+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
21
  A Hold összetételét vizsgálja a kínai holdjáró
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kínai leszállóegység még januárban landolt a Hold felszínén, mégpedig annak túlsó oldalán, először érve el ezt az új célt. A helyszíntől távolodó holdjáró azóta fontos méréseket végez, amelyek arra is rávilágítanak, hogy miből áll az égitest, illetve miként alakult ki a jelenlegi összetétel.Ez pedig némileg eltér a várakozásokhoz képest, valószínűleg a becsapódások miatt.

A kutatókat némi meglepetés érte, a déli-sarki régióban, a Déli-Sark-Aitken medence területén ugyanis nem a várt eredményt kapták, legalábbis a Yutu-2 holdjáró spektrométerével elvégzett mérések kielemzése révén. A most közzétett tanulmány szerint ugyanis a Kármán-kráternél sokkal jelentősebb a piroxén és az olivin ásvány jelenléte, márpedig itt arra számítottak, hogy ugyanúgy alumíniumban gazdag könnyű anyagokat találnak, mint a felszín egyéb részein. Az elmélet szerint a nehezebb anyagok az egykori magmaóceánok lehűlésével mélyebbre húzódtak, a kráter területén viszont nem ilyen egyértelmű a kép, ami a kínai illetékesek szerint segíthet jobb betekintést nyújtani a jelenlegi szerkezet kialakulásának folyamatába, ami a nagyobb égitestek esetében is fontos részletekre világíthat rá.

A szakemberek arra gyanakodnak, hogy az eltérő felszíni összetétel a 72 kilométeres Finsen-kráter közelségével magyarázható, ez ugyanis a becsapódás maradványa lehet, ahogy az ott lévő anyag szétszóródott és beterítette a felszínt. Ezzel kapcsolatban jelen pillanatban nem mutathatunk fel konkrét bizonyítékokat, viszont a megfigyelés folytatódik, így a kínai páros (valamint az őket figyelő és a kommunikációt segítő műholdak) további érdekességeket szolgáltathatnak majd a közeljövőben. A köpeny jobb megértése idővel igazolhatja a magmaóceánok létezésével kapcsolatos jelenlegi elméletünk helyességét, ehhez azonban szintén a munka folytatására van szükség.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
21
  Megváltozott a kilogramm definíciója
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Május 20-án, a metrológiai világnapon újradefiniáltak több mértékegységet is – írja a The Conversation. Az átállás természetesen érzékelhetetlen lesz, egyszerűen arról van szó, hogy új alapokra helyeztek bizonyos SI-alapegységeket.
Az első standard tömeg- és hosszmértékeket a francia forradalom idején vezették be, ezzel jelentősen megkönnyítve a kereskedők dolgát.Nagyjából egy évszázaddal később, 1875-ben 17 ország összefogásával létrejött a Nemzetközi Mértékegységrendszer .
Az SI-alapegységeket aztán fokozatosan vették át az országok, a mértékegységeket pedig már a tudományos világon kívül is használni kezdték

A kilogramm eddigi prototípusát, az erre a célra készült platina-irídium hengert máig a sèvres-i Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban őrzik.
Bár a mértékrendszer jól bevált, időként át kell dolgozni. A kilogramm esetében például azért van erre szükség, mert a henger szép lassan veszít a tömegéből. A szakértők ezért most olyan állandó formulákat kerestek, amelyek hosszabb távon is használhatóak. A tömegnél ez a kvantummechanikában használt Planck-állandó lett.

A szakértők következő célja az, hogy segítsék megértetni az átlagemberekkel az új definíciókat. Míg egy fémrúdhoz való viszonyítás könnyedén felfogható, egy kvantummechanikai fogalommal való összevetés már kevésbé.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
21
  Titokzatos objektum ütött lyukat galaxisunkon
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Valami hatalmas lyukakat ütött a Tejútrendszer haló nevű régiójában – írja a Daily Galaxy. A sötét objektumot a Gaia űrszonda örökítette meg, és Ana Bonaca, a Harvard Egyetem csillagásza vette észre az adatok között. A szakértő bízik benne, hogy a jelenség segítségével jobban megismerhetik a sötét anyag tulajdonságait.
A zavaró objektumról csupán annyit tudni, hogy rendkívül sűrű, az általa létrehozott lyukak pedig óriásiak.


A nagyjából egymillió naptömegű struktúra nem tartalmaz csillagokat, méretei alapján elképzelhető, hogy egy olyan szupermasszív fekete lyuk, mint amilyen a galaxisunk magjában is található. Bonaca szerint a furcsa objektum csillagászati szempontból a közelmúltban haladhatott el a Tejútrendszer mellett.Mivel a megfigyelések nem mutattak ki a lyukaktól távolodó fényt, a kutató szerint elképzelhető, hogy sötét anyaggal van dolgunk. Amennyiben valóban így van, az kifejezetten izgalmas felfedezés lehet. A sötét anyag egy olyan hipotetikus, a mai műszerekkel nem mérhető anyag, amely az Univerzum tömegének mintegy 23 százalékát adja. Ha az objektum tényleg fekete anyagból épül fel, elemzése sokat elárulhat a Világegyetem eddig ismeretlen alkotóelemeiről.

A Gaia űrtávcső indulása óta rengeteg értékes adatot gyűjtött. Felvételei segítségével többek közt a Tejútrendszer 3D-s térképét is megalkották, ennek vizsgálata pedig felfedte, hogy a galaxis középpontjától távolabb eső régiók szép lassan meggörbülnek.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák