+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
09
  A japán űrszonda bombát dobott a Ryugu kisbolygóra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Molnár Csaba

A japán űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája robannóanyaggal töltött, kúp alakú lövedéket bocsátott a tőle 500 méterre haladó Ryugu kisbolygóra. Az aszteroida 300 millió kilométerre tartózkodik a Földtől. A küldetés célja, hogy a robbanás hatására kirepülő port és törmeléket begyűjtve az űrkutatók tanulmányozni tudják a kisbolygó összetételét.

A robbanótöltet akkora volt, mint egy baseball-labda, a teljes behatoló egység tömege, amely főként rézből készült, nagyjából 9,5 kilogramm volt. Efféle drámai kísérletet még sohasem hajtottak végre az űrkutatás történetében. A Hajabusza-2 a bomba ledobása után biztonságos távolságba vonult a kisbolygó másik oldalára. A robbanótöltetet úgy időzítették, hogy a ledobás után 40 perccel lépjen működésbe.

A Hajabusza-2 a menekülés előtt a célpont fölött hagyott egy kamerát, amelynek a becsapódás és a detonáció rögzítése volt a feladata. Az egyelőre nem világos, hogy a kamera rögzítette-e a robbanást, volt-e robbanás egyáltalán, és a képeket képes-e a Földre sugározni.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) által 2019. április 5-én közreadott számítógépes grafika a Hajabusza-2 (vándorsólyom) űrszondát ábrázolja a Rjugu kisbolygó felett. Ezen a napon a szonda robbanófejének, egy kicsiny kúpformájú eszköznek (Small Carry-on Impactor, SCI) valószínűleg sikerült krátert robbantania az aszteroida felszínén, a hír megerősítése azonban csak április végén várható.

A kutatók arra számítanak, hogy a bombatámadás következtében egy nagyjából 10 méter átmérőjű új kráter jön létre a kisbolygó felszínén. A mostani lövedék csak egyike a Hajabusza-2 számos leválasztható tartozékainak. Tavaly már két landolóegységet bocsátott az aszteroida felszínére, amelyek ugrálva közlekedtek a sziklák között.


forrás:/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
09
  Orbán Viktor megfenyegette a magyar embereket:
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Orbán Viktor Miniszterelnök Úr valami oknál fogva megelégelte a közösségi oldalon való őt ért támadásokat, mert a következő bejelentést hozta nyilvánosságra,mellyel megfenyegette az embereket:
" Elegem van abból, hogy hazugságokkal van tele a Facebook, melyek rólam szólnak. Nem mintha félnék bárkitől is, de nem fogom tovább tűrni, hogy beszennyezzék nevemet pusztán azért, mert tudatlanok az emberek.
"Amennyiben továbbra is támadnak a Facebookon, számítsanak arra, hogy....

Olyan hatalom birtokában vagyok, amit bár nem akartam kihasználni, de minden gondolkodás nélkül meg fogok tenni.
Minden olyan profilt töröltetek, ahol engem gyaláznak, hisz ezzel lejáratják Magyarországot.
Önök által sikerült 70%-os győzelmet elérnünk, tehát nem fogom hagyni, hogy ellenem szóló uszítások megjelenhessenek többé.

Engem nem csak országunkban, de külföldön is tisztelnek, ezért olyan szankcióhoz kell nyúlnom, ami megakadályozza a további lejáratásokat.
Tudom, hogy a tiszteletet nem kiharcolni, mint inkább megszolgálni kell, amit én már régen elértem."

forrás./maregge/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák