+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
21
  Megszakadt a kapcsolat az orosz rádióteleszkóppal
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Roszkozmosz bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolat (pontosabban, nem sikerült a kapcsolat ismételt felvétele) az ország egyetlen, az űrben dolgozó rádióteleszkópjával, azt követően, hogy a múlt héten először észlelték a problémát. Az eszköz az előzetes menetrend szerint az M106 galaxist figyelte volna meg, ez azonban egyelőre nem indult el.Nincs azonban minden veszve, mert adatokból egyáltalán nincs hiány.

A bejelentés szerint a Spektr-R (RadioAstron) nem felelt az irányítóközpontból érkező utasításokra, bár a tudományos jellegű adatok még ekkor is folyamatosan érkeztek be. A 2011-ben fellőtt teleszkóp ekkor már bőven túl volt az eredetileg tervezett, 5 évre szóló üzemelési időn, de a szakemberek nem adták fel, hiszen maradt még remény arra, hogy helyre tudják állítani a kapcsolatot. További részleteket nem közöltek a probléma természetéről, azt azonban elárulták, hogy amennyiben az erőfeszítések nem járnak sikerrel, a teljes projektet leállítják, ezzel tehát végleg búcsút intenek az eszköznek. Az aktív galaxismagok, a mágneses mezők, a legfényesebb kvazárok, pulzárok, valamint a csillagközi anyag megfigyelése tehát ezzel véget érne, ez azonban egyáltalán nem jelent teljes kudarcot.

Az illetékesek ugyanis azt is közölték, hogy már eddig is több évre elegendő adat gyűlt össze, vagyis ezek kielemzése hosszú ideig eltart majd. Az orosz projekt ennek fényében akár komoly sikerként is értékelhető, annak ellenére, hogy az űrteleszkóp eredetileg még 2004 vagy 2005 során rajtolt volna el, ezt azonban hosszas késés és több halasztás követte, bár ez gyakorlatilag minden szereplő számára megszokott jelenség, mondhatni, már a mindennapok része, legalábbis az űrkutatás területén. Az elkövetkező években tehát számíthatunk a további bejelentésekre, attól függetlenül, hogy végül sikerül-e újra felvenni a kapcsolatot a teleszkóppal (és egyben folytatni a megfigyelést).

A kanadai CHIME eközben gyors rádiókitöréseket észlelt, a kutatások története során mindössze második alkalommal (ezúttal egyszerre 13 példányt), a projekt munkatársai azonban azt remélik, hogy a hamarosan teljes funkcionalitását harcba vető rádióteleszkóp több száz ilyen jelenséget figyel majd meg.

forrás./sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
21
  Egy orosz startup világító hirdetéseket lőne fel az űrbe
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Horváth Bence

Az orosz startup, a StarRocket elképzelése az, hogy hirdetéseket engednének fel az égboltra, melyek aztán sötétedés után nagyvárosok egén hirdetnének cégeket vagy jelenítenének meg logókat.
Az Orbital Display névre keresztelt technológia alacsony Föld körüli pályára állított műholdak együttesére épül: a Földtől 430 kilométeres távolságra keringő apró műholdak egy előre beállított mintába rendeződve vernék vissza a napfényt. A cég szerint nemcsak logókat és rövid hirdetéseket tudnának így fényesen visszatükrözni, de szükség esetén kormányok üzenhetnének is így az embereknek, például egy vészhelyzet során.


A vállalat tervei szerint az első tesztfellövés idén nyáron megtörténhetne, és a projekt 2021-től kapcsolna teljes működésre, persze ha sikerül addig elég pénzt összeszedniük. A startup alapítója, Vladilen Sitnikov szerint az emberi alaptermészet része, hogy mindent hirdetni akarunk, és szerinte a márkák egy csodálatos részét teszik ki az emberiség teljesítményének. Magát Elon Muskhoz hasonlította.Vannak kutatók, akik eleve szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy egy tényleg kivitelezhető ötletről van-e szó, és nem csak egy ügyes marketinghúzás az egész. Szerintük ugyanis a kinézett műholdakat nagyon nehéz úgy formációban tartani, hogy tisztán kivehető maradjon egy felirat vagy egy logó

Csillagászok azt is megjegyezték, hogy az Orbital Display nem lenne mindig látható sötétedés után sem, és a kiválasztott pályától függne, hogy mely napokon tűnne fel az égbolton.
Ugyanakkor nem meglepő módon, a csillagászok egyáltalán nincsenek oda az ötletért. A nagyvárosok égboltja már így is rettentően fényszennyezett, ha pedig az égbe is fényt visszaverő és így világító tárgyakat kezdünk el fellőni, sokkal rosszabb lehet a helyzet.

A projektről beszámoló astronomy.com újságírója mégis azt találta, hogy az összes általa megkérdezett csillagász attól tart, ha nem is pont ez a projekt, de valami hasonlóan a megjelenése a közeljövőben elkerülhetetlen lesz. Vannak műholdak, melyek már most is sok fényt vernek vissza, de a direkt fényességre kitalált és ezért fellőtt műholdak egy új szintet jelentenének.

Problémát jelent az is, hogy az űr a Föld körül kezd nagyon zsúfolt lenni, jelenleg is több mint 20 ezer tárgy kering ott, ami nehezíti a tudományos célú műholdak működését is. Csillagászok szerint a Földön zajló kutatást is komolyan zavarhatja, ha további fényes testeket lövünk fel az űrbe, főleg ha mindez csak kereskedelmi célokból történik.
Sitnikov szerint viszont egy-egy hirdetés csak hat percre bukkanna fel az égen, ennyi ideig kapnának ugyanis a műholdak úgy napfényt, hogy az látszódjon idelenn is, ez pedig gyakorlatilag egy kávészünetnyi idő csak.

forrás:/ Astronomy/444.hu/

kapcsolódó: Katt ide! Fellőtték a „kozmikus tűzijátékot” előidéző japán műholdat
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák