+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
05
  Hatalmas folyók voltak a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt néhány nap során egyszerre több hír is befutott a NASA háza tájáról, ezek pedig új eredményeket, illetve javaslatokat is felsoroltak. A Mars kapcsán kutatási fejleményeket, a Neptunusz holdját illetően pedig egy esetleges új küldetést ismertethetünk.A bolygón nemcsak hatalmas folyók voltak, de ezek igencsak hosszú ideig megmaradtak,
miközben a légkör lassan elszivárgott.

Az már március elején nyilvánosságra került, hogy egy gyors számítógépváltás után újraindult a Curiosity, így a helyszíni megfigyelés is folytatódhatott. A marsjáró eddigi adataira támaszkodva csaknem egyszerre két kutatás is napvilágot látott, ezekben pedig egyrészt arról olvashattunk, hogy a hidrogénben gazdag légkör lehetővé tette az élet megjelenését, illetve annak megmaradását, ez ugyanis még a fokozatos elvékonyodás és elszivárgás közben is megfelelő körülményeket biztosított ehhez, másrészt pedig az is kiderült, hogy a bolygón nemcsak hatalmas folyók voltak, de ezek igencsak hosszú ideig megmaradtak, és nagyjából 1 milliárd évvel ezelőttig jelen voltak a felszínen, ráadásul úgy, hogy nemcsak rövid ideig, a marsi nap legmelegebb periódusában közlekedtek tovább.

A Curiosity mindkét kutatáshoz fontos helyszíni adatokat szolgáltatott, amit szimulációk és számítógépes modellek alkalmazása egészített ki. A szakemberek még nem egészen biztosak abban, hogy mi magyarázza a vékony légkör ellenére is kitartó nagy esőzéseket, valamint a folyók megmaradását, itt ugyanis lehetőségként merül fel, hogy a klímamodellek nem helytállóak, de az is lehetséges, hogy az atmoszféra lassú evolúcióját, esetleg a Naprendszer belső régiójának kronológiáját nem ismerjük teljes egészében. A marsjáró mindenesetre tovább folytatja a munkát, a Sharp-hegy lassú megmászása alatt az eltérő rétegek további érdekes részletekre világíthatnak majd rá, de fontos lesz az újabb NASA-eszköz megérkezése, amely jövő nyáron indulna el és a Jezero-kráterben érné el a felszínt. A klíma részletesebb története révén választ kaphatunk majd a megmaradt kérdésekre, ezzel pedig azt is jobban megértenénk, hogy az eltérő bolygókon miként jelenhet meg és maradhat meg az élet, illetve annak alkotóelemei.

A NASA eközben a Neptunusz holdjára is küldetést indítana, mégpedig Trident néven. Az olcsónak szánt eszköz a Vénuszt, a Jupiter Io névre keresztelt holdját, valamint magát a Neptunuszt is megfigyelné, mielőtt átrepülne a Triton felett – választ keresve az élet ottani jelenlétével kapcsolatos kérdéseinkre.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
05
  Tömegsír igazolja a dinóölő aszteroida becsapódását
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Chicxulub-kráter kapcsán korábban mi is többször írtunk a 66 millió évvel ezelőtti becsapódás jelentőségéről és annak főbb következményeiről. Az évek óta zajló ásatások révén most további eredményekről számoltak be, eszerint egy méretes tömegsír igazolja a katasztrófa bekövetkeztét, a helyszínen pedig bőven van miből válogatni.Számos eltérő állatfaj tetemei és növényi maradványok alkotják a hatalmas leletet

Az észak-dakotai Hell Creek Formation az eddigi leletek alapján alaposan rászolgál nevére, bár a tanulmányt közzétevő szakemberek 2013 óta zajló munkája révén a területet immár a „Tanis outcrop” néven is jelölik, ami már jelzi a napvilágra került maradványok nagy számát. A nemzetközi kutatókból álló csapat itt halak, rovarok, tengeri hüllők, emlősök, eltérő növényfajok, valamint egy Triceratops halálára utaló jeleket is talált, mégpedig egy olyan helyszínen, amely a katasztrófa idején egy belső tenger volt, így ideális területnek minősült az élővilág diverzitásának igazolására. A tömegsír szinte tökéletes lenyomatként szolgál számukra, hiszen rengeteg eltérő maradvány közül válogathatnak, így gyakorlatilag megütötték a főnyereményt.

A helyszín puszta léte igazolja a katasztrófát, ennél viszont talán még fontosabb a következtetések sorozata. Eszerint a több ezer kilométerre bekövetkező becsapódás cunamiszerű hullámokat generált, amelyeket leginkább egy 10-es vagy 11-es erősségű földrengés következményéhez lehet hasonlítani, ez pedig itt, az észak-dakotai területen egy alig 10 perccel később megérkező, nagyjából 10 méter magas hullám formájában jelent meg, miközben üveggyöngyök és egyéb kisebb objektumok milliói hulltak az égből, akár 350 km/h-s sebességgel, nagyjából 10-20 percen keresztül, hogy azután befusson a második hullám, ami végleg maga alá temette a maradványokat. Ennek nyomai természetesen a talaj átvizsgált rétegein is jól látszanak, és bár maga a cunami eddig is ismert tény volt, azt nem igazán tudták felmérni, hogy ez a becsapódástól számítva mekkora távolságra jutott el.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
05
  Hitler fényképével népszerűsíti termékeit egy romániai kekszmárka
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
A Facebook-oldalán népszerűsíti Hitler képeivel és a náci diktátorhoz kapcsolható kérdésekkel termékeit egy romániai kekszmárka, a RoStar. A márka legalább két, Hitler képével és nemzetiszocialista önkényuralmi jelképekkel ellátott fényképes bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, valamint a náci diktátorhoz köthető történelmi kérdésre várták a választ fogyasztóiktól.A bejegyzés képeit rendszerint úgy szerkesztették meg, hogy a náci diktátor mellett a terméküket is feltüntették.

A legutóbbi bejegyzésben éppen arra keresték a választ, hogy Ausztriában, Németországban, vagy Lengyelországban született-e Hitler, valamint egy korábbi bejegyzésükben azt kérdezték vásárlóiktól, hogy miért építette meg Hitler a világ leghosszabb, 4,5 kilométeres épületét, a Prora hotelt. A vállalat, az #IntrebariDeCulturaGenerala, (azaz általános műveltségi kérdések szerk.megj.) hashtagekkel elázott bejegyzéseiben rendszerint történelmi jellegű kérdésekre várja a helyes válaszokat . Forrás: A RoStar Facebook oldala A Hitlerhez köthető kérdések mellett pl. azt is megkérdezték már az oldal követőitől, hogy melyik városban található a Colosseum, valamint, hogy mely országokkal szomszédos a Moldovai Köztársaság. Az adevărul megkereste a vállalatot, hogy megtudja, miért érezték szükségesnek, hogy Hitler fényképével reklámozzák a termékeiket, de a vállalat egyelőre nem reagált.

A RoStar időközben már el is távolította mindkét bejegyzését, viszont az Adevărul megkeresésére azt reagálták, hogy a Hitler fényképével ellátott bejegyzések nem reklámozás céljával kerültek fel az oldalra, hanem azok is a 8 hónapja tartó általános műveltségi kérdésekkel foglalkozó kampányuknak a részei voltak. Maximillian Marco Katz, az antiszemitizmus ellen küzdő MCA Románia igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy Romániában jogszabályokba ütközik Hitler fényképeivel, valamint náci jelképekkel ellátva reklámozni termékeket, éppen ezért a nap folyamán értesíteni fogják az illetékes szerveket az ügyről. (adevărul) - a Transindex.ro portálról

forrás:/transindex.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák