+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
13
  A barna törpék eredetére találhattak magyarázatot kutatók
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kutatók eddig nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, honnan származnak ezek a különleges égitestek. A Heidelbergi Egyetem csillagászai azonban választ találhattak a kérdésre. Felfedezték, hogy az Tejútrendszerben lévő Nu Ophiuchi nevű csillag körül két barna törpe kering, amelyek nagy valószínűséggel a csillaggal együtt gázból és porból fejlődtek ki ugyanúgy, ahogy általában a bolygók. A tudósok eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című szaklapban számoltak be.


A barna törpék a csillagok és a jóval kisebb bolygók, két nagyon különböző csillagászati objektum
közötti átmenetet képviselik.

A barna törpék vagy egy csillag körül keringenek, vagy a Tejútrendszerben magányosan utaznak. Legalább 13-szor nagyobb tömegűek, mint a Jupiter, ez a tömeg elegendő ahhoz, hogy legalább ideiglenesen energiát generáljon a magban magfúzió révén. Ugyanakkor ez nem elég nagy tömeg ahhoz, hogy lángra lobbantsa a magban lévő hidrogént, ebből kifolyólag nincs saját fénye. A csillagászok helyüket hő alapján tudják meghatározni, melyet a kialakulásuk után továbbra is sugároznak magukból. A becslések szerint mintegy 100 milliárd barna törpe "lakik" a Tejútrendszerben.

A Heidelbergi Egyetem Csillagászati Központjának munkatársai Andreas Quirrenbach vezetésével elemezték a Nu Ophiuchi radiális sebességének változásait. Amerikai és japán teleszkópok segítségével 11 éven át figyelték a csillag radiális sebességét. A csillag tömege 2,5-szer nagyobb, mint a Napé és a Földtől mintegy 150 fényévnyi távolságra található a Kígyótartó csillagképben. A heidelbergi kutatócsoport az adatokban észrevett egy mintázatot, hasonlót ahhoz, amelyet keringő bolygók vagy kettős csillagok esetén lehet észlelni. Az adatok alapján megállapították, hogy a Nu Ophiuchi körül két barna törpe kering, amelyek keringési periódusa 530, illetve 3185 nap. A közelebbi barna törpe tehát hatszor megkerüli a csillagot, mialatt a távolabbi barna törpe csak egyszer - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A felfedezés teljesen új fényt vet a barna törpék fejlődésére. A hat az egyhez együttható miatt jóval valószínűbb az a forgatókönyv, hogy az anyacsillagot a fejlődése korai szakaszában körülvevő gáz- és porfelhőből álló úgynevezett protoplanetáris lemezben alakulhattak ki a barna törpék, mint az, hogy kizárólag úgy alakulhatnak ki, mint a csillagok a csillagközi felhőkben. Csak az előbbi esetben tud az újonnan kialakult barna törpe keringése ráállni egy stabil pályára az évmilliók során - fejtette ki Quirrenbach. Erre utal a Nu Ophiuchi rendszerének elemzése. Ez a szuperplanetáris rendszer az első olyan, amely határozottan azt az elképzelést erősíti, miszerint a barna törpék a protoplanetáris lemezben formálódnak - emelte ki Quirrenbach.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
13
  Jaj nekünk - Mind meghalunk... Áder János is megfenyegette a magyar embereket
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A köztársasági elnök Pécsre utazott, ahol a klímaváltozásról tartott előadást, valamint megnézte az év európai fáját.....De nem volt zökkenőmentes Áder pécsi látogatása. A Népszava tudósítása szerint a köztársasági elnököt az épület előtt 25 tüntető várta, akik – többek között - azt skandálták, hogy:
Bábu vagy, János! ...Ne írj alá, János! ...Elnök van, köztársaság nincs! ...Nem bízunk benned, János! ...Hoztunk neked gerincet!
"Hiába tombol és ordít a nép a törvényeket aláírtam, melyeket a Kormány minden körülmények között vére fog hajtani.
Azt ajánlom a lázadóknak és az ellenzéknek maradjanak csendben, mert zavarják a munkánkat.
Hagyják abba a tüntetésekkel a lejáratásunkat, mert amennyiben nem teszik, kénytelen leszek erőszakot alkalmazni!"

„Míg a 20. század az olaj évszázada volt, addig a 21. század a víz évszázada lesz” – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szerdán Pécsett. Az államfő a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak Fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó tanórán kiemelte: a Föld népessége az elmúlt száz évben három és félszeresére nőtt, miközben a vízfogyasztás kétszer olyan gyorsan növekedett, mint ahogy a népességszám. Ma a világon 2,5 milliárd ember él súlyosan vízhiányos területen – hívta fel a figyelmet Áder János. Megjegyezte: ha nem változtatunk vízkezelési szokásainkon, akkor 2050-re, az akkori – jelenleg 10 milliárdosra becsült – népesség fele fog súlyosan vízhiányos területen élni.

forrás:/mareggel/

kapcsolódó: Orbán Viktor megfenyegette a magyar embereket Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák