+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  Gyönyörű panorámafelvétellel búcsúzik az Opportunity
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Több mint 29 napig készült tavaly tavasszal a NASA Mars Exploration roverének, az Opportunity-nek 360 fokos panorámafelvétele a végül végleges nyugvóhelyévé lett Persevarance Valley-ról. Az Endeavour-kráter nyugati szélének belső lejtőjén elhelyezkedő Persevarance Valley lankás hullámvölgyrendszere körülbelül 220 méter hosszan ereszkedik a kráter szélétől az aljáig.A panorámafelvétel 354 egyedülálló képből áll, melyeket a rover panorámakamerája (Pancam) készített május 13. és június 10-e között, avagy az 5084-ik és az 5111-ik sol (marsi nap) között. A rögzítéséhez három különböző Pancam színszűrőt használt, melyek a 753 nm (közeli infravörös), 535 nm (zöld) és 432 nm (ibolya) érték körül centralizált tartományú fényt rögzítették.

„A végső panoráma megtestesíti, miért is volt az Opportunity olyan figyelemre méltó kutató, felfedező küldetés.” – mondta az Opportunity projekt menedzsere, John Callas (NASA JPL). „A kép közepétől jobbra látható, ahogyan a háttérben emelkedik az Endeavour-kráter. Attól rögtön balra a rover nyomai látszanak egészen a horizonttól le a geológiai jellegzetességekig, melyeket a kutatóink közelebbről szerettek volna megvizsgálni. A felvétel jobb és bal szélein pedig a Persevarance Valley és a kráter alja látszik, érintetlenül és felfedezetlenül, várva a jövő marsjáróit.”

Az úttörő kutatás közel 15 év után ért véget, de az öröksége megmarad az utókornak. Az Opportunity tudományos felfedezései nagyban hozzájárultak a Mars geológiájának és környezetének megértéséhez, lefektetve a robotikus és emberes marsi küldetések alapjait a jövő számára.

Némely kép a mozaikból fekete-fehér maradt, mert a napenergiával működő rovernek nem volt ideje ezeket a részeket ibolya és zöld szűrőkön keresztül is lefényképezni, mielőtt 2018 júniusában elnyelte a bolygót egy sűrű porvihar.

A cikkben láthatóak az Opportunity utolsó fekete-fehér felvételei is, melyekkel azt próbálták meghatározni, mennyire átlátszatlan az égbolt a rover utolsó napján; valamint az utolsó adatdarabka is, amit a rover átküldött, egy zajos, befejezetlen felvétel az elsötétült égboltról.

8 hónap próbálkozás és több mint ezer, a kapcsolatfelvétel reményében kiküldött parancs után 2019. február 13-án a NASA befejezettnek nyilvánította az Opportunity küldetését.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  A munka szabaddá tesz - ez a szlogen buzdít munkára egy Prahova megyei cégnél
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Munca te elibereaza - valószínűleg valakinek tetszett a szlogen, azért tették ki egy cég telephelyén.
A Prahova megye nyolc településén dolgozó szemétszállító és hulladékkezelő cég, a Vodna Ecosal azzal került be a hírekbe, hogy a cég telephelyén az Auschwitz-i haláltábor bejáratánál található felirat román fordítása olvasható. Igaz, a felirat csak belülről látszik, de így is felfigyelt rá a ziarulincomod.ro.Munca te elibereaza - valószínűleg valakinek tetszett a szlogen, azért tették ki egy cég telephelyén.

A sajtó megkereste a cég vezetőjét, aki meglehetősen fura magyarázatot adott a feliratra. Állítólag egy traktorista tette ki, akinek tetszett a szlogen hangzása, és valószínűleg sem ő, sem pedig a cégvezető nem kapcsolt, hogy a szöveg a haláltábort juttatja mindenkinek az eszébe.

A cégnél elsősorban romák dolgoznak - a haláltáborban pedig számos roma etnikumú személyt is kivégeztek. A feliratot a cégvezető nyilatkozata szerint pénteken távolítják el, már csak azért is, mert költözik a cég székhelye.

forrás;/szatmar.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  Hatalmas UFO közelítette meg az űrállomást a NASA élő közvetítése alatt
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Scott C. Waring a hírhedt UFO-vadász és összeesküvés teoretikus éppen a NASA élő közvetítését figyelte a Nemzetközi Űrálomásról. Alighanem maga sem hitte, hogy pont éppen akkor fog valami szenzációs észlelést tenni, de tévedett.

– Az élő internetes NASA kamerákat néztem 2019. március 21-én, amikor észrevettem egy tárgyat az űrállomás közelében. Először csak egy távoli, kis objektumnak tűnt, majd pár perccel később 30-50 méterre bukkant fel az űrállomás közelében.


Az UFO-t részben eltakarta az állomás árnyéka, de egy részét jól láthatóan megvilágította napfény. Furcsa módon az alakzat egyre jobban kivehető volt. Először egy hengeres tárgynak gondoltam, de utóbb jól látszik, hogy valami bonyolultabb gépezet lehetett.

– Kizárt, hogy ez az objektum egy űrsétát végző ember legyen. Nem is a SpaceX Dragon űrhajója, és nem része az űrállomásnak sem. Tehát, ha tudjuk, hogy mi nem volt, akkor csak egy lehetőség marad … egy földönkívüli jármű.

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák