+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
27
  Meteoroid csapódott a Holdba a teljes holdfogyatkozáskor
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Tóth Imre

A hétfő hajnali teljes holdfogyatkozást távcsőre szerelt elektronikus képrögzítő eszközökkel követő amatőrcsillagászok egy meteoroidnak a Hold felszínébe történt becsapódása által keltett felvillanást rögzítettek a már a teljes árnyékba került sötét oldalon.A Naprendszer égitestjeibe más kisebb égitestek ütköznek, így a légkör által nem védett égitestek felszínét gyakran elérik az óriási sebességgel száguldó kisebb-nagyobb kozmikus törmelékdarabok.

A Hold felénk forduló, de a Nap által meg nem világított oldalán feltűnő, ha néha egy kis törmelékdarab becsapódik, és a másodperc töredékéig tartó fényfelvillanást okoz; a mai, modern teleszkópokkal és elektronikus képrögzítő technikák segítségével ezeket már meg lehet figyelni. Nem is kell túl nagy távcső ehhez, amatőrcsillagászok által elérhető műszerek is elegendőek lehetnek.

Meteoroid becsapódásának fényfelvillanása a teljes árnyékba merülő Holdon a 2019. január 21-i hajnali holdfogyatkozáskor. A felvételt 04:41:43 UT-kor Petr Horálek készítette a Zöldfoki szigetekhez tartozó Boa Vista szigeten egy MTO 1100-as (f/10,5) tükörobjektívvel, Canon EOS 6D DSLR-rel, ISO 800 érzékenységgel és 15 s expozíciós idővel. A bal oldali kis képen a teljes holdkorong felvétele látható, erről kinagyítva a holdi becsapódás fényfelvillanása is látszik (jobb oldali kis kép). A holdi észak jobbra felfelé van (kép: Petr Horálek honlapja)

Ez történt most a hétfő hajnali teljes holdfogyatkozáskor is, amikor a már bolygónk teljes árnyékkúpjába merülő és elsötétülő Holdon Petr Horálek cseh fizikus és amatőrcsillagász égi kísérőnk elsötétült oldalán egy meteoroid váratlan becsapódásának felvillanását rögzítette. Mivel Közép-Európából a mostani teljes holdfogyatkozást csak részben lehetett követni, ezért célszerű volt a fogyatkozás teljes időtartamának végigkövetésére az Atlanti-óceán térségébe vagy az amerikai kontinens keleti partjaira utazni. Így tett Petr Horálek is, aki a Zöldfoki-szigetekhez tartozó Boa Vista szigetén szerencsés körülmények között, tiszta égbolt mellett figyelte meg a teljes holdfogyatkozást és a váratlan fényfelvillanást a holdkorongon.

A meteoroid becsapódásának megfigyeléséhez már kis műszer is elegendőnek bizonyult, és persze nagy szerencse is kellett hozzá, hogy a másodpercnél rövidebb ideig tartó felvillanást pont akkor “kapja el” a felvétel. A megfigyelést egy igen kitűnő optikájú, rég ismert és bevált orosz MTO 1100-as (f/10,5) tükörobjektívvel, Canon EOS 6D digitális fényképezőgéppel, ISO 800 érzékenységgel és 15 másodperces expozíciós idővel készítette. A felvétel közepe 04:41:43 világidőkor volt és a hosszú expozíció azért kellett, mert akkorra a fogyatkozás teljes árnyéka már halvánnyá, sötétté tette a Holdat. A Hold követését egy Vixen GP-2 mechanika, tengelyrendszer tette lehetővé.

A Christian Fröschlin által készített felvételen határozottan látszik a holdi becsapódás keltette fényfelvillanás a holdperem közelében, bal oldalon, 9 óra irányában. A felvétel egy Celestron 8 (C8) SCT-vel készült a 2019. január 21-i, hétfő hajnali teljes holdfogyatkozáskor. A holdperem bal felső széle közelében egy háttércsillagnak a holdkövetés miatt a felvétel közben elhúzódó nyoma látszik

Fontos, hogy Petr Horálek felvételén kívül szerencsésen még mintegy egy tucatnyi, ettől független felvétel is megerősíti ennek a holdi becsapódásnak és a vele kapcsolatos fényfelvillanásnak a megtörténtét. Ezek közül a legélesebb felvételt a holland Christian Fröschlin készítette, aki “városi” amatőrcsillagászként egy 15 emeletes ház erkélyén végezte a teljes holdfogyatkozás megfigyelését egy Celestron 8 (C8), vagyis egy kb. 20 cm-es Schmidt-Cassegrain (SCT) távcsővel.

Javában “városi csillagászat” az, ahogyan a 15. emeleti teraszról Christian Fröschlin a mostani teljes holdfogyatkozást megfigyelte. A 15. emeletről jó rálátás nyílt a lenyugváshoz készülő, de még fogyatkozó Holdra.

Javában “városi csillagászat” az, ahogyan a 15. emeleti teraszról Christian Fröschlin a mostani teljes holdfogyatkozást megfigyelte. A 15. emeletről jó rálátás nyílt a lenyugváshoz készülő, de még fogyatkozó Holdra.

Christian Fröschlin a 15. emeleti erkélyen felállított Celestron 8 (C8) SCT-vel figyeli a 2019. január 21. hétfő hajnali teljes holdfogyatkozást (kép: Christian Fröschlin).

A mostani holdi fényfelvillanással kapcsolatba hozható holdi becsapódás helyét Justin Cowart amerikai geológus és amatőrcsillagász határozta meg. A becsapódás a mintegy 11 km átmérőjű Lagrange H kráter közelében történt. A becsapódás becsült közelítő holdrajzi koordinátái: déli szélesség 29,47 fok, nyugati hosszúság 67,7 fok, ennek a helynek mintegy 4 km-es környezetében képződhetett egy új, kis becsapódási kráter. A NASA Hold körül keringő LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) szondája későbbi részletes felvételein talán azonosítani lehet majd a friss holdkrátert, amelyet a mostani becsapódás hozott létre.

Gratulálunk a hétfő hajnali teljes holdfogyatkozás megfigyelése közben történt holdi becsapódás felfedezéséhez és a becsapódás helyének azonosításához! Az alábbi képen Christian Fröschlin, Petr Horálek és Justin Cowart látható.

Egyébként a Holdat bármikor eltalálhatják meteoroidok, amelyek által keltett fényfelvillanásokat a NASA észlelőhelyei és néhány, erre a célra szakosodott európai obszervatórium is megfigyelnek.

Az ilyen felvillanások gyakoriságát mutatja, hogy már 2-3 órás megfigyelés után bekövetkezhet egy becsapódás a Holdon.

A hétfő hajnali teljes holdfogyatkozáskor történt holdi meteoroid-becsapódás fényfelvillanásának megfigyelői (balról jobbra): Christian Fröschlin, Petr Horálek és a becsapódás helyét azonosító Justin Cowart

A becsapódó kis testek, meteoroidok a teniszlabdától a nagyobb kőtömbök (néhány deciméteres-méteres) méretéig terjednek, mozgási energiájuk pedig néhány tonna TNT robbanással egyenértékű. (1 tonna TNT 4,184 × 10^9 joule, vagyis 4,184 gigajoule energiával egyenértékű.)

Magyarországon a “Kozmikus hatások és kockázatok” c. GINOP-projekt keretében kutatják majd a holdi becsapódásokat az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont együttműködésében. A tervek szerint egy 0,8 m-es robotteleszkóppal és speciális kamerával fogják észlelni a Hold felénk forduló, de még éppen meg nem világított részén feltűnő rövid felvillanásokat. A műszerek 2019 tavaszán kerülnek felállításra, így az első hazai eredmények is rövidesen várhatóak.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
27
  A megrendült bizalom újraépítésén dolgozik a Facebook
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A cég a teljes kontrollálatlanság és a cenzúra fokozatai között próbál egyensúlyozni egy jobb internet reményében. Az emberekkel együtt írnák újra a szabályokat.

a videó indításához: Katt ide!

A tavalyi esztendőben szinte minden rossz összejött a a Facebook életében, ami csak előfordulhatott. A társaság ellen adatbotrányok mellett felmerültek véleménymanipulálási vádak és biztonsági hiányosságok is. Nem csoda, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője a Digital Life Design (DLD) innovációs konferencián azt hangsúlyozta, hogy jobbá kell válniuk.

Fontos, hogy felelősséget vállaljanak a felhasználóikkal szemben és előrelépéseket érjenek el. Állítása szerint a társaság megváltozott, igaz, még sok a tennivalójuk.

"A kormányoknak, civil szervezeteknek, tanácsadó cégeknek és a tech ágazatnak együtt kell kitalálnia milyen jövőt építsünk. Az emberek szólásszabadságra vágynak a gyűlöletbeszéd terjesztésének lehetősége nélkül.

Olyan internetre, ahol mindenki élvezheti a technológia előnyeit, de attól még a magánélete védett marad. Mi mélyen egyetértünk ezekkel a célokkal.
De nem mindenki osztozik ebben, és tartja értéknek a nyílt, bárki által szabadon használható internetet, köztük hackerek vagy népüket elnyomó diktatúrák. Számunkra a Facebooknál az utóbbi évek nagyon nehezek voltak, kockázatai vannak annak, hogy ilyen sok embert kapcsolunk össze." - mondta Sheryl Sandberg.

"Tudjuk, hogy jobban kell csinálnunk. Gyorsabban kell reagálnunk a visszaélésekre, és többet kell tennünk az emberek adatainak védelmében. A bizalom alapvető a munkánkhoz, és azt ismét el kell nyernünk az emberektől. Tudatában vagyunk a felelősségünknek, tanulunk a hibáinkból és haladunk előre. Nem vagyunk ugyanaz a vállalat, mint ami 2016-ban, vagy akár tavaly voltunk, de még messze vagyunk a célunktól. A megközelítésünk alapjaiban megváltozott."

A menedzser az internetezők bizalmának visszaszerzésére meghirdetett egy több pontból álló tervet, amellyel növelnék a biztonságot, különböző intézkedésekkel akadályoznák meg a választási manipulációkat, és keményebben lépnének fel a hamis fiókokkal és a dezinformációval szemben. A közösségi oldal biztosítaná, hogy a felhasználók megszerezzék az ellenőrzést az adataik felett és jelentős mértékben csökkentené azon információk mennyiségét, amelyekhez az alkalmazások és külső partnerek hozzáférhetnek. Továbbá a szolgáltatás sokkal átláthatóbb is lenne.


Semmi sem fontosabb, mint az emberek adatait biztonságban tudni.

"Ha tudni akarja valaki hogy egy vállalat mit tart fontosnak, meg kell nézni mire költi a pénzét. Mi évente több milliárd dollárt költünk a biztonságra. Semmi sem fontosabb, mint az emberek adatait biztonságban tudni. Míg 2012-ben azért támadtak minket, hogy nem adunk hozzáférést külső cégeknek termékeik közösségivé alakításában, hogy az emberek láthassák az egyes alkalmazásokban mikor van a barátjuknak szülinapja, milyen zeneszámokat rendezett albumokba vagy hol tart éppen a kedvenc játékában, addig mára a helyzet teljesen megváltozott. És ez részben azért van, mert nem végeztük jól a munkánkat. Most radikálisan visszavágtuk a külső alkalmazások által elérhető adatok mennyiségét és egy külön csoportot és pozíciót hoztunk létre a helyzet kezelésére."

Az óriáscég ügyvezetője hozzátette, hogy sokan aggódnak a Facebook és a többi technológiai vállalat túlhatalma miatt, de ők aktívan szerepet vállalnak a szabályozások kidolgozásában. Egy független testületet is létre akarnak hozni, amelyhez a felhasználók fordulhatnának akkor, ha arról van szó, hogy miről lehet beszélni a portálon és miről nem. "Naponta egy millió hamis profilt törlünk, aminek már most nagy hatása van a hamis hírek terjedésére." - mondta Sandberg. Kiemelte, hogy egy jobb és biztonságosabb internetet akarnak építeni.

A menedzser ugyanakkor visszautasította a vállalat üzleti modelljével kapcsolatos kritikákat, mondván ők nem adnak el adatokat és azokat nem is adják engedély nélkül tovább a hirdetőknek. Az információkat kizárólag arra használják fel, hogy az embereknek megmutassanak olyan dolgokat, amelyek érdekelhetik őket és a kisebb vállalkozásoknak is segítenének abban, hogy elérjék a felhasználókat. A társaság eszközeivel néhányan visszaélnek, pedig azokkal a megoldásokkal sok jót is lehet tenni. Ezért pedig megéri harcolni.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: A Facebook hozzáfér adatainkhoz? Na ne már! Katt ide!
Közvetlenül az agyból olvasná ki a gondolatokat a Facebook Katt ide!
2 milliárd dolláros gigaperbe keveredett a Facebook, behívják Zuckerberget is Katt ide!
Merkel Facebook-cenzúrája: 1350 eurós bírság egy 62 éves német nőnek egy viccért Katt ide!
Jogszabálysértő a Facebook lájkgombjának adatgyűjtése Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák