynek keretében 1327 szomszédos csillagrendszerben kutattak intelligens földönkívüliek után a szakemberek.

"Nincs odaát egy elképesztően fejlett civilizáció, amely hihetetlenül erős adókészülékkel próbálna kapcsolatba lépni velünk" - mondta Danny Price, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusának asztrofizikusa, aki a The Astrophysical Journal című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője volt. A szakember szerint kollégáival ugyan egyelőre nem találtak semmit, de számos magyarázat lehet a Földön kívüli intelligens élet jeleinek hiányára. Előfordulhat, hogy rossz frekvencián kutattak, vagy a földi interferencia zavarta meg a vizsgálatokat. "Bárhogy is legyen, minden ilyen kutatás számára korlátot jelent az emberiség jelenlegi technológiai fejlettsége" - tette hozzá.ADél-afrikai Köztársaság déli-délnyugati részén működő MeerKAT rádióteleszkóp

A mostani vizsgálat a Jurij Milner orosz milliárdos által finanszírozott Breakthrough Listen nevű program része. A 2015-ben indult, tíz éven át tartó és 100 millió dollárból megvalósuló kezdeményezés célja, hogy "lehallgasson" egy esetleges földönkívüli kommunikációt két, a világ legerősebbjei közé tartozó űrteleszkóp segítségével.

A mostani kutatás keretében a szakemberek egymillió gigabájtnyi rádióhullám adatot elemeztek, több mint ezer csillagot vizsgálva a Földtől 160 fényévnyi távolságon belül. Több ezer érdekes jelet észleltek a kutatás során, ám végül mindegyikről kiderült, hogy földi eredetű, például műholdakkal függ össze. A kutatók az összes általuk gyűjtött adatot elérhetővé teszik a nagyközönség számára a Breakthrough Listen archívumában.

Price tervei szerint a jövőben a Dél-afrikai Köztársaság déli-délnyugati részén elterülő, félsivatagos Karoo régióban működő MeerKAT rádióteleszkóp segítését is igénybe veszik a Földön kívüli intelligens élet keresésére irányuló erőfeszítéseikben.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák