+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
30
  Indul a második hosszú NASA-küldetés
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Annak idején mi is beszámoltunk a NASA úgynevezett ikrek-kísérletéről, amelyben egy ikerpáros egyik tagját csaknem egy éven keresztül tartották az űrben, míg a másik testvér a Földön töltötte napjait. 2017-ben még nem ismertük az eltérések okait, a napokban azonban megjelent a részletes tanulmány, amelyben kivesézik a fontosabb eredményeket, most pedig bejelentették a második hasonló küldetést, amelyben egy női űrhajóst vizsgálnak meg, az űrben eltöltött idő alatt feljegyzett adatok és a szervezet aktuális állapota révén.
Indul a második hosszú NASA-küldetés, azt vizsgálják meg, hogy a női űrhajósok miként reagálnak a hosszú utazásra.

Az űrügynökség most jelentette be a menetrend módosítását, amelynek révén a márciusban az ISS-re érkezett Christina Koch egészen jövő februárig ott marad, ezzel pedig ő is csaknem egy teljes évet tölt majd el az állomáson. A rekordot az első kísérlet alanya, Scott Kelly, tartja 340 nappal, rajta kívül még 2 másik űrhajós töltött el 200 napnál többet az űrben, igaz, ezt a fontos mérföldkövet annak idején 9 orosz kozmonauta is elérte. A NASA elsősorban arra kíváncsi, hogy a női űrhajósok szervezete miként reagál a hosszú ottani tartózkodásra, ami azért fontos, mert a Mars-küldetések több, mint egy teljes évet vennének igénybe, a nők pedig az eltérő felépítés és kémiai egyensúly miatt más eredményeket mutathatnak, mint azt Kelly esetében megfigyelték – ráadásul eddig az amerikai űrhajósok mindössze 12 százaléka volt nő, ami tovább nehezíti a pontos eredmények felvázolását.

A szervezet szóvivője nem közölte, hogy pontosan milyen adatokat rögzítenek és hogy milyen kísérleteket végeznek majd el, azt azonban elárulták, hogy Koch már a megérkezés óta is több egyéb kísérlet eredményeit rögzítette. Ide tartozik a látás, a véráramlás agy által történő vezérlése, az izomtónus változása, illetve a test mikrogravitációban végzett mozgásának regisztrálása, amit az egyensúlyi rendszer végez. Ezt egészítheti ki a további pszichológiai tesztek sorozata, a vérvétel és a vér összetételének vizsgálata, az alvási időszak mérése, valamint az agy által adott válaszok pontos felmérése.

A napokban egyébként egy Antares rakéta által fellőtt újabb Cygnus-teherhajó érkezett az ISS-re, ahol a rakományt is átvették. Mivel a Northrop Grumman 2018-ban felvásárolta az Orbital ATK-t, mindez immár az ő égiszük alatt történt, miközben a SpaceX soron következő hasonló küldetését 4 nappal eltolták, a hónap utolsó napjára.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
30
  Átadták a világ első műanyagszemétből épített bicikliútját Hollandiában
Először tekerhettek végig holland kerékpárosok a héten a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék csökkentése céljából építettek.
Az 130 ezer lakosú észak-hollandiai Zwolle városában épült 30 méter hosszú útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel. Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út.
Az út mentére szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja. “Ez az első prototípus egy nagy lépés egy újrafelhasznált műanyaghulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé” – hangoztatta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója közleményében.

Novemberben elkészül egy második hasonló útszakasz Giethoorn városában is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon. A holland kormány elkötelezte magát arra, hogy felére csökkenti a nyersanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba, elpusztítva a tengeri életet, és bekerülve az emberi táplálékláncba.


forrás:/bicajos.com/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
30
  Egy kvantumszámítógép által generált valóságban élünk? Mi van, ha a mátrix valóság?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Életben vagy? A mátrix valóságos? A szimulációs hipotézis egyre inkább egy tudósok által is valószínűnek tartott magyarázata lehet a világunk "létezésének". Talán a valóság semmi más, mint egy szimuláció által keltett illúzió.
Mi van, ha a világ, melyben élsz, valójában nem létezik? És így, te, mint ebben a világban lő élőlény, saját magad sem létezel?Semmi sem valós. Minden csak egy illúzió. Dolgokra húzunk rá fogalmakat, melyek megfoghatatlanok, és mi magunk adunk nekik jelentést.
A halál is csak egy illúzió. Valójában nincs olyan, hogy valaki meghal, mivel a minket alkotó apró "alkatrészek" bár élőnek tűnnek, minden lebontható szervetlen anyagok és azok között végbemenő kémiai folyamatokra.

Vagyis végső soron nem vagyunk élők, és minden élő dolog mögött egy élettelen, rideg rendszer húzódik.
Az élet mögött egy mesterséges struktúra van.Az intelligens tervezés jelei pedig egyértelműsítik számunkra azt, hogy a világegyetem, és a Föld is egy meghatározott céllal jött létre.
Egy céllal, melyet a szimuláció "teremtője" hozott létre. Ilyen értelemben sokakban felvetődött már a kérdés, hogy Isten alakja talán nem egy köpenybe bújtatott valaki, ecsettel a kezében, hanem egy programozó.

Az ősrobbanás talán nem volt más, mint a szimuláció kezdete pontja. A pillanat, amikor a kód élőben futott le először, megkonstruálva az univerzumot, és deklarálva minden élőt és élettelent.
A tudatunk felelhet azért, hogy a világot így látjuk magunk körül, ahogy látjuk. Ez azt jelenti, hogy valójában a tudat állítja ö9ssze a világot. Mint egy belső renderelő motor.Többen felvetették azt, hogyha valaki nem néz be a szekrény mélyére, az adott pillanatban talán nem is létezik a szekrény belseje. Vagy talán egy kidőlő fának nincs is hangja egy elhagyatott vidéken, ahol senki sem hallaná.

John D. Barrow, a Cambridge Egyetem matematikaprofesszora 2007-ben felvetette, hogy a valóság tökéletlen szimulációja rövid ideig tartó, de észlelhető torzulásokat eredményezhet, azaz hiba lehet a rendszerben.
Amikor a szimuláció kisiklik, a természeti állandók - mint a fénysebesség vagy a finomszerkezeti állandó - váratlanul megváltoztathatják értéküket.

Számtalan ilyen eseményt észlelni lehet, és mára egyre több kutatás vesz észre dolgokat, melyek bizonyíthatják, hogy a világgal "valami baj van".
A szimulációs háló másik megfigyelhető hatása a kozmikus sugárzás irányfüggőségével kapcsolatos. Ha az űr folytonos, akkor nincs olyan alaprács, amely a kozmikus sugarak irányát befolyásolja, azok minden irányból egyformán jönnek.
Egy rácsalapú szimulációban élve azonban egyenetlen volna az eloszlás. A kozmikus sugárzás irányfüggősége egy modellezett univerzumban könnyebben magyarázható, mint egy reálisban.

A csillagászoknak az eddigieknél sokkal több kozmikus sugárzási adat kell a kérdés eldöntéséhez. Feltételezik, hogy szimuláció esetén transzcendens alkotóink célja az univerzum megértése, és nem szándékoznak beavatkozni a szimulációba.

forrás:/avilagttkai/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák