+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Továbbra is az oroszok viszik fel a NASA űrhajósait az űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Kész fogadni következő oroszországi látogatásakor Jim Bridenstine-t, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgatóját Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, függetlenül attól hogy az amerikai tisztségviselő visszavonta az orosz állami űripari vállalat első emberének meghívását. Ezt Rogozin az RBK című orosz gazdasági napilapban csütörtökön megjelent interjújában jelentette ki. "Kész vagyok fogadni Jim Bridenstine hivatalvezetőt Oroszországban, akivel most meg kell beszélnünk, hogyan tovább" - fogalmazott.
Rogozin a korábbi tervek szerint Bridenstine meghívására, februárban utazott volna az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy ott "feketelistán" szerepel a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolásában - akkor miniszterelnök-helyettesi minőségben - játszott szerepe miatt.

Jim Bridenstine és Dmitrij Rogozin

Az orosz tisztségviselő beutazására vonatkozó tilalmat a vizit idejére felfüggesztették. A Rogozin-vizit "elhalasztását" a NASA igazgatója nem közvetlenül Roszkoszmosszal közölte, hanem a The Washington Post című napilap szombati számában jelentette be. A döntést - amelyről az orosz vállalat csütörtökig nem kapott hivatalos értesítést - azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki a Roszkoszmosz-vezér tervezett látogatása miatt.

Rogozin azt mondta, hogy a washingtoni találkozó meghiúsulása miatt a Roszkoszmosz oroszországi prezentációra hívta meg a potenciális amerikai üzleti megrendelőket is. A Rosszija 24 hírtelevízió által csütörtökön sugárzott interjújában úgy fogalmazott, hogy az egyesült államokbeli látogatásának törlése "a második amerikai polgárháború", a kongresszus és Donald Trump elnök közötti küzdelem következménye. Egyúttal készségét fejezte ki a NASA-val való együttműködésre. Mint mondta, a NASA továbbra is Szojuz űrhajókkal szállíttatja majd asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra, az erre vonatkozó megrendelések már megérkeztek. (Bridenstine korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok 2018 után már nem kívánja meghosszabbítani az erről szóló szerződést.)

Vlagyimir Usztyimenko, a Roszkoszmosz szóvivője szerdán a Kommerszant című napilapnak nyilatkozva cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz fél nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a NASA-val a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomásról. Rogozin korábban azt mondta, hogy a Roszkoszmosz érdeklődik a nemzetközinek szánt amerikai projekt iránt, de azzal kapcsolatban saját elvárásai és javaslatai vannak. A Roszkoszmosz-vezér közölte: a NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Rogozin egyébként elégtelennek nevezte a Roszkoszmosz finanszírozását, rámutatva, hogy az csak huszada annak, amit a NASA kap.

Arról is szólt, hogy Oroszország 2020-ban küldi majd a Nemzetközi Űrállomásra a Nauka (Tudomány) elnevezésű, többfunkciós laboratórium-modult, amelyet 2022-ben egy új dokkoló és egy energetikai modul fog követni. Mint mondta, 2020 után a Roszkoszmosz Szojuz űrhajóin ismét turistákat készült az világűrbe feljuttatni, egyebek között az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve. A Roszkoszmosz vezérigazgatója szerint az orosz vezetés az elkövetkező hetekben kap majd jelentést arról, hogy mitől keletkezett a lyuk a Szojuz MSz-09-es űrhajó falában. Mint mondta, a Földre visszajuttatott "bizonyítékokat" szakértők vizsgálják.

Az orosz űripari vállalat sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a Roszkoszmosz és a NASA két helyettes vezetője, Szergej Szaveljev és Al Condes hamarosan telekonferencián folytat majd eszmecserét egymással. A megbeszélés témájáról nem hangzott el tájékoztatás.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Elpusztult az első holdlakó
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az elmúlt napokban nagy lelkesedéssel számolt be arról a külföldi és hazai sajtó egyaránt, hogy sikeresen kihajtott a kínai kutatók által a Holdra juttatott magvak egyike. Sajnos a kicsiny növény nem sokáig bírta a Hold mostoha környezetét – alig egy nappal a kikelés után elpusztult a gyapot.

Amennyiben a Holdon tartósan meg szeretnénk vetni a lábunkat, szükség van arra, hogy növényeket termesszünk az égitesten. Ennek egyik próbája volt a Csang'o-4 küldetése: az űreszköz magvakat vitt egy apró tartályban égi kísérőnkre. A 18 centis, vödörszerű konténerben elég levegő, víz és talaj van ahhoz, hogy az organizmusok életfolyamatai beinduljanak.Kezdetben valóban minden jól alakult, a napfény hatására az egyik gyapotmag kihajtott, ám mikor az éjszaka eljött,
a kicsiny növény megadta magát a – 170 Celsius-fokos, brutális hidegnek.

A kutatók ugyanakkor nem lettek szomorúak az eredménytől, körülbelül erre a forgatókönyvre számítottak.
A konténerben az élet nem élheti túl a holdbéli éjszakát – nyilatkozta Hszie Genghszin, a kutatás vezetője.
Az éjszaka beköszöntével a Csang'o-4 is álomba szenderült. A Holdon az éjszaka nagyjából két hétig tart, a napfelkeltével a kutatóeszköz is újra aktivizálja magát.

A Csang'o-4 többek között gyapotot, burgonyát, lúdfüvet, muslicapetéket, valamint élesztőt vitt a Holdra. A szakértők abban reménykedtek, hogy a növények oxigént állítanak elő a muslicák számára, akik az élesztőt elfogyasztva szén-dioxidot biztosítanak a fotoszintetizáló szervezeteknek. Arról, hogy a többi mag és a peték sorsa mi lett, a Kínai Űrkutatási Hivatal nem közölt információkat.

forrás:/origo/Guardian/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Fellőtték a „kozmikus tűzijátékot” előidéző japán műholdat
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi

Sikeresen felbocsátották pénteken azt a japán műholdat, amely a világon elsőként hoz létre mesterséges meteorzáport szórakoztató célú égi látványosságként.
A tokiói székhelyű ALE Co. startup 60 centiméter széles, 80 centiméter magas és csaknem 65 kilogrammos műholdját a délnyugat-japán Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura űrközpontból az Epsilon-4 japán fejlesztésű rakétával lőtték fel 500 kilométeres magasságba.
Az űreszköz 400 apró fémgolyócskát rejt magában, amelyeket bő egy év múlva fog kiengedni, amikor 400 kilométeres magasságig süllyed. A mindössze egy centiméter átmérőjű golyók teljesen el fognak égni a légkörben, olyan látványt nyújtva, mintha meteoreső hullana a Földre. A 400 pirotechnikai golyó 20-30 meteorzápor megrendezésére lesz elegendő. A műhold fedélzetén három szenzor fog gondoskodni arról, hogy a különböző színű fémgolyók a megfelelő irányba hulljanak.

Az égi jelenséget Hirosima prefektúra part menti régiójában, a Szeto-beltenger mentén, egy 200 kilométeres körzetben lehet megcsodálni 2020 tavaszán. A cég szerint a „kozmikus tűzijátékot” milliók láthatják majd, még olyan távoli és fényszennyezett nagyvárosokban is, mint Tokió.

A cég reményei szerint az általuk generált csillaghullás segíteni fogja a meteorok és meteoritok vizsgálatára irányuló kutatásokat és egyszersmind örömteli pillanatokat szerez az embereknek. Az ALE Co. nemcsak Japánban, hanem szerte a világon kínálni akarja a szórakoztató célú kozmikus tűzijátékot, e célból fél év múlva újabb műholdat bocsátanak fel. Árakat egyelőre nem közöltek.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák