+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Különös jelek érkeztek az űrből
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A gyors rádiókitörések (FBR-ek) nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.
A szakértők az elmúlt évek során több tucat gyors rádiókitörést érzékeltek, pontos forrásukat azonban egyelőre nem ismerik, csupán annyit tudni, hogy valahonnan a Tejútrendszerből érkeztek. Kanadai kutatók most újabb 13 FBR-t mutattak ki – számol be az IFLScience.
Felhasznált foto: Lionel Majzik Photography

A csapat egy új teleszkóp, a CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) segítségével fedezte fel a jeleket. A 13 új kitörésből hét olyan alacsony frekvenciába esett, hogy a CHIME éppen csak érzékelni tudta őket. Ez azt sugallja, hogy ennél alacsonyabb frekvenciájú FBR-ek is lehetnek. Arun Naidu, a McGill Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint érdekes látni, hogy milyen széles frekvenciatartományban mozognak a kitörések.

A kutatók az új vizsgálat során találtak egy ismétlődő jelet, ezzel kettőre növekedett az ismert ismétlődő gyors rádiókitörések száma. Az FRB 180814 jelű kitörés forrása jóval közelebb van, mint a másik ismétlődő jelé. Az FRB 180814 azonosítása megerősíti azt az elképzelést, hogy további ismétlődő kitörések várnak felfedezésre.

A most azonosított jelekben a szakértők komoly szóródást mutattak ki, ez azt sugallja, hogy az FBR-ek olyan környezetekben – talán egy szupernóva maradványánál vagy egy fekete lyuk közelében – alakultak ki, melyek komoly nyomokat hagynak a rádióhullámokon.

Az új eredmények segíthetnek jobban megérteni az FBR-ek természetét, igaz, így is sok még a kérdés a rejtélyes kitörésekkel kapcsolatban.

forrás:/IFLScience/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Eltolódott a Föld mágneses pólusa, át kellett kalibrálni a navigációs rendszereket
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A Föld mágneses mezejének északi sarka gyors tempóban tolódik el, és a kutatók tanácstalanok a jelenséggel kapcsolatban. A mágneses mező változása miatt a globális navigációs rendszereket is át kellett kalibrálni, hogy pontosak maradjanak.

A nemzetközileg használt tájékozódási rendszer adatainak felülvizsgálatára azért volt szükség, mert egy váratlan geomágneses hullám okozott eltérést 2016-ban, Dél-Amerika földkérge alatt, valamint az elmúlt 40 évben az északi pólus egyre gyorsabb ütemben tolódik el Szibéria felé.Olyan ütemben tolódott el a Föld mágneses pólusa, hogy azonnal át kellett kalibrálni a globális navigációs rendszereket (kép: UniversalImagesGroup / Getty Images)

A jelenkori tájékozódásunk a mágneses mező alapján történik, ezen alapszik a nemzetközi repülők és hajók útvonala, a Google Maps és az okostelefonok iránytűje is. Emiatt a kutatók 5 évente időközönként áttekinti az adatokat, hogy az északi pólus, amihez mindent igazít az emberiség, pontosan merre található. Legutóbb 2015-ben volt ilyen átkalibrálás, azonban most nem tudtak 2020-ig várni az új adatok felvitelével, mivel ennél gyorsabban alakult át a mágneses mező.

A Földet egy olyan mágneses tér veszi körbe, ami megvédi a bolygót és a rajta létező életet a napszél és a világűr sugárzásának káros hatásaitól. A mező keletkezéséhez szükséges folyamat kb. 3000 kilométerre a földfelszín alatt zajlik, itt kavarog az olvadt vasból és nikkelből álló külső mag. A kutatások szerint a mágneses mező mintegy 94 százalékát adja ez a dinamó-mechanizmusnak is nevezett jelenség, a maradékot pedig részben a Földet körülvevő elektromos áramlatok, illetve a földkéreg külső rétegében, a litoszférában található mágneses kőzetek adják.

forrás:/index.hu/

kapcsolódó: Kötelékben a geomágneses tér vizsgálatára Katt ide!
Katasztrófa lehet, ha megcserélődik az északi és a déli pólus Katt ide!
Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus? Katt ide!
Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése Katt ide!
Különleges gömbbel készülnek a Föld nagy katasztrófájára Katt ide!
Mágneses pólusváltás a földön? Katt ide!
2012 – mágneses pólusváltás Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Jön a Tesla örökgaranciás, rezsit nullára csökkentő napelemes cserepe!
Nem csak olcsóbbak lesznek egy hagyományos cserépnél, de örök garanciát is vállalnak rájuk! Aki hamarosan építkezik, várja meg, érdemes lesz!
A Tesla bejelentette: előrendelhetővé váltak azok a különleges napelemes cserepek, melyek nem csak az építőipart, de az egész hétköznapi életünket is megváltoztathatják.


A cserép különleges anyagból lesz, ráadásul olyan erős, hogy egy hatalmas masszív jégdarab becsapódását is ki fogja bírni.
Ez utóbbit le is tesztelték, és ténylegesen bírta a gyűrődést…
Új szupercserép. Egy 177 km/h-val száguldó jéglabdával demonstrálták, hogy mennyivel nagyobb ütést kibír bármilyen más tetőszerkezetnél.

Ez még nem minden. Olcsóbb is lesz, mint egy hagyományos cserép, és mivel napelemes, így az egész háztartás áramellátását képes lesz majd biztosítani.
Ráadásul a Tesla örökgaranciát vállal rájuk. Azaz ha elromlanak, egyszerűen, ingyen, és bérmentve lehet majd őket cseréltetni.
A világ bármely pontjára kiszállítják majd és akár olcsóbb lehet, mintha sima cseréptetővel dolgoznánk.

Maga Elon Musk, a Tesla vezér jelentette be, és tartott róla egy bemutatót is.
A videó indításához: Katt ide!


Az első kiszállítások természetesen az USA-ban fognak megtörténni, valamikor az év vége felé, Európában körülbelül 2019 év elejével lehet számolni.
Teljesen hihetetlenül hangzik, viszont 100%-ban igaz, a Tesla oldalán is feltüntették: “Az napelemes tetőelemek annyira strapabíróak, hogy egy egész életen át tartó garanciát vállalunk érte, amíg a ház áll.”

A rezsit egy egész tetőszerkezetre alkalmazva gyakorlatilag nullára képes csökkenteni.
Így soha többé nem kell villanyszámlát fizetnünk, ha beruházunk ezekre a cserepekre.

Csak remélni merjük, hogy idehaza a nagy energetikai cégek ezt ne fogják zokon venni, és nem próbálnak majd keresztbe tenni a Tesla terveinek.

forrás:/magyarokvagyunk.com/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák