+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
26
  Közelebb a Holdhoz a Beresit
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A február végén startolt izraeli űrszonda március 19-én elvégezte utolsó nagy pályamagasság-megemelő manőverét. Április 4-én állhat Hold körüli pályára, majd 11-én érheti el a felszínt.
Az elsősorban magánbefektetésekből megépült Beresit (Genezis, Teremtés könyve, más átírással Berésít) a floridai Cape Canaveralről indult február 21-én (magyar idő szerint már 22-én), egy indonéz távközlési műholddal és egy kísérleti amerikai katonai műholddal (F5) „társbérletben”, a SpaceX Falcon-9 rakétájával. Míg a Nusantara Satu távközlési hold és az F5 elnyúlt átmeneti pályáját az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius körpályává alakították, addig a Beresit hajtóműveivel fokozatosan megemelték az űreszköz pályája földtávoli pontjának magasságát.


Az első ilyen manőver február 24-én volt és 30 másodpercen át tartott. Február 28-án 4 percen át, március 7-én pedig 2 perc 32 másodpercig működtették a hajtóművet. A sorozatban az utolsó nagy, ezúttal 1 perces pályamódosító manőver is sikeresen lezajlott március 19-én. (Menet közben természetesen egyéb kisebb, korrekciós jellegű pályamódosításokra is volt és lesz is szükség.)A Beresit pályájának szakaszai a Hold fokozatos eléréség. (Kép: SpaceIL)

Mostanra a Beresit elegendően messze, több mint 400 ezer km-ig eljut elnyúlt Föld körüli elliptikus pályája mentén, így csak a Holddal való „találkozás” van hátra. Ennek április 4-én jön el az ideje, amikor az űreszközt a Hold körüli pályára tervezik állítani. Ehhez is szükség lesz majd a hajtómű munkájára, ahogy az égitest felszínének fokozatos megközelítéséhez is. Az izraeli egység április 11-én kísérli meg a sima leszállást a Derültség tengere (Mare Serenitatis) térségében. A hely a Hold innenső féltekéjének északi részén található.A Holdon állva a Beresit kieresztett lábaival együtt 2,3 m átmérőjű és 1,5 m magas lesz. Ezen a képen még a földi szerelőcsarnokban láthatjuk, rajta a napelemtáblákkal. Ha minden jól megy, Izrael lehet a negyedik ország, amelynek űreszköze sima leszállást hajt végre égi kísérőnk felszínén. (Kép: SpaceIL)

Nem sokkal a start után kiderült, hogy a Beresit csillagérzékelő kameráit túlságosan elvakította a Nap fénye, ezért az irányítóknak módosítaniuk kellett az eljáráson. Ezeknek a berendezéseknek a szerepe az űrszonda térbeli helyzetének meghatározása a csillagok ismert pozíciói alapján. Menet közben egyszer váratlanul újraindult az űrszonda fedélzeti számítógépe, ami késleltette ugyan az egyik pályamódosító manővert, de ezen kívül nem okozott különösebb gondot.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
26
  Pert nyert a Range Rover a kínai másolat ellen
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Egy kínai bíróság kimondta, hogy a Landwind cég Range Rover másolata törvénysértő, kártérítés illeti meg a briteket.
Még 2015-ben jelentette fel a Jaguar Land Rover konszern a Jiangling Motors céget, mert az ahhoz tartozó Landwind márka által bemutatott X7-es szabadidő-autó túlságosan is hasonlított a Range Rover Evoque típusra.
Egy kínai bíróság kimondta, hogy a Landwind cég Range Rover másolata törvénysértő,

Most, három évnyi tárgyalássorozat után a kínai bíróság kimondta, hogy öt ponton másolta le a távol-keleti gyártó a brit eredetit, ezért kártérítést ítélt meg a felperesnek és a gyártás leállítására kötelezte a kínai gyártót. Idő közben egyébként a brit gyártó már leváltotta az Evoque típusát, igaz, az új is hasonló stílust követ, és a Landwind X7-es is friss lámpákat kapott.

Ez volt az első eset, hogy egy kínai bíróság a külföldi felperesnek adott igazat egy hasonló ügyben, ami várhatóan számos – nem csak az autóipar területére korlátozódó – eljárás megindulását eredményezi majd. A korábbi másolatokkal ellentétben a Landwind X7-es hatalmas piaci siker volt, többször is hónapokat kellett várni az autóra, olyan sokan akartak venni maguknak egyet az eredetihez képest kevesebb, mint féláron kínált másolatból.

forrás:/automotor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
26
  Az oroszok feleannyiból felvisznek bárkit az űrbe, mint Elon Musk
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási állami vállalat, a Roszkoszmoz vezérigazgatója szerint a Szojuz MSZ-szel való űrutazás sokkal olcsóbb, nagyjából feleannyiba kerül, mint Elon Musk Crew Dragon űrhajóival, árulta el hétfőn újságíróknak.

Rogozin becslése szerint a Crew Dragonban egy ülés ára legkevesebb 110-120 millió dollárba kerülhet, náluk ez minimum a felével olcsóbb lesz, tehát meg tudják őrizni a versenyképességüket, ami az árakat illeti, ezért a NASA továbbra is érdekelt abban, hogy Szojuzzal – is – repüljenek a Crew Dragon berepülésének időszakában. Sőt, Rogozin szerint a NASA már azt is felvetette, hogy egy barter keretében mind a Szojuzon, mind a Crew Dragonon vegyes legénység repüljön, függetlenül az ülés árától.

Ezzel szemben az oroszok azt tervezik, hogy a Proton-M nehéz hordozórakéta fellövésének költségét nagyjából a Falcon 9 piaci ár szintjére tudják csökkenteni. A Protonok gyártása 2020 végén érhet véget, de még 2025-ig használják majd azokat, ekkor az Angara hordozórakéta váltja majd le azokat.

Rogozin a Roszkoszmosz távolabbi terveiről is beszélt, elárulva, hogy a szupernehéz kategóriájú, egyebek között a tervezett Hold-misszióhoz használandó Jenyiszej hordozórakéta kifejlesz-tésének költségeit minimum 740 milliárd rubelre (mintegy 10 milliárd dollárra) becsülik, ennek kísérleti fellövését 2028-ig kell teljesíteni a Vosztocsnij űrrepülőtéren kiépítendő új indítóállásból.

A rettentő magas ülésár hátterében az áll, hogy a Space-X nem tudja ugyanazokat az érdekeket érvényesíteni a polgári piacon, mint a teherfellövéseknél – a polgári oldalon nem tudja lenyomni a piaci árait a Pentagonnal szemben felszámolt magas tarifák kontójára. Rogozin kiemelte, hogy amíg a Pentagonnak 150-200 millió dollárt számláz a Space-X egy Falcon 9 fellövéséért, addig a piacon 55-60 millió dollárt kér ugyanezért, a polgári reptetésnél viszont nem lesz honnan pótolni az árcsökkentést.

A Jenyiszej első fokozatát viszont már jóval korábban, akár 2022-ben is kipróbálhatják, mert ez azonos lesz az akkor tesztelendő Szojuz-5 – Irtis néven is emlegetett – középnehéz űrhajó első fokozatával, amelynek RD-171MV típusú hajtóműve már készül az Energomas vállalatnál. A második fokozatot az Egyesült Államokba 1994 óta exportált, az Atlas rakétáknál használt RD-180-as hajtómű alapján tervezik kifejleszteni. A harmadik fokozat alapja Angara-5V típusú, hidrogén-meghajtású hajtómű lesz, amely bruttó 37 tonna terhet lesz képes felemelni
A Szojuz-5 2022 és 2025 között tervezett repüléstesztjeit a Fegyeracija típusú, többször felhasználható, négy ember szállítására és Hold-repülésre is alkalmasra tervezett űrhajóval végzik majd. A megerősített hő- és sugárvédelemmel ellátott, Hold-missziókra is felhasználható Szojuz MSZ űrhajó létrehozásának költségeit 400 millió dollárra becsülte.A Roszkoszmosz Hold-programját az év közepén védik majd meg az orosz kormány előtt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha a NASA a Hold körüli Deep Space Gateaway űrállomás létrehozásában érdekelt az EU, Kanada és Japán oldalán, akkor a Roszkoszmosz az orosz tudományos akadémiával együtt elsősorban a Hold felszínére irányuló missziókra összpontosít majd. A Roszkoszmosz ugyanakkor azt szeretné, hogy az űrállomás orosz űrhajók fogadására is alkalmas legyen, amiről tárgyalások folynak az Energiia orosz űripari vállalat és a NASA között.

Emellett azt is közölte, hogy a Roszkoszmosz akkor is pályán kívánja tartani a a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS), ha az amerikaiak a projekt feladása mellett döntenek. Sőt, az állomás orosz részéhez a jövőben újabb modulok csatlakozhatnak majd a 2022-ben felbocsátandó tudományos és energiamodul (NEM) alapján.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák