+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
23
  Valami furcsa történik a Bennu kisbolygón
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Részecskekilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az OSIRIS-REx űrszonda. Új ismereteiket a kutatók hét különböző tanulmányban mutatták be a Nature tudományos lapcsoport kiadványaiban.
A NASA űrszondájának felvételei szerint a Bennu aszteroida felszíne úgy néz ki, mint egy hordalékhalom. Sziklatöredékek borítják, közülük számos több mint egy méter átmérőjű.


Az is látható, hogy a Bennu részecskéket lök ki az űrbe. "Ez tudományos karrierem egyik legnagyobb meglepetése" - mondta a projektet vezető Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem kutatója.A kutatócsoport szerint egyes részecskék megkerülik az aszteroidát, mielőtt visszatérnének a felszínére.


Az OSIRIS-REx űrszonda fotója a Bennu aszteroidáról (forrás AFP/HO)

A sziklatöredékek megnehezítik a talajmintavételt. A szondának annyira kell megközelítenie az aszteroidát, hogy fel tudjon szippantani mintákat. Eredetileg ehhez egy olyan, 50 méter átmérőjű helyet akartak találni, melyen nincsenek akadályok. Erről a tervről azonban a kutatók a köves talaj miatt lemondtak és egy kisebb zónát kerestek.

Az összegyűjtött mintákkal egy kapszula a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre.

A mélyfekete színű Bennunak több mint 150 évre van szüksége ahhoz, hogy a Föld közelébe kerüljön. Bár a becsapódási rizikó elenyésző, a NASA a legveszélyesebb jelenleg ismert aszteroidaként tartja számon a kisbolygót.

Több mint két év és több mint 650 millió megtett kilométer után az OSIRIS-REx december elején érkezett meg a kisbolygóhoz. Az egymilliárd dolláros missziótól azt remélik a NASA tudósai, hogy sikerül több információt megtudni a Naprendszer kialakulásáról

forrás:/origo.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
23
  Két kiemelt szereplő távozik a Star Trek-tévésorozatból
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
A Star Trek Discovery első évadát eléggé vegyes kritikák és nézői vélemények fogadták, azonban a második szezon kapcsán szinte csak pozitívumokat lehet olvasni, így feltételezhetjük, hogy jól sült el, amikor Alex Kurtzman állt a sorozat élére, mint ahogy a koncepció, valamint a szereplőgárda frissítése is jót tett a szériának.Két újonnan érkező STD-karaktertől búcsúzhatunk nemsokára.

Már túl vagyunk a második évad felén is az itthon a Netflixen látható STD-ben, és most érkezett az a hír, hogy pár, idén érkezett szereplő nem fog visszatérni a harmadik évadra. A Pike-ot alakító Anson Mount, valamint a jobbkezét játszó Rebecca Romijn mindössze egy szezonra szóló szerződést írt alá, így eleve csak 2019-re terveztek velük. Hogy karaktereiknek mi lesz a sorsa, az nemsokára kiderül.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
23
  Hat asztronauta Holdra száll egy szimuláció keretén belül
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
SIRIUS-19 néven indítanak útjára egy olyan kísérletsorozatot, melynek keretében hat űrhajós fogja szimulálni a Holdra szállás körülményeit 122 napon keresztül, hogy a későbbiekben készen álljanak, ha ismét embert küldünk fel. Ez a projekt több űrügynökség együttműködésével jöhetett létre, konkrétan a German Aerospace Center (DLR), a Nemzeti Űrkutatási Központ (CNES), az orosz Roscosmos és a NASA koprodukciója a SIRIUS-19. Három férfi és három nő asztronauta vesz részt a kísérletekben a moszkvai Institute of Biomedical Problems intézményben.Három férfi és három nő asztronauta vesz részt a kísérletekben a moszkvai
Institute of Biomedical Problems intézményben (kép:euronews)

A kísérlet egy háromnapos utazással kezdődik, amely szimulálja a Hold eléréséhez szükséges időt. Röviddel ezután a szimuláció részeként megérkeznek a Lunar Orbital Platform-Gateway (LOP-G) űrállomásra, amely megépítését a valóságban a következő évtizedben fogják megkezdeni, majd a következő 100 napot az eme körülmények között teljesítendő kísérletsorozattal fogják tölteni.

A csapat mindennapos rutinja lesz, hogy szimulálja az élet- és munkakörülményeket a LOP-G fedélzetén. Ez magában foglalja a napi egészségügyi ellenőrzéseket, a sporttevékenységeket, a biztonsági képzést, a rendszeres tisztítást és karbantartást, valamint a dokkolási / leoldási eljárásokat. Rendszeresen fognak élelmiszerhez és készletekhez jutni, erre az ISS-hez hasonlóan 30 naponta kerül sor.

A kísérlet felénél az asztronauták szimulált környezetben "Holdra szállnak" egy űrkapszulával, holdsétát tesznek, mintákat gyűjtenek, és előkészítik a letelepedés alappilléreit. Végül a kísérlet utolsó 30 napján a felszíni felderítést is szimulálni fogják távvezérlésű holdjárókkal. A SIRIUS-19 kísérlet március 19-én kezdetét vette.

forrás:/androgeek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák