+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A NASA még nem adja fel az Opportunity marsjárót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA 15 éves marsjárója tavaly óta mély csöndbe burkolózik, a szakemberek pedig azóta igyekeznek újra felvenni a kapcsolatot az eszközzel. Eddig nem jártak sikerrel, azonban most új stratégiát alkalmaznak a további eshetőségek orvoslása érdekében, vagyis még mindig nem adják fel a reményt. Megpróbálkoznak az Opportunity felélesztésével, eközben a Curiosity elhagyja eddigi helyszínét.

A JPL által kiadott közleményben arról olvashatunk, hogy június óta nem hallottak a marsjáró felől, bár eddig mintegy 600 alkalommal próbálták meg felvenni a kapcsolatot. Közeleg a szeles évszak vége, amikor a napelemek letisztításáról maguk az erős szelek gondoskodnak, így nincs már sok idő hátra, különösen annak fényében, hogy jön a déli féltekén a komoly tél, ami végzetes károkat okozhat a lemerült marsjáró szerkezetében.

Ennek elkerülése érdekében most új taktikához folyamodnak, ennek keretében pedig nem pusztán a válaszra hallgatnak, hanem további utasításokat küldenek, amelyekre az Opportunity egy rövid jelzéssel felelhet.

Az Opportunity 2014-ben panorámakamerával rögzítette önarcképet a Marson. (forrás: NASA / JPL-Caltech / Cornell Univ./Arizona állami Univ.)

Itt minden lehetséges egyéb problémára megpróbálnak megoldást találni, ezért azt kérik a marsjárótól, hogy váltson vissza a másodlagos rádióra, indítsa újra belső óráját, illetve továbbítsa a választ az UHF-sávon, amennyiben azonban így sem érkezik válasz, hamarosan végleg búcsút intenek majd a hosszú ideig szolgáló eszköznek – azonban kudarc esetén ismét kikérik a NASA véleményét, hogy miként haladjanak tovább.

Az ügynökség másik eszköze eközben elhagyja az eddig vizsgált helyszínt, így hamarosan további adatok futnak majd be az út következő szakaszáról. Az eddig csaknem 20 kilométert megtett Curiosity ráadásként még egy új szelfit is készített magáról, amelyen jól kivehető a kissé poros, kissé ütött-kopott külső, valamint a közvetlen környezet, a lényeg azonban a küldetés folytatásán van, amely a jelek szerint még a globális vihar után is megvalósul – igaz, a Curiosity kevésbé erős vihart vészelt át.

A Curiosity elhagyja eddigi helyszínét, egy új szelfit is készített magáról. (forrás: NASA /JPL)

A sorrendben 19 fúrási helyszínt most továbbiak követik a sorban, ez az expedíció is meglehetősen hosszúra nyúlik tehát (eddig 6 évnél járnak).A NASA Opportunity rovere nemrég ünnepelte 15 évét a Marson - teljes csendben.
(forrás: NASA / JPL-Caltech /University of Arizona)

A teljes, nagy felbontású felvétel (amely még január 15-én készült, szokás szerint több kép összevágásával) a NASA oldaláról letölthető, itt az elkövetkező hetekben, hónapokban további részleteket ismerhetünk majd meg.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Bajban az Opportunity Katt ide!
Újra felbukkant az Opportunity marsjáró Katt ide!
Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója Katt ide!
A Curiosity is látja a marsi porvihart Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A CFR posztmodern újítása már a mesterséges intelligencia szintjeit súrolja
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: papmeli

Hurrá! Online is vehetünk nemzetközi jegyet a Román Vasúttársaságnál. Ha utánamegyünk…
Talán a Román Vasúttársaságnál (CFR) csak a Román Posta tud nagyobb meglepetésekkel szolgálni ügyfeleinek. De a CFR mostani nagy dobását ejsze még utóbbi sem lesz képes überelni. Az országos vasúti hálózat üzemeltetője ugyanis bejelentette: idéntől (2019!) online is lehet jegyet váltani náluk a nemzetközi utakra.Örvendetes, hogy az online jegyértékesítés már a CFR ingerküszöbét is elérte, de ezt a legnagyobb jóindulattal is csak sok évvel ezelőtt lehetett volna haladásnak titulálni.A csel azonban csak ezután következik, mert nem úgy van az ám, hogy az utas otthon vagy az irodában, a számítógép előtt ülve megveszi a jegyet és az perceken belül megérkezik az elektromos postaládájába.

Utána kell menni! Vagy hazahozatni! Futárral!

De nem kell aggódnia az utasnak, nem kell azon törnie a fejét, hogy ez miként történik, a CFR kitalálta helyette és még választási lehetőséget is ad. Első: az utas megy utána a pályaudvarra. (De akkor miért nem ott veszi meg? Miért online?)

És rögtön jön a következő bökkenő: az sem mindegy, hogy melyik állomásra megy. Az online jegyeket egyelőre csak Bukarest (Északi Pályaudvar), Konstanca, Temesvár, Arad, Déva, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Predeal, Kolozsvár, Nagybánya, Szatmárnémeti, Craiova, Zsílvásárhely, Beszterce és Lugos pályaudvarain kézbesítik. De később más állomásokra is kiterjesztik a szolgáltatást, ígérik.

Nem kell megijedni, van második opció is: amikor futárral küldik haza az online jegyet. Utóbbi esetben legtöbb 8 napot kell várni rá, tehát minimum ennyi idővel az utazás előtt meg kell vásárolni. De, ha hazai a kiindulópont vagy desztináció, előtte egy hónappal. (Ezt a logikát megint nem értjük, de lehet, hogy már nem is akarjuk.)

Az online vásárlás a CFR honlapjának nemzetközi utazás (Trafic internațional) menüpontja alatt történik, ahol hazai és külföldi állomás, illetve két külföldi állomás közötti útra is váltható egy utazásra szóló vagy akár menettérti jegy. Ha csak külföldön utazunk, akár három hónappal az utazás időpontja előtt és legkevesebb 48 órával korábban vásárolhatunk, mint ahogy vonatra szállnánk.

Öröm az ürömben, hogy ez így is újítás, hiszen a CFR honlapján nemrég még a nemzetközi menetrend sem volt elérhető. Vagy csak nagyon hosszas keresgélés, több tucat pdf-file letöltése után bukkanhatott rá az eltökélt látogató. Ha elég eltökélt volt…

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A Föld mágneses pólusának vándorlása az utóbbi években rendkívüli mértékben felgyorsult
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: ‎Lőkös Sándor‎

A Földünk mágneses pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak szokatlanul korán, az eredetileg tervezettnél egy évvel előbb kell frissíteniük a mágneses modellt, amely a hajók, repülők és tengeralattjárók navigációját segíti.
Az iránytűk nyilainak sötét vége, a mágneses Északi pólus felé mutatnak. A száz évvel ezelőtt még Észak-Kanada partjainál lévő Északi mágneses Pólus pontja mostanra elmozdult a Jeges-tenger közepe felé, és halad tovább Oroszország irányába. ( A Déli Pólus ellenkező irányba halad )


Az Edinburghban működő brit földtudományi központ, (British Geological Survey) az utúbbi évtizedekben ötévenként módosított World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, ám az Egyesült Államok hadereje a szokatlanul jelentős mértékű változások miatt a modell – példátlanul korai – aktualizálását kérte !
A Nature című tudományos folyóirat szerint a frissített modellt január 30-án teszik közzé. ( Tudományos körökben ) A BGS és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) mágneses modelljét mások mellett a NATO, valamint az amerikai és a brit haderő is használja.
A mágneses pólus elmozdulása hatással van a navigációra, elsősorban a Jeges-tenger Kanadától északra eső részén. Arnaud Chulliat, a Coloradói Egyetem munkatársa szerint a pólus gyors mozgása miatt ebben a régióban nagyobb az esély a jelentős navigációs hibákra.

Az ábrán jól látható, hogy az utóbbi 20 év alatt többet vándorolt az Északi Pólus Kelet felé, mint az előző 100 év alatt
Míg 2000 és 2015 között nagyjából 50 Kilométert mozdul el évente, 2015 óta 2019-ig már meghaladja az évi 100 kilométert is


Véleményem szerint is a mágneses pólus elmozdulás okozta navigációs tévedések, katasztrofális következményekkel járhatnak a hajózás és a légi közlekedés Katonai és Polgári területén is.
Szerintem a Mágneses Pólus ily drasztikus mértékű változása kihatással van az egész Föld élővilágára is ! Megzavarja a Vízi és szárazföldi élőlények , halak, madarak, rovarok, állatok tájékozódási képességeit. ( Nem csoda, hogy a költöző madarak eltévednek, a Bálnák partra vetődnek.) De nagy mértékben hatással van az Ember szervezetére is !

Erről a kutatók még nem beszélnek, mert még mindig nem foglalkoznak érdemben ezzel a kérdéssel ! Mintha elaludtak volna... Pedig lassan összeomlik a Világunk !
Vajon lehetséges, hogy hamarosan Pólusváltás lesz a következménye az utóbbi években tapasztalt, rendkívüli mértékben felgyorsult Pólusvándorlásnak ?... Ha ez bekövetkezik, beláthatatlan mértékű katasztrófát hoz az egész Föld élővilágára !

(forrás:/ Lőkös facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák