+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
25
  Starlink hold: az első nagy lépés
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Pályára állították a SpaceX globális műholdas internetszolgáltatást célzó konstellációjának első 60, egyelőre tesztcéllal készült darabját.
Már 2018 elején azt írtuk, hogy bekövetkezhet az áttörés a globális, űralapú internetszolgáltatás létrehozásáért folyó versenyben. Azóta valóban történtek kísérleti műholdindítások például Kínából, beindult a OneWeb, és bővült az O3b műholdak konstellációja is. De most egy igazi nagyágyú, Elon Musk SpaceX vállalata is beszállt a vetélkedésbe. A cég saját Falcon-9 hordozórakétájával május 24-én, magyar idő szerint 4:30-kor indították alacsony Föld körüli pályára a floridai Cape Canaveral 40-es startállásából a Starlink első hatvan kis műholdját. Ezúttal tehát a SpaceX biztosította a rakétát és a megrendelő is saját maga volt, így garantált a versenyelőnye a szintén a műholdas internetes piacra törő konkurens vállalkozásokhoz képest.


A több milliárd dolláros Starlink program célja szélessávú, műholdas közvetítéssel megvalósuló internetszolgáltatás nyújtása. A globális lefedettséget megcélzó tervek megvalósításához akár közel 12 ezer (!) különálló űreszközre lehet szükség.

A SpaceX 2018 februárjában, egy Falcon-9 rakéta „potyautasaiként” már pályára állított két kísérleti műholdat (Microsat-2A és -2B), amelyek a most már sorozatban előállított – és némileg más felépítésű – Starlink holdak demonstrációs példányaiként szolgáltak. A mostani 60 űreszközzel egy újabb nagy lépést tesznek a rendszer működőképességének tesztelése terén. A majdani tényleges szolgáltatásokat nyújtó első műholdak várhatóan az idei évben indulnak majd. Talán két, de akár további hat adag Starlink hold pályára állítása is várható még 2019-ben, a szám attól is függ, hogyan teljesítenek a most felbocsátott példányok. Mindenesetre hat starttal már egy minimális, 12-vel pedig egy mérsékelt lefedettséget el tudnának érni.

A Starlink műholdjait a SpaceX-nek a Washington állambeli Redmond mellett található üzemében gyártják. A tervekben akár 4400 darab, Ku- és Ka-sávban kommunikáló műholdról van szó, a továbbfejlesztett hálózat pedig újabb 7518 űreszközt igényel majd.
Ez utóbbiak a V-sávban működnének, alacsonyabb pályákon keringve. A cég természetesen még nem rendelkezik a teljes kiépítéshez becsült kb. 10 milliárd dolláros összeggel.
Az első 1584 Starlink műhold a felszín felett 550 km-es magasságban, az egyenlítői síkhoz képest 53°-os hajlásszögű, 24 különböző pályasíkban helyzekedik majd el.

Az első 60 Starlink műhold, szorosan bepakolva a Falcon-9 rakéta 5,2 m átmérőjű (fél) orrburkolata alá. (Kép: SpaceX)

A pályamagasság lényegesen alacsonyabb, mint az eredeti tervekben szereplő 1150 km. A változásokra csak nemrég adott engedélyt az illetékes amerikai szövetségi távközlési felügyelet. A kisebb pályamagasság egyik indoka az űrszemétveszély csökkentése volt. Ilyen sok kísérleti műhold közül ugyanis akár több is meghibásodhat, és a természetes folyamatok következtében 1000 km feletti magasságból csak nagyon hosszú idő (évezredes időtáv!) alatt lépnének be a sűrű légkörbe a már irányíthatatlan űreszközök. Ezzel szemben az 550 km-es pályamagasságból, a ritka felsőlégkör fékező hatására kb. 5 év alatt eltűnnek az addig űrszemétként az aktív műholdakra mindenképp veszélyt jelentő „hulladék” műholdak. Az alacsonyabb pályák emellett lehetővé teszik a jelkésés csökkentését, hiszen kevesebbet kell utazniuk a rádiójeleknek a Földről fel és a Földre le. Továbbá nagyobb lesz a fizikai távolság más műholdas internetszolgáltató flották (OneWeb, Telesat és mások) tagjaitól. Persze hátrányokkal is jár az alacsonyabb pálya, hiszen ugyanakkora terület kiszolgálásához több műholdra van szükség, és a fedélzeti hajtóműveknek kompenzálniuk kell az erősebb légköri fékező hatást.

A most tesztcélból pályára állított űreszközök – bár már a tényleges szolgáltatást nyújtó műholdak prototípusainak számítanak – még nem rendelkeznek minden fontos funkcióval, például nem lesznek képesek az egymás közötti kommunikációra, és egyelőre csak a Ku-sávban működnek. A majdani konstelláció tagjai lézeres adatátvitelt alkalmaznak egymás között, így földi követőállomások beiktatása nélkül is képesek lesznek az internetes adatkapcsolat létesítésére két pont között. A műholdak a pályájuk alakítására ionhajtóműveket használnak majd.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
25
  Vajon mi lehet az a tárgy az égen a Balaton fölött ?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A képeket ma ( 2019 Május 24. ) készítette az Országos Meteorológiai Szolgálat Balatongyöröki automata kamerája 14 óra 45 perckor, 15 órakor és 15 óra 15 perckor.A kamera 15 percenként készít felvételeket. Az objektum 14 óra 30 perckor még nem volt látható és 15 óra 30 perckor pedig már nem volt látható az égen.

forrás:/‎Lőkös Sándor /
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák