+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
10
  Hamarosan útnak indul a LightSail-2
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Pár nap múlva, június 22-re tervezik azt a Falcon Heavy indítást, amelynek során a Planetary Society fényvitorlása, a LightSail-2 is a világűrbe jut majd más műholdak társaságában.
A fényvitorlás prototípusa 2015-ben sikeres tesztrepülésen bizonyította az elgondolás életképességét, az alig 5 kg tömegű űrjármű egy 3 egységből álló CubeSat típusú műhold, amelyet a Georgiai Műszaki Egyetem egységébe, a Prox-1-be integrálva visznek majd 720km magasságba.


A LightSail-2 innen indul a nap fénynyomása (a fotonok által kifejtett mechanikai erőhatás) segítségével Föld körüli útjára. A kibocsátást követően pár nap alatt a műhold végigteszteli a műszereit, majd kinyitja a napelemeit, ezt kb. egy nappal követi majd a mylar anyagból készült fényvitorla kitárása (ez az az anyag, amelyből azok az arany meg ezüstszínű lufik készülnek, amelyek talán a legkárosabbak a környezetre, ugyanis iszonyúan nehezen bomlik le… a napvitorlás céljára azonban pont ezen ellenállóképessége teszi ideális alapanyaggá.).Animáció az űreszközről a videó inditásához Katt ide!

A fénynyomás elvét még Johannes Kepler vetette fel először, amikor az üstökösök csóvájának nappal ellentétes állását magyarázta. Maga a hatás ugyan aprócska, de összeadódik, a LightSail-2 például néhány hét alatt majd kissé magasabb pályára emelkedik ennek köszönhetően. A vitorla állását a napfény irányához igazítva érik majd el, hogy a tervek szerint akár naponta 1km-rel magasabbra emelkedhet majd az űreszköz. Nagyobb időtartamú utak során lényegesen nagyobb a hatása, pl. a Viking műhold 15.000 km-rel elvétette volna a Marsot, ha nem számítják be a pályaadataiba a fénynyomást.

A LightSail-2 feladata az lesz, hogy az egyre nagyobb teret kapó CubeSat nanoműholdak meghajthatóságát teszteljék e módszerrel, egyébként az eszköz maga nem sokban különbözik a 2015-ös elődjétől. A LightSail elkészítését legnagyobb részben magánemberek adományaiból finanszírozta a Planetary Society (amelynek 1980-ban alapítója volt Carl Sagan, s a jelenlegi elnöke Bill Nye). Az első LightSail esetében voltak problémák, feltehetően az akkumulátorral, de a vitorlát némi késéssel sikerült kinyitni. Annak a pályája akkor alacsonyabban volt, és a napfény nyomása nem tudta még legyőzni a (mégoly ritka, de jelen lévő) légköri fékezőhatást. A mostani esetben a nagyobb pályamagasság és az időben kinyitott vitorla remélhetőleg túllép majd e problémán. Az első műhold láthatósága erősen határeset volt, az alapfényessége +7 magnitúdó körül járt, de voltak villanásai, amelyek elérték a +1/ +2 magnitúdót is. Valószínűleg hasonlót várhatunk a 2-es jelű eszköztől is, így pontos pályaadatok ismeretében akár majd fotózható is lehet.

forrás;/Égen-Földön/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
10
  Majd a Youtube megmondja...
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Saját megfogalmazásuk szerint az úgynevezett gyűlöletbeszéd ellen kívánnak még erőteljesebben, hatékonyabban fellépni, azonban még mindig nem tisztázott pontosan, hogy mi számít gyűlöletkeltésnek. Igazából tudjuk: minden, ami a videómegosztó portál által favorizált politikai- gazdasági- közéleti nézeteivel szemben áll. Innentől kezdve tehát egyszerű a dolgunk, hiszen tudjuk, hogy kizárólag olyan tartalmakat tölthetünk fel, ami illeszkedik a globalizált, szép új világrend világszemléletéhez, ideológiájához. Minden, ami ezen kívül esik, azt ők gyűlölik, tehát gyűlöletkeltésre alkalmasak. Tiszta sor.

A Youtube megemlített néhány konkrét példát, amik esetében biztosan szankcionálni és törölni fogják a sérelmes tartalmakat. Érthető módon nem tűrik meg a továbbiakban a nácizmust, illetve a fehér felsőbbrendűséget dicsőítő, valamint az egyéb, szélsőséges nézeteket terjesztő tartalmakat. (Utóbbi esetben azért nem ártana egyértelművé tenni, hogy szerintük mi számít szélsőségesnek, hiszen a valóságtagadás kultúrájában ez nem annyira világos…)

Külön kitértek arra, hogy a „bizonyíthatóan megtörtént eseményeket tagadó” videókat is kisöprik, példaként említették a Sandy Hook-i mészárlást, illetve a 9/11-es eseményeket másként értelmező narratívákat. Ezekben az esetekben az a furfangos, hogy valóban megtörténtek, ebben nincs vita. Pusztán az elkövetők személye és indítékai váltak kérdésessé sokak szemében – méghozzá jó okkal.
Úgy tűnik, a Youtube nem tűri tovább a vélemények sokféleségét, a vitákat és egyfajta gondolatrendőrséget vet be a mainstream vélemények elhallgattatása érdekében.

A demokrácia és tolerancia jegyében, ez csak természetes...

Azt is bejelentették, hogy több erőforrást mozgósítanak az álhírek és összeesküvés-elméletek terjedésének elkerülése érdekében. És persze a Youtube fogja eldönteni, hogy mi számít álhírnek és mi alaptalan konteó…

forrás:/Hihetetlen /
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák