+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
12
  Megvadultak az őssejtek az űrben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az űr mikrogravitációs környezete serkenti az indukált pluripotens őssejtek (iPS-sejtek) átalakulását más típusú sejtekké, a jelenséget a kínai Tiencsou-1 űrmisszió során végzett egérkísérletekben figyelték meg a kutatók. Eredményeik új perspektívákat nyitnak a jövőbeli űrutazások területén.
Űrutazás során az emberi test a súlytalanság állapotában van a Föld gravitációs vonzásának minimalizálódása miatt, ezt hívják mikrogravitációnak. A mikrogravitáció nagy hatással lehet az emberi sejtek fiziológiai funkcióira.


A Kínai Katonai Orvostudományi Akadémia, a Csinghua Egyetem, a Sanghaji Műszaki Fizikai Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai a 2017-ben útnak indított Tiencsou-1 űrmissziót használta arra, hogy megvizsgálja, miként befolyásolja egerek iPS-sejtjeinek átalakulását az űrkörnyezet.Az iPS-sejtek olyan pluripotens őssejtek, amelyeknek megvan a képessége arra, hogy más típusú sejtekké alakuljanak.

A kínai tudósok a Stem Cells and Development című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban bemutatták, hogy a földi gravitáció mellett, azonos környezetben lévő sejtkultúrákhoz képest az iPS-sejtek lényegesen gyorsabban alakulnak át az űrben.
A differenciálódás négy nappal az űrhajó felbocsátása után kezdett gyorsulni és 10 nappal később befejeződött, erős szívizomsejt-fejlődést mutatva.

A tudósok egy kamerával figyelt bioreaktort használtak az űrben a kutatás elvégzéséhez, illetve egy azzal teljesen megegyező bioreaktort normál gravitáció mellett a Földön. A szakértők szerint ez az első valós idejű képeket készítő kutatás, mely iPS-sejtekből származó szívizomsejtek differenciálódását vizsgálta az űrben, így különösen ritka információkkal szolgál.

A jövőben hasonló automatizált sejtkísérletek segíthetik az egyéni szívszövetek előállításának megvalósulását és gyógyszerek tesztelését űrutazás során. A Tiencsou-1 teherszállító űrhajót 2017. április 20-án indították útnak, majd két nappal később összekapcsolódott a Föld körül keringő Tienkung-2 (Mennyei Palota) űrlaboratóriummal.

forrás:/MTI/Hszinhua/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
12
  Kipottyant egy régi szekrényből a Moszkvába vitt román aranytartalék leltára
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Timi

A román arany kalandjai című tragikomédia sokadik fejezete.
Váratlan helyen, egy nyolcvan éve háborítatlanul álló brassói szekrényben találtak rá egy Ion Antonescu egykori miniszterelnök kérésére összeállított iratcsomóra, mely részleteiben ismerteti, hogy mennyi aranyat küldött Románia Moszkvába 1916-1917 között megőrzésre. Az 1941-ből származó dokumentum gyakorlatilag egy leltár, amit Antonescu marsall abban a reményben készített, hogy Oroszország visszaszolgáltatja a nemzet kincsét Romániának. Mint ismeretes, erre a mai napig nem került sor.


A történészek számára érdekes, ám az arany hazaszállításának előremozdítását aligha eredményező dokumentumot egy régi útlevéllel együtt egy Brassóban élő iráni bútorrestaurátor és egy magyar szakács találta meg egy vitrines szekrény titkos rekeszében egy évvel ezelőtt.Az 1941-ből származó dokumentum gyakorlatilag egy leltár...

Az iratok kalandos úton csak most kerülhettek a Román Nemzeti Bank (BNR) birtokába, mivel egy magát tábornoknak kiadó csaló megszerezte a papírokat, majd felszívódott velük. A szervezett bűnözés elleni hatóságoknak sikerült felgöngyölíteni az ügyet, ezután a dokumentumok is visszakerülhettek megtalálóikhoz, akik megegyeztek a BNR-vel.

A jegybank pénteken közleményben tudatta, hogy szakértői vizsgálatnak vetik alá a több mint 200 oldalas paksamétát és összehasonlítják a már birtokukban lévő adatokkal. Az eddig is tudható volt, hogy Románia kilencven tonna, 3,2 milliárd euró értékű aranyat szállított Moszkvába megőrzés végett, és 1922 óta hiába próbálja visszaszerezni, Moszkva többször is egyértelművé tette, hogy kár a gőzért, a románok sohasem kapják vissza a nemzeti vagyont.

A BNR ennek ellenére igyekszik a köztudatban tartani az ellopott nemzeti kincs történetét. Ehhez ad most lendületet a kalandos úton megkerült újabb leltár.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák