+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Új Beidou navigációs hold Kínából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Egy geostacionárius pályára szánt űreszközzel folytatódott a Beidou konstelláció bővítése.
A Beidou sorozat G8 (GEO-8) jelzésű tagja május 17-én, magyar idő szerint 17:49-kor startolt Hszicsang (Xichang) űrközpontból, Szecsuán tartományból. A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3C volt. A műhold másik, a sorozatszámra utaló jelölése Beidou-45.
Az ígéretek szerint 2020-ra lehet teljes a rendszer, összesen 27 közepes magasságú pályán keringő, 5 geostacionárius és 3, az egyenlítői síkhoz képest 55,5°-os hajlásszögű geoszinkron pályán levő, navigációs rádiójeleket sugárzó műholddal. (Kép: Beidou)

Kína saját, az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz és az európai Galileóhoz hasonlóan globális lefedettségűre tervezett navigációs műholdrendszere a többiektől megszokott közepes magasságú pályák mellett geoszinkron és geostacionárius (vagyis az egyenlítői sík közelében keringő geoszinkron) űreszközöket is tartalmaz. Ez utóbbiak közül állították most pályára a legújabb példányt.

Tavaly nagy számban bővítették a pontos hely- és időmeghatározásra alkalmas kínai műholdrendszert. A legutóbbi, már idei Beodou start április 20-án volt, ugyancsak Hszicsangból. A rendszer mostanihoz hasonlóan geostacionárius pályára szánt tagja legutóbb 2016 júniusában indult (Beidou-2G7, avagy Beidou-23 néven).

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Elkészült az örökké újrahasznosítható műanyag
A műanyag hulladékok veszélyeiről korábban már mi is beszámoltunk, legutóbb pedig arról írtunk, hogy a mikroműanyagokat már állatok ürülékében is megtalálták, ami szintén jól jelzi számunkra a probléma komolyságát. Kutatók egy csoportja most egy új anyaggal állt elő, ami reményeik szerint elhozhatja a gyakorlatilag végtelenített újrahasznosítást.Az adalékanyagok könnyű eltávolítása révén szabadulhatunk meg a komoly problémától.

Az amerikai energiaügyi minisztérium alá tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai tették közzé az eddigi kísérletek eredményeit, amelyek kifejezetten biztatóak. Eszerint sikerült összeállítani egy olyan új műanyagot, amelynél a különböző adalékanyagok (így például a színezékek és a terméket megerősítő kemikáliák) eltávolítása nem ütközik komoly akadályokba, vagyis a több alkalommal való újrafelhasználás egy erős, nagyjából 12 órán át tartó savfürdővel megoldható lenne. Ez azért jelent komoly áttörést, mert jelen pillanatban éppen ez jelenti az egyik legnagyobb problémát, hiszen a molekulalánchoz kapcsolódó egyéb anyagok eltávolítása számos esetben bizonyul nehéznek, illetve teljesen lehetetlen feladatnak. A polydiketoenamin (PDK) esetében viszont ezek a kapcsolatok visszafejthetők, így az adalékokat viszonylag könnyen leválaszthatjuk, magát a műanyagot pedig újrahasznosíthatjuk.

A bolygón felhalmozódó műanyag hulladék egyre nagyobb fejfájást okoz, az ellenlépések azonban még messze vannak az ideális szinttől. Egyes országok ugyan számos lépést megtettek már, ezt azonban ellensúlyozza, hogy a legzöldebb államok egyszerűen kiszervezik a piszkos folyamatokat az ázsiai régióba, így szabadulva meg annak terheitől (és a kellemetlen statisztikai adatoktól), miközben mások szinte semmilyen intézkedést nem hoztak meg a hulladékhegyek megfelelő kezelése érdekében. Az újrahasznosítás aránya globálisan néhány százalékra becsülhető, ez a legjobb helyeken sem haladja meg a 25 százalékot, a fenti új anyag elterjedésével azonban radikális módon csökkenthető lenne a probléma mérete. Ehhez persze a kereskedelmi forgalomban való megjelenés kell, ami viszont további teszteket igényel, ehhez ugyanis nem elég azt igazolni, hogy a savfürdőben a különböző adalékanyagok hozzáadása nem jelent akadályt (eddig ezt sikerült kimutatni, többek között színezékekkel és tűzálló anyagok kipróbálásával).

Belátható időn belül kiderül, hogy a PDK mennyiben jelent megváltást, a további fejleményekről mi is hírt adunk majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  "Rosszhiszemű szélhámos a vízüzemű motor feltalálója"
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) soha nem adott pozitív szakvéleményt gróf Spanyol Zoltán vízzel működtethető robbanómotorok megalkotására alkalmas szabadalmáról" - közölte Hartlein Károly, a BME Fizikai Intézet mérnöke.
Gróf Spanyol Zoltán évek óta több médiumban is hírt adott találmányáról, országszerte tartott és tart előadásokat, amelyeken többnyire bemutatja azt a készüléket (vízplazma vágó és hegesztő pisztolyt), amely állítása szerint bizonyítja, hogy szabadalma megvalósítható, vagyis lehet vízzel működő robbanómotort alkotni.


"Ez az ember rosszhiszemű szélhámos, az egyetem jogi lépéseket is fontolgat ellene a közvélemény félrevezetése miatt. Többszöri kérésünkre sem volt hajlandó a honlapján szereplő megtévesztő állításait módosítani. A fentiek ismeretében különösen irritáló, hogy az adófizetők személyi jövedelemadójának egy százalékát is kéri a Vízenergia Alapítvány egy tudományosan megalapozatlan képtelenségre" - mondta Hartlein Károly. Az egyetem két kutatójának - a legkevésbé sem elismerő - véleménye egyébként olvasható a Katt ide! című honlapon

Dr. Kálmán Péter, fizikus, egyetemi docens írásában a következő olvasható:"a feltaláló azt állítja, hogy a víz belső nukleáris energiáját hasznosítja, miközben a felsorolt mikrofolyamatok mindegyike kémiai és egyike sem magfizikai".

A fizikus arról is írt, hogy a feltalálóval személyesen is beszélgetett, ami a találmánnyal kapcsolatos kétségeit tovább növelte.

Dr. Palkovics László, a gépjárművek szakértője kereken elutasítja a szabadalom hasznosítását, mivel az a fizika alapvető törvényeit hagyja figyelmen kívül:"a feltaláló a természet legfontosabb törvényét az anyag- és energiamegmaradás törvényét figyelmen kívül hagyta."

A honlapon sok más információ is megtalálható, alapfogalmak, interjúk, riportok és annak a plazmavágónak az internetes címe is, amelyről a feltaláló a saját találmányaként beszél. A honlapon az olvasható, hogy a találmányt orosz szabadalom védi.

Gróf Spanyol Zoltán évek óta több médiumban is hírt adott találmányáról, országszerte tartott és tart előadásokat, amelyeken többnyire bemutatja azt a készüléket (vízplazma vágó és hegesztő pisztolyt), amely állítása szerint bizonyítja, hogy szabadalma megvalósítható, vagyis lehet vízzel működő robbanómotort alkotni.

Hartlein Károly a Német Szabadalmi Hivataltól megkérte a feltaláló szabadalmát, amiről azt mondta: "nem tartalmaz újdonságot, a számítások középiskolai fizika tankönyvekben megtalálhatók, az egyik ábrán pedig egy négyütemű, négyhengeres motor működése látható. Arról szó sem esik, hogyan valósítható meg a vízzel működtethető robbanómotor."

Gróf Spanyol Zoltán találmányát a Német Szabadalmi Hivatal 1992-ben elfogadta. Magyarországon a találmányról pozitív értékelést a Miskolci Egyetem két oktatója írt. Szavaik szerint a szabadalom "elgondolkodtató" és "felvillantja a reményt egy elfogadható megoldásra".

Dr. Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem állásfoglalását eljuttatta az MTI-hez, amelyben a következő áll: "A Miskolci Egyetem a találmánnyal kapcsolatban semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott és szakmai állásfoglalást nem alakított ki. Egy, Gróf Spanyol Zoltán által bejelentett és Németországban elfogadott szabadalommal kapcsolatban állásfoglalásra kérték egyetemünk két nyugállományú docensét, akik a műszaki tudományok kandidátusaként szakmai véleményt adtak a szabadalomról. Mivel a felkérés személyre szólt (nevezettek közalkalmazotti jogviszonya 5 évvel korábban megszűnt), így szakvéleményük egyéni vélemény, és nem tükrözi a Miskolci Egyetem álláspontját."

forrás:/mti/

Miért nem lehet ví­zautót épí­teni

Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák