+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
05
  A Naprendszer kilencedik bolygója akár tízszer nagyobb is lehet a Földnél
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Physics Reports című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány újabb részleteket közöl arról, hogy nézhet ki - ha valóban létezik - a Naprendszer távoli határainál rejtőző égitest. A kilencedik bolygó akár ötször-tízszer is nagyobb lehet, mint a Föld. Feltételezhetően hosszított elliptikus pályán mozog, melynek két legtávolabbi pontja 400-szorosa a Nap és a Föld távolságának. A röppálya emellett 15-25 fokban eltérhet a Naprendszer fő pályasíkjától, amelyen a legtöbb bolygó kering.Rémisztő fantáziarajz a kilencedik bolygóról... lehet hogy a valóság még rémisztőbb lesz....(nordi)

A kilencedik bolygó létének elmélete 2014 óta vált igazán népszerűvé a csillagászok körében, amikor először kezdtek komolyabban foglalkozni a témával. A tudósok a Kuiper-övben lévő objektumok csoportosulásai alapján kezdték gyanítani, hogy létezik a bolygó. A Kuiper-öv a Naprendszer külső részén lévő törmelékgyűrű. Objektumai úgy csoportosulnak, hogy annak alapján feltételezhető, valami nagy dolog gravitációja vonzza őket. A The Astronomical Journal című szaklapban nemrég megjelent tanulmányban kutatók úgy becsülték, hogy annak valószínűsége, hogy a kilencedik bolygó nem létezik, mindössze egy az ötszázhoz. Létezését azonban egyelőre nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

Az új kutatások alapján ugyanakkor erősen feltételezhető, hogy a kilencedik bolygó lényegesen közelebb van, mint korábban vélték. A csillagászoknak azonban az űrben rengeteg helyet kell még átkutatniuk a megtalálásához. A tanulmány szerzői kiemelték: fennáll a lehetősége, hogy egyáltalán nincsen kilencedik bolygó, és bármilyen szilárdak is a jelenlegi bizonyítékok, ezt az eshetőséget "komolyan kell venni". A megfigyelt jelenség egyik legelfogadhatóbb alternatív magyarázata az lehet, hogy az emberiségnek a Kuiper-övről alkotott képe nem teljes és az objektumok azért tűnnek csoportoknak, mert észlelésükben torzulások, hibák történtek. Az is lehetséges, hogy a halmozódás a Kuiper-öv saját gravitációjának az eredménye, nem pedig egy rejtett bolygó hatása.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Megtalálták a legtávolabbi törpebolygót Katt ide!
Ha nem létezik a kilencedik bolygó, sok jelenséget nehéz lesz megmagyarázni Katt ide!
Lehet, hogy végre megvan a kilencedik bolygó? Katt ide!
Svéd tudósok szerint exobolygó a kilencedik bolygó Katt ide!
Középkori feljegyzések igazolhatják a kilencedik bolygó létezését Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
05
  Felpöröghet a globális felmelegedés
szerző: Fehér Anna

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, azaz a CalTech klímatudósai a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmányukban számolnak be friss kutatásuk eredményeiről. Az általuk végzett szimulációs tesztek azt mutatják, hogyha a légkör szén-dioxid tartalma eléri a 1200 ppm-es határértéket, az roncsolja a sztratokumulusz felhőket. A felhők felszakadozása, eltűnése pedig rövid időn belül 8 Celsius-fokos átlaghőmérséklet emelkedést hoznak.
„Veszélyes éghajlatváltozási küszöbértékeket találtunk, amelyekről eddig nem tudtunk” – mondta el az AFP-nek Tapio Schneider, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai bolygókutató központjának tudósa, a tanulmány vezető szerzője. Az úgynevezett sztratokumulusz – réteges gomolyfelhőzet – a szubtrópusi óceánok mintegy 20 százaléka felett terül el, többnyire a nyugati félteke tengerei – Kalifornia, Mexikó és Peru partjai – közelében
Ha ez a felhőtakaró eltűnik, a Föld drámaian, akár nyolc fokkal is felmelegedhet.Ez az emelkedés hozzáadódik az üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedéshez. Az ilyen mértékű melegedés megolvasztaná a sarki jeget és több tíz méterrel emelné a tengerszintet

„Jelentéktelennek tűnő, nagyon gyakori, alacsony szintű felhőfajta” – mondta a réteges gomolyfelhőről az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az InfoRádiónak, hozzátéve: általában két kilométeres magasság alatt fordul elő, csapadékot csak ritkán eredményez. Lakatos Mónika hangsúlyozta: ez a felhőzet a Napból érkező sugárzás mintegy 30 százalékát veri vissza, teszi ezt nagy területen.

Utoljára nagyjából 50 millió éve, az eocén korban volt ilyen forró a Föld, akkor krokodilok lakták az Északi-sarkvidéket. A tudósok szerint fele ekkora melegedés is meghaladná az ember alkalmazkodási képességét. A 19. század közepe óta, főként az utóbbi ötven évben történt, alig egyfokos melegedés is elegendő volt, hogy súlyosbítsa a hőhullámokat, a szárazságokat, az árvizeket és a ciklonokat.

A gáz kibocsátásának jelenlegi ütemében az 1200 ppm-es szintet 2104-ben érnénk el , mondta az AFP-nek Malte Meinshausen, a Melbourne-i Egyetem klímakutatója egy idén megjelenő tanulmányra utalva. Az is aggasztó, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés a természetes források – köztük az állandóan fagyott talaj, a permafroszt – szén-dioxid- és metánkibocsátását okozhatja, ami legyőzné az ember emissziócsökkentési törekvéseit.

forrás:/inforadio/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
05
  Tető alá hozta elektromos jövőjét a Smart
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Lővei Gergely

Idén tavasztól már nem lehet benzinmotoros Smartot rendelni, a jövőben az akkumulátoros-elektromos hajtásról szól majd az alapvetően városi autókat kínáló Smart márka. Arról, hogy mire számíthatunk a jövőben a Párizsi Autószalonon bemutatott forease tanulmány segítségével alkothattunk először képet, a Genfi Autószalonon bemutatkozó forease+ tanulmány pedig azt mutatja, hogy időközben rájöttek arra a fejlesztők, hogy tető nélkül nehezen lehet Európában autót eladni.
Egy újabb, immár némi tetővel is rendelkező tanulmányt mutat be a Smart márka Genfben, a név ezúttal forease+.

A forease+ vászonteteje nem annyira az időjárás viszonytagságaitól véd – nincsenek oldalablakok , sokkal inkább a sportos megjelenést erősíti lendületes kialakításával, arról nem is beszélve, hogy nem igazi kabriótetőről van szó, hanem szövettel bevont kemény műanyagtetőről, amit két darabban lehet eltávolítani. Márkajellemzőnek ígérik a három LED-es fényszórót, a felnik kialakításánál az alacsony légellenállás volt a fő szempont.Az utastérben nappa-bőr és megvilágított biztonsági övek teremtenek különleges hangulatot a szó szerint levágott kormánykerékkel együtt.

forrás:/automotor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák