+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
17
  Bemutatkozott a SpaceX óriásrakétája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A tesztekre hamarosan sor kerülhet, miközben a cég már leépít. Elon Musk cége kapcsán jó ideje tudjuk, hogy a jelenleg használt Falcon 9 és Falcon Heavy típusok nem a végső állomást jelentik, a szakemberek egy része ugyanis gőzerővel dolgozik egy sokkal nagyobb változaton, amely bolygók közötti utazásokra is alkalmas lesz. Ez utóbbi mutatkozott most be az első képen, amelyet hamarosan a tesztek követnek.

A korábban csak BFR néven emlegetett szuperrakéta első, immár teljes mértékben összeszerelt példánya vehető szemügyre a Musk által megosztott felvételen, amely némileg különbözik a korábban felvillantott rendertől.

Egyértelművé vált ugyanis, hogy a külsőn ráncok jelennek meg, ez azonban a cégvezető magyarázata szerint azért van, mert ezt a példányt szuborbitális „ugrásokra”, vagyis rövidebb tesztekre tervezték, míg a végleges változat már vastagabb borítást kap, amely jóval simább felületet biztosítana, a rakéta pedig egyben hosszabb is lenne.

A BFR (Big Falcon Rocket) a Musk által megosztott felvételen

Arról még nem esett szó, hogy pontosan mikor indulnak a kísérletek, mivel azonban a hosszú távú tervek szerint később akár csillagok közötti utakra is bevethető lenne ez a típus (vagy annak továbbfejlesztett verziója), a BFR nevet felváltja a „Starship” elnevezés. Az első példány tehát bevetésre készen áll, így 1-2 hónapon belül jöhetnek a tesztek.

A SpaceX háza táján egyéb hírek is megjelentek a napokban, ezekből megtudhattuk, hogy a Crew Dragon első tesztjét a NASA februárra tolta át. A pontos indoklást nem ismerjük, eközben azonban a cég végrehajtotta az első nemzetbiztonsági küldetést, valamint jelezték, hogy a teljes létszám mintegy 10 százalékát - vagyis durván 600 főt - leépítenek.A BFR (Big Falcon Rocket) később akár csillagok közötti utakra is bevethető lenne

A magyarázat szerint egy karcsúbb vállalatra van szükség ahhoz, hogy átvészeljék az előttük álló különösen nehéz időszakot, ez pedig némileg egybevág a Tesla háza táján korábban elhatározott intézkedéssel, igaz, ez utóbbi cég esetében még júniusban jelentették be, hogy 9 százalékos létszámcsökkentést hajtanak végre.

A Starship néhány éven belül a Holdat és a Marsot veheti majd célba, addig azonban számos tesztre kerül majd sor, hogy igazolják a teljesítményt és a biztonsági szintet.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Sikeresen kilőtték a világ legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavy-t Katt ide!


Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
17
  Will Smith új filmje mérföldkő a mozi történetében
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Saját maga – pontosabban fiatalabb klónja – üldözi a Will Smith alakította bérgyilkost a Gemini Man című sci-fi thrillerben, amelyek az Oscar-díjas Ang Lee rendezett (Tigris és Sárkány, Brokeback Mountain – Túl a barátságon, Pi élete, Értelem és érzelem). A sci-fi trhiller nem csupán a története miatt érdekes, hanem mert technikai értelemben is mérföldkő a mozitörténelemben.

Eddig egy másodpernyi filmidő 24 képkockát jelentett, a Gemini Man azonban 120 képkockát röpít el a néző szeme előtt egy másodperc alatt.
„Amikor Ang felkért, hogy legyek a filmjének operatőre, kíváncsi lettem, miért akar ebben a formátumban forgatni – mondja az Oscar-díjas Dion Beebe (Egy gésa naplója, Chicago). – Aztán megértettem. A 120 képkocka per másodperc új távlatokat nyit a mozizásban. Az extrém sebesség miatt nincsen elmosódott mozgás, minden olyan, mint a valóságban, amire a 3D csak rátesz egy lapáttal. Mintha egy hatalmas ablakon keresztül kukkantanál be egy másik világba. Ez most szenzációnak számít, de biztos vagyok benne, hogy pár év múlva a 120/sec lesz a norma, sőt nincs messze a 240/sec sebesség sem. Mindez a videójátékok világából jön, ahol ez a felbontás nem rendkívüli.

A rendező, Ang Lee új távlatokat nyit különleges forgatási módszerével.Will Smith.
(Fotó: Camera Press)


Ang korábban azt mondta, nem vagyunk elég érettek ehhez a formátumhoz, mert nem tudunk róla eleget. Ebben igaza van, hosszú út áll még előttünk.”

A Gemini Man további főszereplői Mary Elizabeth Winstead (Cloverfield Lane 10., Die Hard – Drágább, mint az életed) és Clive Owen (Közelebb – Oscar-jelölés, Elizabeth – Az Aranykor, Golyózápor).

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák