+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
24
  Megvan az Univerzum első molekulája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A csillagászok számára hosszú ideje fejtörést okozott, hogy az Univerzum első százezer évét követően kialakuló molekulákból eddig egyetlen egyet sem sikerült detektálni a világűrben. Erre azonban most végre sor került, egy egykori csillag maradványai között ugyanis megtalálták a hélium-hidrid molekulákat, amelyek ebben az időben, elsőként jöttek létre.

A NASA hivatalos közleményéből megtudhatjuk, hogy a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) névre keresztelt eszközzel sikerült kimutatni a szóban forgó molekulákat, amely a légkörben, akár 14 km-es magasságban, egy speciálisan átalakított Boeing 747-SP repülőgép segítségével végzi munkáját, hogy megkerülje a különböző zavaró hatásokat és pontos adatokat szolgáltasson számunkra. A szakemberek ezúttal a tőlünk mintegy 3 ezer fényévre lévő planetáris ködöt figyelték meg, amely az NGC 7027 jelölést kapta meg, bár ez a helyszín már a hetvenes évek óta kiemelt figyelmet kap, hiszen azóta tartják számon potenciális jelöltként, legalábbis az első molekulák regisztrálása és azok visszaigazolása szempontjából. Itt most végre pozitív eredményt kaptak, így egy újabb építőelem került a helyére, bár a kép nyilván még mindig nem teljes.Egy planetáris ködben bukkantak rá az évtizedek óta keresett alkotóelemre.

A csillagászok úgy vélik, hogy az Ősrobbanást követő mintegy 100 ezer évben mindössze néhány atom (leginkább hidrogén, hélium, illetve lítium) létezett az Univerzumban, ez ugyanis még túlságosan forró volt. A fokozatos lehűlés eredményeként a hélium- és hidrogénatomok végül kombinálódhattak, így megjelent a fent említett molekula, amely egyben az első is volt, ezt követően pedig a szép lassan megjelenő csillagok elvégezték a munka további részét, újabb elemek megjelenését eredményezve. Ezt korábban laboratóriumi körülmények között előállították és tesztelték, azonban a világegyetemben csak most figyelték meg először ennek jelenlétét, így az egykori csillag (amely valamikor a Naphoz fogható volt) valóban kitűnő lelőhelynek bizonyult.

A SOFIA esetében külön előnyt jelent, hogy az eszköz minden egyes megfigyelés után visszatér a felszínre, így a további fejlesztés, optimalizálás és kiegészítés jóval egyszerűbb feladat. A legutóbbi ilyen kiegészítés a German Receiver at Terahertz Frequencies (GREAT) volt, amely már kifejezetten erre a molekulára koncentrált, külön csatornát szentelve a remélt megfigyelésnek.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
24
  Valójában nem egyetlen Napunk van, hanem kettő…
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Hogy hogyan is tálaljuk ezt az összeesküvés-elméletet, még nekünk is gondot okozott, pedig már átböngésztünk több száz hasonló őrültséget.
A Croww777 nevezetű YouTube-csatornán, ahol a névjegyük szerint próbálnak nem kamu, de annál érdekesebb, különleges híreket terjeszteni, egy különös elméletet tettek közzé videó formájában. Szerintük valójában nem egyetlen Napunk van, hanem kettő. Csakhogy a másodikat szabad szemmel nem lehet látni…
Valójában nem egyetlen Napunk van, hanem kettő. Csak??? ... az ünnepek után, én legalább négyet láttam...
nehéz napok jönnek, az biztos...(nordi)

Állítólag hosszú ideig haboztak, hogy közzé tegyék-e hihetetlennek tűnő felfedezésüket, végül úgy döntöttek, nincs vesztenivalójuk. Az embereknek igenis meg kell tudniuk a valóságot! Eszerint a Napunk valójában ikercsillag, ezzel ráadásul a NASA és minden más űrszervezet is tisztában van, de nem akarják megosztani az emberiséggel. (Vajon miért?)

A hivatalos kutatások szerint a Nap valóban ikercsillag lehetett, de ennek már több milliárd éve, és az ikercsillag, amit Nemesis-nek neveztek el, nagy valószínűséggel kilöködött az éppen megszületett naprendszerből. Mára már ki tudja hol lehet, de a Naprendszer közelében egészen biztosan nincs… Ennek ellenére egyre többen állítják, hogy valamilyen módon észlelték a második Napot. A “joggal” kétkedők szerint ezek nagyrésze optikai csalódás, a kamerák, mobilok lencséin keletkező visszatükröződések, lencsefoltok, stb…

forrás: /napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák