+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
07
  NASA: Még a mi életünkben aszteroida fog csapódni a Földbe
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
„A dinoszauruszoknak nem volt űrprogramja, nekünk viszont van, és használnunk is kell” – mondta Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia által rendezett bolygóvédelmi konferencián.
Habár a téma rendszerint hollywoodi filmekben kerül elő, Bridenstine szerint nagyon is komolyan kell venni a fenyegetést.
Erre példaként a cseljabinszki eseményt hozta fel. 2013-ban egy meteor robbant fel az orosz város felett, a hatalmas robbanás hatására keletkező lökéshullám több mint 1500 embert sebesített meg.

Az anyagi kár is jelentős volt, több mint 7000 épület rongálódott meg. Statisztikailag ilyen jellegű esetek hatvanévente fordulnak elő,
Bridenstine ugyanakkor rámutatott arra, hogy az elmúlt 100 évben három olyan meteor is bolygónk légkörébe lépett, ami a cseljabinszkihez hasonló energiával semmisült meg
– szerencsére ezekben az esetekben semmilyen jellegű kár nem keletkezett.

A cseljabinszki eseménnyel egy időben egy másik, még hatalmasabb űrszikla, a Duende is megközelítette a Földet. Szerencsére ez nem tett látogatást az atmoszférában, de ami késik, nem múlik, az aszteroida várhatóan 2123-ban újból visszatér hozzánk.

Bridenstine kiemelte, most elsősorban arra kell koncentrálni, hogy a lehető leggyorsabban adatokat gyűjtsünk a ránk leselkedő veszélyekről. Az Egyesült Államok kormánya ezért megbízta a NASA-t, hogy találják meg és kövessék nyomon a 140 méter átmérőjű vagy annál nagyobb földközeli objektumok 90 százalékát.Ez nem egyszerű feladat, tekintve, hogy becslések alapján 25 000 aszteroida tartozik ebbe a kategóriába, napjainkig az űrügynökség ezeknek csupán a harmadát találta meg.

A NASA igazgatója szerint még több erőforrásra van szükség, ha el akarunk hárítani egy esetleges katasztrófát, ehhez pedig nemzetközi összefogás kell. A védekezés egyik alapfeltétele a még nagyobb teljesítményű rakéták építése.
Az egyik ilyen projekt a Space Launch System, amit a 2024-ben esedékes emberi holdmisszióban is felhasználnának.

A NASA most Elon Musk vállalatával, a SpaceX-szel egy olyan megoldáson dolgozik, amelynek keretében egy rakétát ütköztetnének a bolygónkra veszélyt jelentő földközeli objektumok valamelyikével. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, az ütközés hatására az aszteroida pályája módosul, és így elkerül bennünket.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
07
  Hologram égbolt: Titokzatos hullám formájú anomáliákat fedeztek az amatőr csillagászok
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Érdekes és titokzatos jelenség bukkant fel az űrben. Eddig még senki sem tudta megmagyarázni, hogy mik lehetnek azok a furcsa hullámok, amit amatőr csillagászok figyeltek meg….

Egy amatőr csillagász a Földről, pontosabban Írországból szerette volna levideózni a Jupitert. Teleszkópjával sikerült is befognia a bolygót és a megfelelő nagyításban aránylag még fel is lehet ismerni. Ebben még semmi különös sincs, mert sokan művelik ezt a fajta költséges hobbit. Csakhogy a felvételen észrevette, hogy egy különös vizuális hullám halad keresztül a képen… kétszer. Ezt a rejtélyes jelenséget más amatőr csillagászok is megfigyelték már, amikor például a Hold felszínét videózták erős nagyításban. El is nevezték Holdrengésnek, bár sok köze nincs a valódi rengésekhez.Felmerül a kérdés, vajon légköri hullámokról van szó? Esetleg egyfajta holografikus frissítésről, mialatt az álégbolton újrapozicionálják az égitesteket, és ettől az a képzet keletkezik bennünk, hogy mozognak? A hullámforma olyan vékony, hogy szabad szemmel nem lehet észrevenni, de ha extra nagyításban figyelünk valamit az égbolton, bizony láthatóvá válik.El is nevezték Holdrengésnek, bár sok köze nincs a valódi rengésekhez. A videó inditásához Katt ide!

Sokak szerint mesterségesen gerjesztett jelenségről van szó. A hologram égbolt elmélet hívei a jelenségben bizonyítékot látnak teóriájuk alátámasztására. Szerintük ugyanis a földönkívüliek több ezernyi idegen és földi műhold segítségével egyfajta holografikus hálót vontak a Föld köré. Erre pedig az általunk ismert űrt, csillagképeket és a bolygókat vetítik. Hogy miért lehet erre szükség, még nem derült ki, de igencsak el akarnak rejteni valamit az emberiség szemei elől.

Egyes feltételezések szerint a Földön egy bolygó méretű kísérlet folyik, amelynek tesztalanyai mi, az emberek vagyunk. Talán éppen azt akarják megfigyelni, hogy miképpen pusztítja ki magát az emberiség, vagy éppen egy galaktukus állatkert egyik “ketrece” a bolygónk. Csak reméljük, hogy egyik sem igaz…

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
07
  Harrison Ford meghatóan búcsúzott Chewbacca megformálójától
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Han Solo megformálója, Harrison Ford meghatóan búcsúzott Peter Mayhew-től, aki Chewbaccát játszotta a Star Wars-filmekben. A 218 centi magas színész 74 évet élt. Kedves és gyengéd ember volt, büszke és nemes jellem – írta Ford.Peter Mayhew az űreposz Chewbacca karakterét alakító brit származású amerikai színész

Nemcsak a filmvásznon, de a valóságban is barátok voltunk jó 30 évig. Szerettem. A 2015. decemberében a Csillagok háborúja űreposz Chewbacca karakterét alakító brit származású amerikai színész, Peter Mayhew és Harrison Ford amerikai színész érkezik a Star Wars – Az ébredő Erő című filmjük európai premierjére
Nagy szerepe volt a Star Wars-filmek sikerében. Tudta, hogy milyen fontosak a rajongók a sikereink szempontjából, úgyhogy ő is rajongott értük - zárta sorait Harrison Ford.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák