+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
23
  Kínai naperőmű épülne az űrben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes hírt közöltek ausztrál lapok, elsősorban kínai forrásokra hivatkozva. Eszerint az ázsiai óriás azon gondolkodik, hogy saját naperőművet lőne fel, illetve építene meg a légkör felső rétegeiben, ezt pedig az űrben elhelyezett nagyobb példányok követnék a sorban, hogy valóban folyamatos és megbízható energiaforrást (valamint ellátást) hozzanak létre.
Néhány évtizeden belül megvalósulhat a folyamatos energiaellátás.

A China Academy of Space Technology Corporation által elmondottak arra utalnak, hogy az állami társaság komolyan gondolkodik a megvalósításon, amely azonban nyilván hosszú időt vesz majd igénybe. Első lépésben kisebb prototípusokat állítanának össze, ezeket 2021 és 2025 között lőnék fel a sztratoszférába, amit majd a 2030-as években követnének a megawatt-kategóriába tartozó nagyobb példányok, 2050-re pedig egy több gigawattos állomást is pályára állítanának a Föld körül, hogy valóban kellő kapacitású, folyamatos ellátást biztosítsanak a nagyobb étvágy, valamint a meglévő káros mellékhatások kiküszöbölése érdekében. Az illetékesek szerint 99 százalékos megbízhatóságú, hatszoros intenzitású alternatíváról van szó, folyamatos sugárzással, az éjszakai időszak megkerülésével.

Itt természetesen több jelenlegi technológiai akadályt kellene leküzdeni ahhoz, hogy a terv megvalósuljon. Gondot jelent például, hogy egy nagyobb naperőmű akár 1000 tonnát is kitehet, amit vagy kisebb részletekben való felküldéssel, vagy az űrben, a helyszínen megvalósított 3D-nyomtatással lehetne megkerülni. Az itt generált elektromos áramot valahogy el is kellene juttatni a Föld felszínére, amit lézer, esetleg mikrohullámú sugár segítségével oldanának meg, erre pedig már van példa, hiszen a japánok már nagyjából egy évtizede beszélnek ehhez hasonló fejlesztésekről, az ottani kutatók 2015-ben elő is álltak a vezetéknélküli továbbítással, míg a California Institute of Technology tavaly jelezte, hogy prototípus formájában megvalósították az űrben való előállítást és a napenergia továbbítását.

Kérdés emellett azonban, hogy a folyamatos mikrohullámú sugárzás milyen hatást gyakorol majd a légkörre, amire szintén választ kellene adni, mielőtt megpróbáljuk nagyobb méretekben létrehozni a platformot.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
23
  Mégsem aszteroida végzett a dinoszauruszokkal?
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
A hatalmas aszteroida becsapódása előtt olyan vulkanikus tevékenység játszódott le a bolygón, aminek gázai a klíma átalakításával már a végzetes ütközés előtt kiirthatták a dinoszauruszokat – erre a megállapításra jutott egy új kutatás.
Az öt tömeges kihalás közül kétségkívül a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti eltűnése a leghíresebb, ennek ellenére vajmi kevés információval rendelkezünk erről a nevezetes eseményről. Habár a Chicxulub-kráter felfedezés után úgy tűnt, a rejtélyt megfejtették a tudósok, az indiai Dekkán-plató megszilárdult lávamezői alaposan összekuszálták az eddigi nézeteket. A helyenként 2 kilométer vastag kőzetréteg egy olyan masszív vulkanikus aktivitásról árulkodik, ami nem sokkal a kisbolygó becsapódása előtt zajlott le.


Urán és ólom meséi

A megkövült magmából nyert urán és ólom vizsgálatával a kutatók megállapították, hogy több tízezer évvel az aszteroida becsapódása előtt négy nagyobb vulkánkitörés is lejátszódott a Földön. A tűzhányók óriási mennyiségben bocsátottak üvegházhatású gázokat a légkörbe, ami a klíma átalakításával tömeges kihalások sorát indította el.

Becslések szerint a Föld átlaghőmérséklete ebben az időszakban 8 Celsius-fokkal nőtt.

Egy kutató tanulmányozza az indiai Dekkan-platót, amit vulkánok hoztak létre. (szerző: Elizabeth Howell; forrás: space.com;
kép: © Loyc Vanderkluysen)


Az eredményeknek némileg ellentmond egy másik kutatás, amit szintén a rangos Science folyóirat tett közzé. Ebben arról írnak, hogy a Dekkán-plató bazaltkőzeteinek kora alapján a kiterjedt vulkáni működés nem a becsapódás előtt, hanem az ütközés után vette kezdetét, részben annak hatására. Ugyanakkor a második tanulmány szerzője, dr. Courtney Sprain (University of Liverpool) hozzátette, eredményeik nem kérdőjelezik meg a tűzhányók szerepét a kihalási folyamatban, legfeljebb a gázok kibocsátása volt némileg lassabb a feltételezettnél.Az aszteroida-hatás vagy a vulkáni kitörések ölték ki a dinoszauruszokat? Mindketten hibásak lehetnek.
(kép: © Stocktrek Images)

Az sem kizárható, hogy a vulkánkitörések és az aszteroida becsapódása külön-külön vitt be olyan gyomrost az őshüllőknek, amit aztán nem tudtak kiheverni – már lassan adaptálódtak volna a globális felmelegedéshez, ám jött egy kisbolygó, aminek törmeléke eltakarta a Napot, így katalizálva egy drasztikus lehűlési folyamatot.

forrás:/origo/Independent/space.com/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
23
  Az Aquaman a világ legsikeresebb DC-mozifilmje lett
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Nálunk már csak egy DC-filmet láttak többen a mozikban, mint az Aquamant.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Aquaman világszinten minden idők legsikeresebb DC-mozifilmjévé vált, hiszen még a Christopher Nolan-féle Sötét lovagoknál is több bevételt hozott, sőt, a napokban minden idők legjobb 20 bevételű filmje közé is beverekedte magát globálisan.

Az, hogy Jason Momoa olykor pihentagyú, de nagyon látványos akciózása Amerikában csupán a negyedik legsikeresebb film, és bevételben 200 millió dollárral elmarad a Sötét lovagtól, azt mindenki kedvére interpretálhatja, s eldöntheti, hogy az amerikaiak ennyire nem értenek hozzá, vagy pont ők láttak át a szitán.

Aquman (poszterrészlet)

Érdekesség, hogy a film hazai szereplése a világszinten való szereplést utánozza, vagyis nálunk az Aquaman ugyancsak minden idők egyik legsikeresebb DC-filmjévé vált. Sőt, a nézőszámát tekintve is a top közelébe került, ugyanis hétvégén a 400 ezer eladott jegyet is túlszárnyalta, és ezzel olyan elit társaságba került, aminek mindössze a Tim Burton-féle Batman - A denevérember a tagja, mely még a 80-as években váltott ki akkora érdeklődést, mint most az Aquaman.

forrás:/sg.hu/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák