+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
16
  Hivatalosan is véget ért a marsjáró küldetése
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
2019. február 13-án az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a sajtóértekezleten, Washingtonban bejelentette, véget ért az Opportunity marsjáró robot küldetése. A NASA az „egyik legsikeresebb és legtartósabb bolygóközi kutatásnak” minősítette az Opportunity küldetését, kiemelve, hogy csaknem 15 éven keresztül kutatta a Mars felszínét és alapvető fontosságú munkát végezve hozzájárult ahhoz, hogy a hivatal „visszatérhessen a vörös bolygóra”.
Többszöri „élesztgetés„ után a NASA munkatársai még tettek egy utolsó kísérletet, hogy fölvegyék a kapcsolatot az Opportunity marsjáróval.
Az Opportunity 2004. július 26-án készítette ezt a felvételt (forrás: NASA/JPL-CALTECH)

„Az Opportunityéhoz hasonló úttörő küldetéseknek köszönhetően jön el egyszer az a nap, amikor kiváló űrhajósaink a Marson lépkedhetnek majd” – fogalmazott a sajtókonferencián Jim Bridenstine, a NASA vezetője. Hozzátette, hogy ezekben az első lépésekben majd az Opportunityt megalkotók munkája is benne lesz.

A marsjáró robot hét hónappal a felbocsátása után, 2004 januárjában landolt a vörös bolygón, és értékes információkat küldött a földi központba: például arról, hogy a Marson valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.
A szerkezet hematitot, a víz kialakulásához szükséges ásványt talált, és a vörös bolygó egyik kráterében arra utaló nyomokra lelt, amelyek szerint a földi tavakhoz hasonló, ivóvizet tartalmazó kis tó is lehetett ott. Küldött a Földre 217 ezer fotót, köztük színes panorámaképeket és közelről megmutatta a Mars 57 szikláját, amelynek nyomán a kutatók új ásványi felszíneket azonosíthattak be.

2018 júniusában azonban a 174 kilogrammos, hatkerekű marsjáró erős porviharba került, és mivel a vihar megakadályozta a robot napenergiával működő elemeinek feltöltését, a szerkezet elnémult. Az űrjáró a vihar után sem küldött jeleket, és a NASA február 13-ra még egy utolsó kísérletet tett a kapcsolatfelvételre.
John Callas, az expedíciók projektvezetője a sajtóértekezleten elmondta, hogy „minden ésszerű mérnöki erőfeszítést” megtettek, hogy újra kapcsolatba léphessenek a robottal, de végül úgy döntöttek, a túlságosan csekély esély miatt végleg felhagynak a próbálkozással és végleg búcsút vettek az Opportunitytől.

A sajtóértekezleten kiemelték azt is, hogy a Mars kutatása nem zárul le, a NASA InSight nevű űrszondája 2018. november 2-án szállt le a bolygón.

forrás:/mti/

kapcsolódó: NASA: utoljára próbálnak kapcsolatba lépni az Opportunity marsjáró robottal Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
16
  A kutatók állítják: A rendetlenség a magas intelligencia és a zsenialitás jele
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Dobd a sarokba az iratrendezőket, a kis tolltartókat – kiderült, hogy egy csomó rejtett előnye van annak, ha valaki kissé kupisan tartja az íróasztalát.
Egy kutatás szerint azok az emberek, akik képesek káoszban dolgozni sokkal kreatívabbak másoknál. A University of Minnesota Kathleen Vohs vezetésével készített érdekes felmérést a jelenségről. A kísérlet során különböző szituációkban kellett helyt állnia egy-egy csoportnak.


Az egyiknek egy precíz, rendezett környezetben, a másiknak pedig hatalmas rendetlenség közepette. Mindkét csoportnak ugyanaz volt a feladata, ping-pong labdák kreatív felhasználási módjait kellett kitalálniuk.Bár a két csapat produktivitása megegyező volt, ugyanannyi ötlettel álltak elő, ám a káoszban dolgozók sokkal kreatívabban oldották meg a feladatot a társaiknál.

“Minden jel arra mutat, hogy ha egy rendetlen szobában, rendetlen asztalnál dolgozunk, az valami olyasmihez vezet, amiből a cégek és a társadalom csak egyre többet akar: kreativitáshoz” – állítja Vohs.

Egy másik feladatban az embereknek két termék közül kellett választaniuk: az egyiket egy ismert márkáé, a másik pedig egy új cégé volt. A kaotikus térben ülök nagyobb eséllyel választották az ismeretlen terméket ezzel kockázatot vállalva, de a rendezett szobában ülök csoportja általában a már bevált termékre tették le a voksukat.
“A rendezetlen környezet motiválja az embereket arra, hogy eltérjenek a hagyományoktól, szabadabban gondolkozzanak és új perspektívákat fedezzenek fel” – összegezte a kutatás vezetője.

Nem véletlen hát, hogy a nagy zsenik mind rendetlenséget tartottak maguk körül: Picasso, Zuckerberg és Einstein is a kreatív káosz híve volt.
Tehát legközelebb, amikor valaki arról panaszkodik, hogy rendetlen vagy sokat káromkodsz, vigasztald meg, hogy valószínűleg okosabb vagy, mint legtöbben! Nyomd meg a megosztás gombot, hogy elmondd a rendetlen barátaidnak ezt a nagyszerű hírt!

forrás:/harmonikum.co/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
16
  Itt az okoshordó, amelyik jelez, ha fogytán a sörkészlet
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A csaposok álmát váltotta valóra a Carlsberg, a dán sörgyártó ugyanis olyan (okos)hordóval lépett a piacra, amely képes arra, hogy figyelje a benne lévő sörmennyiségét, sőt jelezze a főzdének, ha már fogytán a készlet.

Az új, könnyebb hordó sűrített vizet használ szén-dioxid helyett a sör kinyomására, ezáltal jóval hosszabb ideig, 30 napig képes frissen tartani a a benne tárolt sört. Az öreg acélhordókban ez kevesebb mint egy hét volt.
A gyártó szerint ezáltal lehetővé válik, hogy a sörözőkben, bárokban, éttermekben kipróbáljanak kevésbé ismert és jóval drágább söröket is.

A stagnáló eladások, a fogyasztók bor és röviditalok felé fordulása késztette innovációra a dán sörgyártót, és arra, hogy a sörözők tulajdonosait boldoggá tegye és nemcsak szélesebb palettát nyújtson, hanem segítse őket profitjuk növelésében.
A csaposok egy tableten figyelhetik valós időben a hordók tartalmának alakulását. Az általa összegyűjtött adatok mind a sörfőzdét, mint sörözőket abban is segíti, hogy megbecsüljék, mekkora a kereslet az egyes sörfajtákra az év egy adott időszakában. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a megfelelő termék elérhető legyen adott helyen, adott időben" - mondta egy interjúban Nancy Cruikshank, a sörgyártó digitális átalakulásáért felelős vezetője.

A hordó műanyagból készül, nem a hagyományos nehézacélból, ahogyan az az 1960-as és 1970-es években megszokott volt. A műanyag használatával a Carlsberg ugyan szembemegy az élelmiszeripar azon céljával, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyag alkalmazását, mivel a fogyasztók egyre inkább környezetbarát módon gondolkodnak.Az okoshordó ugyan egyszer használatos, de közölték, már dolgoznak azon, hogy begyűjtsék és újrahasznosítsák azokat. A Carlsberg Nyugat-Európa mellett néhány kínai városban is csapra veri őket, az okoshordó tesztelése azonban Berlinben folyt. A fejlesztést Koppenhágában, Malmőben és Milánóban a jövő hónapban mutatják be.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák