+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
02
  Tesztrepüléseket hajtottak végre a NASA Mars-helikoptereivel
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az 1,8 kilogramm súlyú jármű a tervek szerint 2021-ben érkezik a vörös bolygó felszínére egy marsjáróhoz erősítve. Néhány hónappal később fogják munkába állítani és elvégezni vele az első, mintegy 90 másodpercig tartó tesztrepüléseket - olvasható a NASA honlapján. A tesztrepülések többségének célja, hogy demonstrálják, miként lesz képes működni a Marson, hogyan működik a vörös bolygón uralkodó hőmérsékletek közepette. Képes-e a helikopter túlélni a marsi hideget és működőképes maradni, amikor éjszakánként akár mínusz 90 Celsius-fokra süllyedhet a hőmérséklet.

"Az első marsi repülésre készülve mintegy 75 percet repültünk egy helikoptermodellel, amely igen hasonló volt a mi helikopterünkhöz. A marsi repülésre szánt helikopterrel végzett minapi teszt volt azonban a valódi durranás. Látnunk kellett, hogy megfelelően működik-e" - idézte MiMi Aungot, a Mars Helicopter-program pasadenai projektmenedzserét a NASA közleménye. A Földön mindennapos helikopterrel repülni, de teljesen más a több százmillió kilométerre lévő Mars légkörében. "A marsi légkör sűrűsége csak egy százaléka a Föld légkörének" - magyarázta Aung. Hogy tesztrepüléseiket hasonló körülmények között végezzék a tudósok a JPL űrszimilátorát, egy 7,62 méter széles vákuumkamrát használtak, amelyet szén-dioxiddal, a vörös bolygó légkörének fő alkotóelemével töltöttek meg.

Tesztrepüléseket hajtottak végre a 2020-ra tervezett Mars-utazás helikopterével az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei a NASA pasadeniai bolygókutató intézetében (JPL).

"A helikopter működtetése igen ritka légkörben csak az egyik kihívás. El kellett vennünk a Föld gravitációjának kétharmadát is, mivel a Mars gravitációja jóval gyengébb" - mondta Teddy Tzanetos, a helikopter tesztrepüléseinek vezetője. Ehhez a kutatócsoport egy gravitációt kioltó rendszert tervezett, amelyet a helikopter tetejére erősítettek. "A rendszer és helikopterünk is tökéletesen működött. Csak 5 centiméter magas körözésre volt szükség ahhoz, hogy megkapjuk az összes szükséges adatot, amely megerősíti, hogy Mars-helikopterünk önműködően repül a vörös bolygóhoz hasonló atmoszférában" - hangoztatta Tzanetos.

A következő napon újabb tesztrepülést hajtottak végre a vákuumkamrában szintén 5 centiméter magasan összességében egy percen át. "Legközelebb már a Marson fogunk repülni" - mondta Aung. A helikoptert 2020 júliusában tervezik a marsjáróval útnak indítani egy Atlas V hordozórakéta fedélzetén a floridai Cape Canaveralról . A tervek szerint 2021 februárjában fognak megérkezni a vörös bolygóra.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
02
  Kétségbe vonják az Univerzum létezését
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A napokban került sor a SpaceX új űrkapszulájának sikeres tesztjére, amelyet az óceánba való pottyanás, majd pedig az eszköz begyűjtése zárt le. Egyesek szerint azonban ez csak a legújabb hír a hamis beszámolók sorában, ugyanis az Univerzum nem is létezik. Meglehetősen szerteágazó véleményeket igyekszünk itt összefoglalni, amelyek között lehetségesnek tűnő magyarázatok is helyet kapnak.

Az elmúlt hónapokban viszonylag ismertté vált egy újnak számító összeesküvés-elmélet, amelynek követői (hívői) szerint a Föld teljesen lapos, vagyis nem egy geoid alakú égitesten lakunk, hanem egy nagy tányéron, amelynek peremén az Antarktisz, közepén pedig az Északi-sark helyezkedik el. A Föld tehát nem banán alakú, ahogy azt annak idején a Monty Python kiváló filmjében hallottuk, hanem lapos, dacára az elmúlt néhány évszázad ezzel ellentétesnek tűnő tudományos felfedezéseinek és kutatási eredményeinek. Ezzel függ össze azon elmélet, amely már az Univerzum létezését is kétségbe vonja, itt viszont számos eltérő, egymásnak olykor ellentmondó véleményt hallhatunk a potenciális szimulációk létezésétől az élet értelmét a szimpla tagadásban megtalálók ellentmondást nem tűrő kijelentéseiig.Az űrkutatásról szóló híreket egyesek komplex összeesküvés-elmélettel magyarázzák

Meglehetősen neves kutatók és egyéb személyiségek is felvetették már annak lehetőségét, hogy valójában egy komplex szimulációban élünk, a minket körülvevő Univerzum tehát pusztán ennek része. Szerintük számítási eltérésekben, valamint a fizika törvényeinek dugába dőlésében találhatnánk meg ennek bizonyítékát, bár az nyilván nem teljesen világos, hogy a bizonyos technológiai szintet elérő civilizációk vajon valóban elpusztítják-e önmagukat, illetve hogy ezek egy idő után feladják-e a komplex szimulációk kialakítására irányuló törekvéseiket (ezek ugyanis két eltérő lehetőséget vázolnak fel számunkra).

Ray Kurzweil annak idején azzal viccelt, hogy az Univerzum talán egy másik Világegyetemben élő középiskolai tanuló kísérlete, mindenesetre azon talán érdemes elgondolkodni, hogy a számítógépek teljesítményének exponenciális növekedésével vajon mi is eljutunk majd-e arra a pontra, ahol már a komplett Univerzumot leszimulálhatjuk – jóval részletesebben annál, mint ahogy azt ma a kisebb rendszerek esetében megtehetjük.

A terület egy kisebb szegletét képezik a holdraszállással kapcsolatos elméletek. Itt az utóbbi időben némileg finomodott a sokak által elfogadhatónak tartott változat, ők ugyanis azt emelik ki, hogy a küldetések megvalósultak, viszont számos, a sajtónak és a közvéleménynek szánt felvételt meghamisítottak, mivel itt egyrészt megsérültek az eredeti képek, illetve minél részletesebben szerették volna ábrázolni a nagy amerikai nemzeti sikert. A jóval bonyolultabb összeesküvésben hívők persze továbbra is tagadják a Hold elérését, szerintük ezt többek között az támasztja alá, hogy egyes űrhajósok később alkoholisták lettek (amit a stresszel és a bűntudattal magyaráznak), de ezen vélemények valószínűleg mindig velünk maradnak majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
02
  Akkor is kifejlődött volna az ember, ha nem halnak ki a dinoszauruszok?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A tudósok és a régészek eddig azt a teóriát támogatták, miszerint a dinoszauruszok kihalása volt a kezdő lökés az emlősök robbanásszerű fejlődésének, ami az emberiségben csúcsosodott ki. Azonban úgy látszik, ez az elmélet most megdőlni látszik… Vajon miben tévedtek még a tudósok?


A Southamptoni Egyetem és a Chicagói Egyetem szakemberei több száz megkövült emlősfogat elemezve jutottak arra az igen érdekes megállapításra, hogy a változatos étrendet folytató emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt elkezdtek alkalmazkodni a környezethez. Ez a felfedezés teljességgel ellentmond az eddig elfogadott nézeteknek, amely szerint csupán az őshüllők nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása tette lehetővé az emlősök felemelkedését – írta a BBC News.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt tanulmány szerint az eddig véltnél sokkal színesebb volt a hajdani emlőspaletta, nem csak földalatti lyukakban lapító patkányszerű apró rágcsálók léteztek. Az elmúlt években egyre több és több korai emlős fosszília került elő – köztük kutyaméretű patás lények maradványai is…

És ezt észlelted már? A NASA elnézte: Ez az aszteroida be fog csapódni állítja egy orosz csillagász
A tanulmány szerint az emlősök nem nyertesei voltak az aszteroida-becsapódás következtében történt tömeges dinoszaurusz kihalásnak, mint ahogyan eddig hiittük, hanem maguk is szinte teljesen kipusztultak a kataklizmában...


A 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás túlélői, többségükben tágtűrésű, sok élettérben előforduló fajok voltak. Ezek valószínűleg akkor is tovább fejlődtek volna, ha nem történik meg a katasztrófa.

Ha ez így van, az ember talán előbb megjelent volna a Földön, a dinoszauruszokból kifejlődő értelmes gyíklényekkel egyetemben. Hogy aztán melyik írtotta volna ki a másikat, azt már tényleg csak találgatni tudjuk…

Bár számos jel mutat arra, hogy valóban megtörtént a dolog, és mi voltunk a nyertesek, csak már senki sem emlékszik rá…

forrás;/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák