+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
29
  Válaszúton a New Horizons
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kovács Gergő

A korábban Pluto törpe-, majd év elején az Ultima Thule kisbolygó (elrepülő manőverrel történő) sikeres megfigyelése után válaszúton a New Horizons űrszonda. Sajnos a korábban tervezett 2014 PN70 és 2014 OS393 további Kuiper-övbéli aszteroidák elérésére műszaki és navigációs okokból nincs mód.Ráadásul kommunikációs hiba miatt az Ultima Thule fényképfelvételeinek és mérési eredményeinek is alig 1 százalékát sikerült eddig letöltenie a földi irányítóközpontnak (kép: NASA)

A MU69 után a következő reális célpont 2021-ben lesz elérhető. De, hogy melyik Neptunuszon túli objektum (TNO) lesz, az egyelőre a jövő homályába vész…

forrás:/planetology.hu/

kapcsolódó: a New Horizons szonda kész a találkozásra az Ultima Thule kisbolygóval Katt ide!
A New Horizonsról kapott jelek megerősítették az Ultima Thule elérését Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
29
  Elképesztő okok miatt problémás a világ legerősebb lézerének működtetése Bukarest mellett
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: fsandor

Annyira jellemzően romániai történet, hogy az ember ordítva verné a fejét a falba.
A Bukarest melletti Măgurele városban működik egy tudományos kutatóközpont, ahol a világ legerősebb lézerével dolgoznának a világ minden tájáról érkező szakemberek. Az Európai Unió több mint 300 millió euróval támogatta a létesítményt a hajdanán a román tudományos élet gyöngyszemének tartott atomfizikai központban.


A lézert tavaly májusban üzembe is helyezték, következne a projekt második szakasza, egy gammasugár-egység felszerelése és beüzemelése.

Csakhogy az élet, mégpedig a romániai élet közbeszólt, a létesítmény pedig egyelőre sehol, pedig a tervek szerint 2018 végén elkezdte volna rendes működését.

2019. január. A "Laser Valley La Magurele" projekt részét képező Gamma sugár rendszer dobozokban van, amíg a bíróság el nem dönti, hogy az épület megfelel-e vagy sem. (fotó: recorder.ro)

A teljes projektnek van ugyanis egy része – nem mellesleg 67 millió euró értékben – amely azért nem valósulhatott meg, mivel a măgurele-i intézet vezetősége perben áll a berendezések beszerelésével megbízott nemzetközi konzorciummal – írja a Recorder.ro.

Az olasz, német, svéd, dán, brit és francia cégekből, valamint egyetemi és tudományos központokból álló konzorcium, az EuroGammaS leállította a gammasugár-egység részeinek beszerelését, mivel független szakértői véleményekre hivatkozva azt állítja, hogy az infrastruktúra megépítéséért felelős román fél gyatra munkát végzett.

Konkrétan azzal vádolják a măgurele-i intézetet, hogy az épületkomplexumban, ahol a berendezéseknek működnie kellene, nincs kellő tisztaság, gondok vannak a tetőzettel, a világítással, a padlózat nem megfelelő minőségű és nem teljesen egyenes, az épület geometriája eltér a tervektől, és a sűrített levegőt biztosító rendszer sem megfelelő minőségű. Vagyis az egész komplexum úgy rossz, ahogy van, és képtelenség megfelelő paraméterek mellett tudományos kutatóberendezéseket telepíteni és működtetni.

Az épületkomplexum

A román fél persze mindent tagad. Nicolae Zamfir akadémikus, a măgurele-i lézerprojekt tudományos igazgatója szerint az EuroGammaS indokolatlanul vádaskodik, állításaik nem felelnek meg a valóságnak. Azt elismeri, hogy a padló valóban nem egyenes, de szerinte a berendezéseket így is be lehet szerelni és működtetni.

A feszültségek nem új keletűek, az EuroGammaS már több mint egy évvel ezelőtt leállt a munkával. A măgurele-i kutatóintézet erre azt követelte, hogy a konzorcium fizessen késedelmi díjat, majd kiszállt a megállapodásból. A nemzetközi csoport ekkor a bírósághoz fordult, a per legközelebbi tárgyalása január végén lesz.Laser Valley - Fények világa: egy román "Szilícium-völgy" projektje (kép: stiintasitehnica.com)

Az ügy persze eljutott az Európai Bizottsághoz is, a felek képviselői január elején Brüsszelben jártak, ahol Zamfirt arra kérték, teljesítse az EuroGammaS kéréseit és javítsák ki a konstrukciós hibákat. A román tudós azonban hajthatatlan, azt mondja: a dolgok nem feltétlenül úgy vannak, ahogy a külföldiek állítják, „csak azért, mert ők nagyok Európában” és nem hajlandó megfelelni a konszern elvárásainak.

A huzavona miatt a projekt uniós támogatás nélkül maradhat, figyelmeztetett az év végén Corina Creţu európai biztos.

forrás:/foter.ro/

kapcsolódó: Bemutatkozik az új európai szuperlézer Katt ide!
Magyar közreműködéssel villant fel a röntgensugár Schenefeldben Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
29
  Megvannak a földönkívüliek: mi vagyunk azok
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Egy széles körben elfogadott elmélet szerint a Hold úgy született, hogy 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy másik égitest a Földnek csapódott, majd az így keletkezett törmelékből összeállt Földünk égi kísérője. Egy most megjelent vadonatúj tanulmány azt állítja, nem csak a Holdat felépítő anyagot, hanem az élethez szükséges alapvető hozzávalókat – szenet, nitrogént, ként - is megkaptuk a kozmikus karambolnak köszönhetően.

A texasi Rice Egyetem kutatócsoportja több kísérlettel és szimulációval is tesztelte, hogy ezek az illékony – alacsony forráspontú – elemek, származhatnak-e egy óriási erejű ütközésből.Először szenet, nitrogént és ként tartalmazó ötvözetet tettek ki hatalmas, 7 GPa (gigapascal) nyomásnak, valamint 1800 Celsius-fokos hőmérsékletnek, hogy reprodukálják az extrém viszonyokat.
A betáplált adatokkal nagyjából egymilliárd szimulációt futtattak le különböző illékonyságú objektumokkal a főszerepben.

Azok a szimulációk, amiknek eredményei leginkább egybevágtak a kísérleti megfigyelésekkel és földtörténeti feljegyzésekkel, azt mutatták, Földünknek egy olyan Mars-nagyságú objektum ütközött, amelynek anyaga bőségesen tartalmazott szenet és nitrogént, magja pedig gazdag volt kénben.

Nagy valószínűséggel a becsapódó test egy másik illékony összetevőt, vizet is hozott magával – nyilatkozta a kutatócsoport egyik tagja, Rajdeep Dasgupta. Azok a bolygók, amik ennél is markánsabb becsapódást szenvedtek el, még nagyobb eséllyel hordoznak életet.

Vannak viszont olyan szakemberek is, akik nincsenek meggyőződve a szimuláció által szolgáltatott információk helytállóságáról.
Egyetlen gigantikus becsapódással is idehozhatjuk ezeket az illékony anyagokat, de sokkal valószínűbb, hogy ez fokozatosan, kisebb ütközésekkel valósult meg – mondta Richard Greenwood, az Open University munkatársa.

forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Basszus...mi vagyunk a földönkivűliek Katt ide!
Földönkívüliek kutatására szavazhat meg dollármilliókat az amerikai kongresszus Katt ide!
Az Anonymus szerint a NASA a földönkívüliek létezését fogja bejelenteni? Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák