+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
06
  A Dragon CRS-17 visszatért
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A SpaceX teherűrhajója a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) járt, küldetését befejezve közel 2 tonnányi rakománnyal landolt a Csendes-óceánban.
A Dragon CRS-17 jelű útja május 4-én kezdődött Floridában, a teherűrhajó két nappal később dokkolt az ISS-nél. A küldetés június 3-án, magyar idő szerint 23:48-kor végződött Kalifornia partjaitól nem messze, amikor a visszatérő kapszula az óceán vizébe ereszkedett. A teherűrhajó előzőleg 18:01-kor hagyta el az űrállomást, benne a Földre szállítandó kísérleti mintákkal, berendezésekkel.
A Dragon CRS-17 a Canadarm-2 robotkar végén, az önállósodás pillanataiban. (Kép: NASA / David Saint-Jacques)

A Dragon CRS-17 a felfelé vezető úton 338 kg-nyi, az űrhajósoknak szánt ellátmányt, 357 kg tömegben az ISS amerikai szegmensére szánt alkatrészt, 75 kg számítástechnikai berendezést, 10 kg űrsétákhoz használatos eszközt, és további 11 kg-os csomagot vitt magával az orosz Roszkoszmosz megbízásából. Mindez a hermetizált kabinban utazott, szolgálati és kísérleti célú berendezésekkel együtt. A külső rakodótérben a később az űrállomás külsejére áthelyezett műszerek utaztak, például a légköri szén-dioxid mérésére szolgáló OCO-3 berendezés, valamint az amerikai hadsereg STP-H6 kísérleti műszercsomagja. A teljes rakomány 2482 kg-ot tett ki.

A négy hetes küldetés befejezése előtt a Dragont az űrhajósok feltöltötték a visszaszállításra kijelölt dolgokkal. Az űrállomáson elvégzett kísérletek közül, amelyeknek a mintáit most visszahozták, érdemes megemlíteni például a fehérjekristályok növesztését súlytalanságban, amitől a rákos betegek kezelésében és a sugárvédelemben várnak eredményeket. Ugyancsak kísérleteztek speciális, erős, élelmiszer-kiegészítő termékekhez is felhasználható antioxidánst termelő algákkal.

forrás:/urvilág.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jún.
06
  Az égben érdemes szélenergiát termelni!
Arról már volt szó, hogy a szélerőművek nem jelentenek komoly fenyegetést a madarakra nézve, legalábbis messze nem akkorát, mint az ablaküveg, vagy éppen a macskák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének hátrányai a mostani technológiának, amiket ki kell küszöbölni. Például lebegtetéssel.

A nap és a szélerőművek is, bár tiszta energiát termelnek, önmagukban még nem jelentenek megfelelő megoldást az emberiség energiaigényének kiszolgálására. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem áll rendelkezésre állandóan sütő Nap, vagy folyton fújó szél. Érthetőbben: az energiaellátás nem folyamatos, és a szabályozása sem olyan egyszerű, mint a szén, vagy az atom esetében.Ahhoz, hogy ezt át lehessen hidalni két irányba is lehet lépkedni. Az egyik értelem szerűen egy olyan rendszer kiépítése, mely kellő mennyiségben képes tárolni az energiát. Ennek nehézsége abban rejlik, hogy igazán jó energiatároló anyagot egyelőre nem találtunk, és az építés és működtetés is bonyolult, drága, körülményes.

A másik lehetséges irány, hogy maguk az erőművek lesznek képesek tárolni az energiát, vagy rájövünk arra, hogyan süthet állandóan a nap.

Az állandó napsütés az űrből érhető el, erre is vannak már kezdeményezések, de valamivel egyszerűbben kivitelezhetőnek tűnik az, ha a Földön maradunk. Ebben az esetben a szél lehet a megoldás, mivel az a föld közelében egészen másképpen viselkedik, mint néhány 100 méteres magasságban.

Nem új keletű az ötlet, hogy papírsárkányokhoz hasonlóan lebegő szélturbinákkal lehessen elektromosságot termelni, de most már úgy tűnik, hogy az EU is lát bennük fantáziát. Ez nem is csoda, hiszen a magasabb régiókban fújó szelek nem csak gyorsabbak, hanem lényegesen tartósabbak is, vagyis ezzel megoldható lenne a rendelkezésre állás problémája. A földön sem foglalnak akkora helyet, hiszen “csak” a tartózsinórokkal kell számolni, és így a madarakra sem jelentenek különösebb veszélyt, hiszen a zsinórok nem mozognak folyamatosan. A lebegő szélturbinák komoly előrelépést jelenthetnek az alternatív energiatermelésben éppen úgy, ahogyan a tengeri szélfarmok is, ahol a szél szintén sokkal tartósabban van jelen.

forrás:/koponyeg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák