+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  Lézeres felvételek segíthetik a Notre-Dame helyre­állítását
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A párizsi Notre-Dame-székesegyházról 2013-ban készített lézerszkennerrel felvételeket az időközben elhunyt Andrew Tallon professzor. Stephen Murray professzor, a Columbia Egyetem művészettörténésze arra a kérdésre, hogy az adatok segíthetnek-e a Notre-Dame újjáépítésében, azt válaszolta, hogy: "Igen" és hozzátette, hogy az információk nagyon fontosak.Aligha gondolták a szakemberek, hogy a rögzített információk mennyire hasznosak lehetnek a néhány nappal ezelőtt leégett székesegyház rekonstrukciójához ( videó inditásához Katt ide! )

Tallon és Murray 2011-ben indították el a Mapping Gothic France nevű nyílt forráskódú projektet, amely az egyes épületek építészete, a geopolitikai tér, s az építők és a felhasználók közötti társadalmi kapcsolat összefüggéseit tanulmányozza. Lindsay Cook, Tallon kollégája kiemelte, hogy a professzor továbbfejlesztette a restaurációs technikát, többek között a lézerszkennerrel készített képek és a panorámafotók ötvözésével. Cook szerint a elkészített felvételek hihetetlenek. Tallon a munka során a Leica Geosystems egyik lézerszkennerét alkalmazta, amely akár egy teljes épületet is feltérképezhet.

Tallon kollégái tanulmányozták a szakember kutatásait, hogy lássák, mennyire lehetnek hasznosak a Notre-Dame helyreállításában a 2013-ban rögzített adatok. Cook úgy véli, hogy az adatok felhasználhatók a jövőbeli renderelésekhez. A kutató hangsúlyozta, hogy Tallon a technológiát nem konzerválási célokra akarta felhasználni, hanem sokkal inkább azért, hogy jobban megértse a gótikus struktúrák történetét. Ennek ellenére komoly figyelmet szentelt a Notre-Dame megőrzésének és a társalapítója, illetve igazgatója volt a Friends of Notre-Dame nevű jótékonysági szervezetnek, amelynek a székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a francia hatóságok igényt tartanak-e Tallon adataira.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  Az elektromos autók nem lassítják a globális felmelegedést
Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) megállapította, hogy az elektromos járművek forgalomba állítása nem járul hozzá számottevő mértékben a közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. Ehelyett a közlekedésben sokkal inkább a földgáz, hidrogén és bio-metán üzemű belsőégésű motorok elterjesztésére kellene helyezni a hangsúlyt. Németországban az áramtermelési energia-mixet és az akkumulátorgyártás áramigényét is figyelembe véve az akkumulátor-üzemű teljesen elektromos járművek összesített járulékos szén-dioxid kibocsátása még a legjobb esetben is kissé meghaladja a dízelmotorokét, sőt átlagban magasabb annál.Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez
a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint

Az ifo gazdaságkutató intézet jelentése a kölni egyetem és a müncheni egyetem már kereskedelmi forgalomban lévő elektromos és modern dízelautókkal végzett konkrét kísérleteire és számításaira alapuló tanulmányát idézi. A tanulmány az akkumulátorgyártás áramigénye mellett figyelembe vette az alternatív energiahordozókra épülő áramtermelés szerepét is az elektromos járművek összesített szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatásában. A számítások kimutatták, hogy a földgázüzemű autók már a ma rendelkezésre álló technológiával is mintegy harmadával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a dízeles járművek.

Hosszabb távon mindemellett a hidrogén üzemű járművek kínálhatnak további előnyöket azáltal, hogy a hidrogén alkalmas a szél- és naperőművek által csúcsidőben termelt áram "tárolására" és későbbi felhasználására. Márpedig a csúcsidőben termelt áram tárolására egyre inkább szükség lesz azzal párhuzamosan, ahogy a technológia részaránya növekszik az energiamixben.

Az ifo által idézett tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívja fel a figyelmet a tanulmány. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. A forgalomban lévő elektromos autókat pedig a rendelkezésre álló energia-mix alapján termelt árammal töltik fel.

A tanulmány szerint a szén-dioxid-kibocsátás tényleges és hatékony csökkentéséhez a hagyományos belsőégésű motorokkal először földgázüzemre, majd később a valóban "zéró" szén-dioxid-mérleggel rendelkező bio-metánra kellene átállni.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  ---
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák