+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
12
  Összeállt a 2019-es űrkutatási menetrend
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Két fontos eseménnyel indul az új év, de ezt követően is bőven lesz miből válogatni.
Az elmúlt néhány hónapban mi is többször jeleztük, hogy nagyjából mire számíthatunk az elkövetkező időszakban, itt pedig számos olyan küldetés és esemény is szóba került, amelyek igazán csak 2019-ben folytatódnak, illetve teljesednek ki. Most végigfutunk a listán, amely rögtön megmutatja nekünk, hogy eseményekben bővelkedő évnek nézünk elébe.


Az új év rögtön fontos mérföldkővel kezdődik, hiszen január első napján érkezett meg a New Horizons következő célpontjához, amely már a Kuiper-öv egyik tagja. Hamarosan befutnak az első fotók és mérések, így lesz mit kielemezni – több meglepetés is érhet bennünket, ahogy az a Plútó esetében is volt. Ezt két napra rá követi a sorrendben negyedik kínai holdjáró leszállása, amelyre már a Hold túlsó oldalán kerül sor, így a felemelkedőben lévő hatalom történelmet írhat. Ázsiai riválisuk, az indiai hivatal eszköze a második félévben követi majd a példát, ők is egy hatkerekes megoldást juttatnának el a felszínre (a déli-sark közelében), ahol a kőzeteket, a hőmérsékletet, valamint egyéb részleteket (a vízjég esetleges jelenléte) figyelnének meg, az adatokat visszaküldve a Földre. A japán Hayabusha-2 eközben a Ryugun vehet mintát, bár itt a szakemberek még keresik az ideális pontot, de az is előfordulhat, hogy az új Hold-verseny egyik résztvevője is eljut majd a Holdra.A NASA orosz féllel kötött szerződése áprilisban jár le, nem véletlen, hogy most pörög majd csak fel igazán a Commercial Crew Program, amelynek keretében végre befutnak az új kapszulák. A SpaceX január közepén próbálja majd ki a Crew Dragon típust, legénységgel először júniusban repülnének, míg a Boeing márciusban tenné meg az első próbát, amit augusztusban követne a személyzettel végrehajtott teszt. A Blue Origin a New Shepard rakétákkal hajtana végre éles próbákat, itt azonban a dátumokat még nem ismerjük.

A NASA eközben tovább igyekszik felvenni a kapcsolatot a viharban elnémult Opportunity marsjáróval, ám az új InSight már szintén működésbe lépett a bolygó felszínén, itt fontos fúrásokra és mérésekre kerül majd sor 2019-ben, a szeizmométert például már januárban beüzemelnék. A Juno tovább figyeli a Jupitert, a szonda februárban és áprilisban kerít sort az újabb közeli átrepülésre, míg a Parker Solar Probe áprilisban és szeptemberben közelítené meg a Napot, hogy azután decemberben kapjon egy újabb lökést a Vénusztól.Az Apollo-11 holdraszállásának 50. évfordulója július 16-án érkezik el, itt számos rendezvényre számíthatunk, az Európai Űrügynökség azonban a maga részéről új űrteleszkópot indítana el, októberben vagy novemberben, amely a CHEOPS nevet kapta meg, feladata pedig a Föld és a Neptunusz közötti méretű exobolygók megtalálása lesz. Egyszerű földi halandóknak is lesz azonban részük némi látványosságban, hiszen január 21-én teljes holdfogyatkozás jön, amelyet azonban csak Európa extrém peremén vehetünk majd szemügyre, míg a júliusi teljes napfogyatkozás a csendes-óceáni régió déli részén lesz majd megfigyelhető.

Szuperholdakra számíthatunk januárban, februárban, valamint márciusban, ekkor lesz majd hozzánk legközelebb égi kísérőnk, míg a Jupiter június 10-én lesz igazán nagy és fényes – az Uránusz október 27-én teszi meg nekünk ezt a szívességet. November 11-én a Merkúr halad majd át a Nap előtt, amire legközelebb 2039-ben kerül sor, ezt most Európa egyes részein szintén megtekinthetjük majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
12
  Ingyen áram mindenkinek
Kellemest a hasznossal, aki eddig is szerette a benti tekerést, ezután még jobban fogja imádni, aki viszont nem kedvelte, most biztosan meg fogja szeretni. Az emberek többsége minden hónapban panaszkodik a magas villanyszámla miatt, most ennek is vége lehet.

Egészséges, hasznos, praktikus, és még spórolhatunk is vele, bemutatom nektek azt a biciklit, ami képes egész nap ellátni lakásunkat árammal, ehhez nem szükséges semmi más, csak 60 perc tekerés!
Szinte minden házban megtalálható egy szobabicikli, amit réges-régen megvettetek, vagy kaptatok ajándékba, majd pár alkalom után semmi másra nem használtátok, csak arra, hogy a ruhákat rátegyétek. Én azért nem szerettem a szobabiciklit, mert sokkal jobban szeretek kint, a szabadban mozogni, és soha nem láttam hasznát.

60 perc tekerés a biciklin képes 24 órán át árammal ellátni a lakást.. /A videó indításához: Katt ide! /

Viszont vannak olyanok, akiknek kényelmesebb és időt spóroló megoldás a lakásban való kerekezés.
A most bemutatott kerékpár már az én tetszésemet is elnyerte, mivel nem haszontalan, egy órányi tekeréssel akár egy napra elegendő áramot is termelhetünk a segítségével otthonunk számára!

Manoj Bhargavának köszönhetjük ezt a zseniális találmányt, ugyanis ő a hibrid elektromos kerékpár feltalálója. A videóban elmondja, hogy miként lehet jelentős mennyiségű villamos energiát termelni otthon, mindössze egy órányi laza tekeréssel. A milliárdos tudós és csapata úgy döntött, hogy éppen itt az ideje, hogy felhasználják a már ismert mechanikus energia előnyeit arra, hogy megoldást találjanak a világ egyik legnagyobb gondjára. Tény, hogy a világ lakosságának közel fele vagy csak pár óra erejéig jut hozzá az áramhoz, vagy egész nap nélküle éli életét.

Ez a szabad energiaforrás lehetővé teszi, hogy a szegénységben élők nemcsak villanyt gyújthassanak otthonaikban, hanem hozzáférjenek még az internethez is, és tanulhassanak. A feltaláló elmondása szerint egy ilyen bicikli elegendő ahhoz, hogy egy kisebb faluban mindenkinek jusson az elektromos áramból, mindössze annyit kell tenniük, hogy minden nap egy másik háztartásbeli hajtja a pedálokat, egyetlen egy órán keresztül!

A fejlődő országokban kiváló árampótló megoldás lehet ez a kerékpár, ami a szó legtisztább értelmében környezetbarát módon termeli a villamos energiát. A feltaláló szavaival élve, amennyiben a lakosság fele ezt a kerékpárt használná, akkor a bolygón élők fele környezetkímélő energiát fogyasztana.

A szakember nagyon komolyan gondolja, amit csinál: tízezer kerékpárt szándékszik szétosztani csak Indiában az előttünk álló esztendőben. A vagyonának közel 90%-át pedig kutatásokra és adakozásra áldozta. Vajon még ki tenne meg egy ekkora lépést az emberiség jövőjéért?

forrás:/agraroldal.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
12
  Megkapta utolsó előzetesét az új Roswell-tévésorozat
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Amerikában 1999 és 2002 között három évadot ért meg a Roswell című scifisorozat, aminek az egyik főszereplője az Katherine Heigl volt, aki később hatalmas sikereket ért el a tévésorozatok világában, sőt, pár évig menő, mozis színész is volt. A CW csatorna rebootjának Jeanine Mason lett a főszereplője, akire talán hasonló karrier várhat. Ehhez azonban az új szériának sikert kell aratnia. Íme a legújabb előzetes hozzá a jövő heti premier előtt. (Itthon a kinti bemutatóval egy időben az HBO GO mutatja majd be a sorozatot.)Még egy előzetest kapott a Roswell, New Mexico. A videó inditásához Katt ide!

Az Amblin Television és Bender Brown Productions, valamint a Warner Bros. Television közös produkciójának egyébként nem a korábbi tévésorozat, hanem Melinda Metz Roswell High könyvei fogják jelenteni az alapját, és a készítő gárdájában az eredeti széria íróinak egy része is megtalálható. A történet hőse egy illegális bevándorló lány lesz, aki rájön, hogy gyerekkori szerelme, aki ma egy rendőr, valójában földönkívüli, aki képességeit egész életében titokban tartotta.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák