+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
11
  Jön a Boeing űrkapszula-tesztje
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A cég tartja a menetrendet, míg a SpaceX (a hasonló küldetések mellett) a Holdat veszi célba.
A terület iránt érdeklődők évek óta várják, hogy végre kiteljesedjen a NASA Commercial Crew Program néven futó kezdeményezése, amelynek keretében két magáncég űrkapszuláival váltanák ki az orosz fél rakétáit és hasonló eszközeit. Most valóban közel vagyunk a rajthoz, itt mindkét partner készen áll az első éles, immár teljes tesztekre.

A Boeing a maga részéről a Starliner révén szállna be a versenybe, pontosabban a megvalósítási fázisba. Az első repülésre eredetileg még tavaly augusztusban kerítettek volna sort, a vészleállásra szánt hajtóművek tesztjén azonban anomáliát észleltek, emiatt pedig komoly csúszást voltak kénytelenek elszenvedni.

A jelenlegi cél március első fele, ezt pedig az illetékesek szerint tartani tudják, így alig néhány héten belül sor kerülhet az Orbital Flight Test névre keresztelt küldetésre, amelynek során egyelőre legénység nélkül dokkolna be a kapszula az ISS-re, hogy azután visszatérjen a légkörbe és ejtőernyő segítségével landoljon – ez utóbbi szakaszt már több alkalommal is tesztelték. Az ULA által biztosított Atlas-V rakéta lövi majd fel a Starlinert, siker esetén pedig augusztusban indulhat el az első legénység.

Egy texasi gyárban készül a Starship Raptor hajtómű

SpaceX néhány nappal megelőzi majd riválisát, hiszen a Crew Dragon első repülésére még ebben a hónapban, egészen pontosan a hónap utolsó napján kerítenének sort. Elon Musk azonban a napokban inkább a Starship kapcsán szolgáltatott további részleteket, amelyből kiderült, hogy egyetlen típusra bízzák a teljes meghajtást, ami leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi a szupernehéz rakéta elkészítését és szolgálatba állítását, bár itt gondot jelent, hogy eddig egyetlen utazóról ránthatták le csak a leplet, míg a NASA és a hadsereg nem mutatott nagy érdeklődést. A Mars helyett a jelek szerint a Holdat veszik inkább célba, a következő évtized első éveiben többször megkerülhetik majd égi kísérőnket, ami egyben a NASA érdeklődését is felkeltheti, hiszen az űrügynökség háza táján egyre gyakrabban beszélnek a Holdon való megtelepedésről, az ott tervezett tevékenységekről.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg párhuzamosan zajló két hatalmas projekt (Starship és Starlink) egyike is könnyen csődbe taszíthatná a legtöbb magáncéget, itt óvatosan kell előrehaladni. Musk már jelezte, hogy 10 százalékkal csökkentik az alkalmazottak számát, itt azonban nyilván további vásárlókra lesz szükség ahhoz, hogy a Starship idővel a Marsot is megcélozza.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
11
  Saját űrhajójával repül az űrbe a milliárdos
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Négy-öt hónap múlva, lehetőleg az első holdra szállás 50. évfordulóján akar űrutazást tenni saját űrhajóján Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Galactic űripari vállalkozás vezetője.

Az Apollo-11 amerikai űrhajó asztronautái 1969. július 20-án léptek a Hold felszínére, elsőként az emberiség történetében.
Branson már többször bejelentette első űrutazásának tervezett időpontját, amelyet eddig mindig elhalasztottak. Egy csütörtöki washingtoni rendezvényen az űripari nagyvállalkozó azt mondta, hogy immár csaknem teljesen befejeződtek az előkészületek, júliusig elvégzik a szükséges számú próbarepülést. A következő tesztrepülés időpontját február 20-ra tűzték ki.

Branson szerint az előkészületekben az hozott fordulatot, hogy cégének SpaceShipTwo utasszállító űrhajója tavaly decemberben végrehajtotta a földi légkör és a világűr határát elérő első sikeres próbarepülését, több mint 80 kilométeres magasságba emelkedve.

Az üzletember azt mondta, hogy havonta 35 millió dollárt költ űripari vállalkozására, amelybe egy korábbi közlése szerint 2000 óta már több mint egymilliárd dollárt fektetett.
Branson cége, a Virgin Galactic a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos Blue Origin nevű cégével verseng a lehetőségért, hogy fizető turistákat reptessen a világűrbe.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Űrturista repülhet a Hold körül Katt ide!
Űrturista-jegyeket jegyeket lehet venni 2019-től a Blue Origin űrjárataira Katt ide!
Jöhet az első európai űrkikötő Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák