+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
08
  Start a Sárga-tengerről
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Kína először hajtott végre műholdindítást egy tengeren úszó mobil platformról. Egy Hosszú Menetelés-11 típusú rakétával hét kisebb űreszköz állt pályára.
Az indítás a Sárga-tenger vizéről történt. Általában az cél ilyenkor, hogy a hordozórakétát az Egyenlítőhöz közelebbi helyről felbocsátva jobban ki tudják használni a Föld forgásából adódó kerületi sebességet, ami az Egyenlítőnél a legnagyobb. Egyelőre (?) viszonylag magas, 35° körüli északi szélességnél próbálták ki a módszert a kínaiak. A sikeres start időpontja május 5-én, magyar idő szerint 6:06-kor volt.
A kínai Hosszú Menetelés-11 rakéta startja, először a tengerről. A platform 34,90° északi szélességnél és 121,19° keleti hosszúságnál horgonyzott. (a videó CCTV/SciNews inditásához) Katt ide!

A Hosszú Menetelés-11 egy viszonylag gyorsan bevethető, kis tolóerejű, korszerű, szilárd hajtóanyagú kínai hordozóeszköz, a CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) fejlesztése. Alacsony (700 km-es magasságú pályára) 350 kg hasznos terhet képes eljuttatni. A rakéta nem túlságosan rég, 2015 decemberében mutatkozott be.

A rakéta hasznos terhében két Pufeng (Bufeng) műhold volt, az 1A és 1B jelűek. Ezek a kísérleti űreszközök kötelékben repülve a tenegerfelszín fölött fújó szél sebességét is irányát fogják mérni. Fejlesztőjük a CAST (Chinese Academy of Spaceflight Technology). A Hsziaohsziang-1-04 (Xiaoxiang-1-04) egy 6 egységes (6U) CubeSat, földmegfigyelési céllal. Felszíni felbontása 5 m-es, repülés közben 80 km széles sávokat tud leképezni. A hét közül a negyedik műhold, a Tiencsi-3 (Tianqi-3) egy kísérleti alacsony pályás távközlési műhold, amelynek a fedélzetén oktatási célból egy kamerát is elhelyeztek. Ugyancsak kommunikációs kísérleti céllal, Ka-sávú távközlési kapcsolat létesítésére készült a CETGC (China Electronics Technology Group Corporation) két kis műholdja.

Végül egy földmegfigyelő műhold, a Csilin-1 (Jilin-1) konstelláció legújabb nagy felbontású (03A jelű) tagja állt pályára az első kínai tengeri indítás alkalmával. A 42 kg-os űreszköz 1 m-es felbontású műholdfelvételeket készít majd, 17 km széles felszíni sávokat lefedve. Pályamagassága közel 580 km. Az első Csilin holdak 2015 októberében álltak pályára, azóta több indítás is történt. Legutóbb a Csilin-1 hiperspektrális távérzékelő műholdtípusából indítottak kettőt, idén januárban – ugyancsak egy Hosszú Menetelés-11 rakétával, de a szárazföldről. A tervek szerint 2019 végéig 16 Csilin űreszközből álló flottát szeretnének üzemeltetni. Ezek az egész Földet három-négy óránként meg tudják figyelni. A 2020-tól 60 daraborsa bővítendő konstellációval viszont már mindössze fél órás visszatérési időt is elérhetnek. A 2030-as évektől pedig 138 műholddal, több hullámsávban, lényegében valós időben (10 percen belül) mindent meg tudnak majd figyelni, ami a felszínen történik.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
08
  A kutyák tükrözik gazdájuk stresszes állapotát
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A kutyák is megérzik azt, ha gazdájuk stresszes időszakot él át: svéd kutatók kimutatták, hogy a kutya stressz-szintje összefügg gazdája stresszes állapotával.
A kutyák megérzik, ha gazdájuk stresszes időszakot él át.A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Linköpingi Egyetem etológusai úgy vélik, hogy a kutya tükrözi gazdája stressz-szintjét, semmint fordítva.
A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hatnak a kutya stressz-szintjére életmódi tényezők
és azok az emberek, akikkel együtt él (A kép illusztráció Foto: nordi)

Korábbi kutatás már kimutatta, hogy adott fajok egyedei tükrözhetik egymás érzelmi állapotát. Például kapcsolat van a gyermekek és az anyák hosszú távú stresszes állapota között.
A linköpingi kutatók tanulmányukban 25 border collie-t és 33 shetlandi pásztorkutyát vizsgáltak, valamennyinek nő volt a gazdája. A kortizol stressz hormon koncentrációját mérték meg a kutyák szőrzetében és a gazdik hajában hónapokon át.

"Azt találtuk, hogy hosszú távon a kortizol szintje a kutyában és tulajdonosában összhangban volt oly módon, hogy a magas kortizolszintű gazdáknak magas kortizolszintű kutyái voltak, az alacsony kortizolszintű tulajdonosoknak alacsony kortizolszintű kutyája volt" - idézte Ann-Sofie Sundman etológust, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A gazdáktól és a kutyáktól kétszer kaptak hajmintát több hónapos eltéréssel. Mivel a fizikai aktivitás növeli a kortizolszintet, a kutatók összeakarták hasonlítani a kutyákat olyan kutyákkal, amelyek részt vettek agility vagy engedelmességi versenyekben. A kutyák fizikai aktivitásának szintjét egy héten át mérték egy nyakörv segítségével.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a rövid távú kortizol a nyálban azonos módon növekedik mind kutyában, mind gazdában, ha együtt versenyeznek. Az új tanulmány ezzel szemben azt mutatta ki, hogy a kutyák fizikai aktivitása nem hat a hosszú távú kortizolszintre szőrükben. Azt is kimutatták, hogy a versenyző kutyák stressz-szintje jóval erősebben áll kapcsolatban a gazdák stressz-szintjével.

A kutyatulajdonosoknak ki kellett tölteniük két kérdőívet is saját és kutyájuk személyiségéről. A kutatók azt vizsgálták, hogy a stressz-szint összefügg-e az egyéni sajátosságokkal.

"Meglepetésünkre azt találtunk, hogy a kutya személyisége nincs nagy hatással a hosszú távú stresszre. A gazda személyisége azonban erős hatással van. Ez azt jelzi, hogy a kutya tükrözi gazdája stresszét" - mondta Lina Roth, a tanulmány társszerzője.

Az etológusok szerint további kutatásokra van szükség, hogy következtetéseket vonjanak le a kapcsolat okáról. Újabb kutyafajtákat akarnak bevonni a kutatásba. Mind a border collie, mind a shetlandi pásztorkutya terelő kutya, amelyet arra tenyésztettek ki, hogy jól együttműködjön az emberrel és pontosan és gyorsan válaszoljon a jelzésekre. A szakemberek meg akarják tudni, hogy hasonló összhang létezik-e például ember és vadászkutya között, amelyet függetlenségre neveltek. Azt is kutatni akarják, hogy a gazdák neme szerepet játszik-e.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
08
  Úzvölgyi katonatemető – a román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Elutasította a bukaresti külügyminisztérium pénteken az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatos, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára által megfogalmazott vádakat és azok hangnemét.
A bukaresti külügy az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy értékelte: a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott.
Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál - Kép: MTI/Veres Nándor

A román külügyminisztérium felidézte: korábban is azt kérte a magyar féltől, hogy tartózkodjon a provokációktól és ne szítson feszültséget, amit szerinte az úzvölgyi helyzet eltorzított bemutatása, a magyar tisztségviselők nyilvános megszólalásai és közösségi oldalakon megfogalmazott gyújtó hangú bejegyzései tápláltak. A román fél szerint feszültséget szított az a látogatás is, amelyet „egy magas rangú magyar tisztségviselő” tett a román fél hivatalos meghívása nélkül az úzvölgyi sírkertben. Korábban az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja a „súlyos konfliktusba” történt magyar beavatkozásaként értelmezte és elítélte azt, hogy Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese az incidens előtti napon az úzvölgyi katonatemetőben koszorúzott. Képünkön egy „átlagos, nyugodt légkörben zajló” megemlékezés.

Bukarest a katonai temető „nemzetközi” jellegét hangsúlyozta, ahol minden államnak joga van ott elhantolt hőseire emlékezni. A kommüniké idézte a közrendet csütörtökön biztosító karhatalmi erők jelentését, miszerint a résztvevők sem egymással, sem a rendfenntartókkal szemben nem folyamodtak erőszakhoz. Románia – a KKM által péntekre berendelt ám a párbeszédet megtagadó – budapesti nagykövete a bukaresti külügyminisztérium közlése szerint nem utasította el, hogy bemenjen a KKM-be, hanem egy másik, hétfői időpontot javasolt. A román külügy másfelől maga is tiltakozó jegyzéket juttatott el a magyar félhez, amelyben – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, illetve a Mi Hazánk Mozgalmat nevesítve – azt állítja, hogy „magyar szélsőséges, idegengyűlölő és antiszemita” csoportok engedély nélküli tüntetésén „ismét meggyalázták” a román állami jelképeket Románia budapesti nagykövetségénél és azt követeli, hogy Magyarország vonja felelősségre azokat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőröket, akik nem léptek közbe ennek megakadályozására.


A videó inditásához Katt ide!

A napjainkra már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgyében az első világháború után létesítettek katonai temetőt az 1916-ban ott elhunyt honvédeknek. A legközelebbi román többségű település, a moldvai Dormánfalva önkormányzata idén önkényesen – a szakhatóságok engedélye és a haditemetőt Úzvölgye községközpontjaként gondozó Csíkszentmárton község engedélye nélkül – betonkeresztekből álló román parcellát alakított ki az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket juttatott el a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt.

forrás:/kronika.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák