+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  Így hozza a Földre a Hold egy darabját a kínai szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Csang'o-5 kínai űrszonda több repülési szakaszban fogja elvégezni feladatát - közölték kedden kínai kutatók.Az űrszonda, amelyet év végén fognak útnak indítani, a Holdról vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről.

Az űrszonda be fog lépni a Föld-Hold transzferpályára. A Hold közelében lelassít, hogy Hold körüli pályára álljon, majd süllyedni kezd és egy előre kiválasztott helyszínen leszáll, hogy elvégezze a kutatómunkát és kőzetmintákat vegyen - mondta el Csing Peng, a Kínai Űrkutatási Akadémia kutatója, az űrszonda főtervezője keddi sajtótájékoztatóján.

Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a Hold körül keringő rakétán. A visszatérő egység a légkörbe való belépés után a Belső-Mongólia Autonóm Területen lévő Siziwang Banner megyében száll le - mondta Csing Peng.

A Csang'o-5 által a Földre hozott mintákat laboratóriumokban fogják kivizsgálni. A szondát a déli Hajnan tartományban lévő Vencsangi Kilövőállomásról indítják útnak.

A Csang'o-5 űrszonda után további három missziót terveznek a kínai holdkutatási program keretében. A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre.

A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek - közölték korábban Pekingben.

forrás: MTI/Hszinhua/

kapcsolódó: Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal Katt ide!
Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  ... Mint majmok a ketrecben
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző:Joli Nagy

Kutatók egy csoportja 5 majmot zárt be egy ketrecbe. Középre egy létrát helyeztek, majd annak tetejére banánt. Amikor az egyik majom felmászott a létrán a banánért, a kutatók egy vödör vizet zúdítottak a másik négy majom nyakába. Minden alkalommal amikor egy majom megpróbált felmászni a létrán, leöntötték a többieket hideg vízzel.
Hamarosan meg is tanulták a majmok, hogy aki fel mer indulni a létrán, azt meg kell akadályozni, le kell onnan verni, mert ha nem, jön a hidegzuhany az égből.


Nem sok idő kellett rá, hogy egyik majom se próbálkozzon felmászni a létrán. Banán ide, banán oda…
Ezek után a tudósok lecserélték az egyik majmot egy újra. Az új majom természetesen rögtön elindult a létrán, de a többi majom leverte, pedig már nem is kaptak hidegzuhanyt.
Az új majom persze nem értette, hogy miért kapja a verést, de pár alkalom után megtanulta, hogy a létrán nem megyünk fel. Ezután lecseréltek még egy majmot és ugyanez történt.

Elindult a létrán és rögtön kapott is érte... Ami furcsa, hogy az előző új majom is részt vett a verésben, holott nem tudta, a miértjét, hiszen ő sosem kapott vizet a nyakába.

A harmadik, negyedik és végül az ötödik majommal is megismétlődött ugyanez a történet. Most már nincs senki az eredeti 5 majomból. Senki nem tudja, miért nem lehet felmászni arra a létrára. Senki nem érti, miért nem lehet elindulni a banánért. Mégsem másznak fel érte. Miért?

Ha megkérdeznénk őket és tudnának beszélni, valószínűleg ezt válaszolnák: Nem tudom. Egyszerűen errefelé így működnek a dolgok. Mert ez mindig így volt és ezt így kell csinálni.
Lehet, hogy épp feltesszük a kérdést önmagunknak: miért tesszük folyton azt, amit általában teszünk, amikor léteznek más utak, más megoldások is. Milyen irányba fejlődünk, ha mindig csak a régi, kitaposott utat követjük?

Ki mondta azt, hogy ez így jó? Ki döntötte el?
Létezik egy másik világ a mi kis világunkon kívül… Jobb, szebb? Nem tudjuk. Miért? Mert nem merjük megkérdezni, miért is nem lehet felmászni azért a csábító banánért.

Csak ülünk lenn a létra alatt és valódi ok nélkül megtámadunk bárkit, aki meg merészeli kérdőjelezni a "törvényt"...
És még mindig ülünk a létra alatt... Csak ülünk egy létra alatt.

forrás:/facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Ha minden a terv szerint alakul, az Európai Űrügynökség (ESA) már 2025-ben megkezdheti a Hold felszíni bányászatát, az égitesten ugyanis rengeteg regolit található, amelyből oxigén nyerhető ki.

A Hold a jövőben igen fontos szereplőjévé válik a űrbéli kutatásoknak, és ezt már az Európai Űrügynökség (ESA) mostani bejelentése is csak erősíti: a szervezet egyéves együttműködési megállapodást írt alá az ArianeGroup nevű társulással, hogy regolitot bányásszanak az égitesten. Erre leghamarabb 2025-ben kerülhet sor, hamarabb semmiképp.A kép illusztráció: Holdbázis, futurisztikus technológia (forrás: Futuristic News)
A videó indításához: Katt ide!

A CNN beszámolója szerint minderre azért van szükség, mert a törmelékből oxigént, valamint vizet lehet kinyerni, amely a jövőbeni missziók szempontjából jelenthet hatalmas segítséget, hiszen az asztronauták ezáltal több időt tölthetnék az égitesten, és a hosszabb űrutazásra való felkészülés, továbbá időigényes kísérletek elvégzése is könnyebbé válna. Emlékezetes, a NASA nemrég 9 céggel kötött szerződést, hogy kitermeljék a Holdon lévő ritkaföldfémeket, melyek a Mars-misszióhoz is jól jöhetnek majd.

A bányászat ötlete egyelőre kísérleti fázisban jár, a tudósok még csak vizsgálják, hogyan és milyen módszerekkel lehetne hasznosítani a kőzeteket, és legfőképp: mivel juttassanak a bányászathoz használt berendezéseket az égitest felszínére. Ez utóbbi feladatot a jelenlegi elképzelések szerint az Ariane 64 rakéta vállalhatja majd.

forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák