+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
23
  Váltakozó évszakok és eső a Titan északi pólusán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

A Cassini űrszonda egyik felvétele alapján úgy tűnik, hogy bizonyítékot találtak, esik az eső a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titan északi sarkánál. Az eső lenne az első jele annak, hogy a hold északi féltekéjén megkezdődött a nyári évszak.

“Az egész Titan-közösség alig várta, hogy felhőket és esőt lássunk az északi pólusnál, amely az északi nyár beköszöntét jelzi – de az időjárási modelljeink előrejelzései ellenére nem láttunk semmit”, mondta Rajani Dhingra, a University of Idaho egyetem fizikus PhD hallgatója, a Geophysical Research Letters folyóiratban publikálásra elfogadott új tanulmány szerzője. “Az emberek csak úgy hívták, a hiányzó felhők különös esete.”


A Cassini VIMS műszerének felvétele a Titan északi pólusáról. A “vizes járda” fantázianevet kapott reflektív tartományt narancssárga keret jelzi a képen. Az alsó képen kinagyítva láthatjuk az északi pólus környékét. A sötétkék nyilak felhőket jelölnek, a piros nyilak pedig egy tükörhöz hasonló visszaverődést a Xolotlan Lacus nevű tóról. További “vizes járda” részekre mutatnak a rózsaszín nyilak is, míg a fekete pötty jelöli a Titán északi pólusának helyét. Világoskék nyilak mutatják pedig az északi félteke legnagyobb tavának, a Kraken Mare-nak a határait.
Ez a reflektív felszín jelenti a hold északi féltekéjén történő nyári esőzések első megfigyelését. A földi évszakokkal összevetve a Titanon egyetlen évszak 7 földi évnek felel meg. A Cassini űrszonda érkezésekor épp a déli féltekén volt nyár, ott figyeltek meg esőzést és felhőket. Klímamodellek alapján úgy várták, hogy hasonló időjárás várható az északi féltekén is a 2017-es nyári napfordulóhoz közelgő években – de 2016-ig nem jelent meg a várva várt felhőtakaró. Ez a mostani megfigyelés segíthet a kutatóknak jobban megérteni a Titan évszakait.


Dhingra és kollégái egy reflektív területet azonosítottak a Titan északi pólusánál, a Cassini közeli infravörös tartományban mérő VIMS (Visual and Infrared Mapping Spectrometer) műszerével készített 2016. június 7-ei felvételén. Körülbelül 74 500 km2, közel háromnegyed Magyarország méretű terület, mely sem a korábbi, sem a későbbi képeken nem jelent meg.

A rövid élettartamú reflektív események különféle analízisei arra utalnak, hogy valószínűleg nedves felszínről visszaverődő napfény okozhatta a jelenséget. A tanulmány a visszatükröződést metánesőt követő, valószínűleg párolgási időszakkal magyarázza. “Mintha egy napsütötte vizes járdát néznénk”, mondta Dhingra.

További kutatások arra utalnak, hogy a metáneső kavicsos felszínhez hasonló felületre eshetett, mondta Dhingra. Egy durvább felszín inkább amorf mintázatokat generál, ahogyan a folyadék szakadékokban és vízmosásokban gyűlik össze, míg a sima felületre hulló csapadék nagyjából körkörös alakú tócsákat alkotna.

“Szeretnénk, ha a modellünk előrejelzései visszaadnák a megfigyeléseinket. Ez az eső bizonyítja, hogy az éghajlat követi azokat az elméleti klímamodelleket, amiket ismerünk.”, mondta Dhingra. “Nyár van. Még, ha később is következett be, de eljött. Most pedig ki kell találnunk, hogy miért késett.”

forrás:/ phys.org/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
23
  Újabb részletek derültek ki Amerika titkos UFO-kutató programjáról
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
2017-ben derült ki, hogy az Egyesült Államoknak volt olyan projektje, amelynek feladata az azonosítatlan repülő tárgyak (UFO-k) és a megmagyarázatlan légköri jelenségek (UAP-ok) vizsgálata volt. 2008 és 2011 között a teljes 600 milliárd dolláros éves védelmi költségvetéséből 22 milliót fordítottak a programra.

Újabb részletek derültek ki az Advanced Aerospace Threat Identification Programról (AATIP) – írja az IFLScience. Az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség 38 olyan, 2018 nyarán benyújtott kutatási tételt mutatott be, amelyek vizsgálatával a projektet akarták megbízni.Az ötoldalas dokumentum nem túl részletes, így a témák a címén kívül nem sok derül ki belőle. Egyes információkat ráadásul a személyes adatok védelme miatt tartanak vissza.
Annyi bizonyos, hogy az AATIP többek közt az űrutazás kérdéseivel, így az űrbarát anyagokkal, meghajtási rendszerekkel és az energiatárolás kérdésével foglalkozott.

Ezen kívül olyan témákat kutattak, mint a nagy energiájú lézerek, a térhajtómű, a sötét anyag, az extra dimenziók manipulálása, illetve a léthatatlanság. Az AATIP szakértői azon civilekkel és katonákkal is foglalkoztak, akik UFO-észlelésről számoltak be.

A titkos projekt létezésére azután derült fény, hogy a program egykori vezetője, Luis Elizondo lemondott tisztségéről. Magáról az AATIP-ről nagyjából annyit tudni, hogy egy korábbi demokrata szenátor, Harry Reid támogatta, és a költségvetése egy jelentős részét egy Las Vegas-i központú magáncég, a Bigelow Aerospace kapta. A vállalat feladata az volt, hogy felújítsa azokat az épületeket, amelyekben az UFO-kból származó anyagokat tárolják.

A program 2011-ben ért véget, miután a döntéshozók arra jutottak, hogy nem hozza az elvárt eredményeket. Egyes források szerint ugyanakkor a projekt egykori szakértői továbbra is foglalkoznak az UFO-khoz és UAP-okhoz köthető témákkal.

forrás:/IFLScience/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák