+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
10
  Élet van a Holdon – igaz, mi juttattuk oda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Január 2-án Kína űrtörténelmet írt, amikor sikerült leszállniuk a Csange-4 robottal a Hold túlsó oldalán. A misszió azonban nem csak a példátlan landolás miatt érdekes.
A robot nem sokkal azután, hogy leszállt az égitesten, el is kezdte gyűjteni az értékes adatokat. A Csange-4 első, űrtörténelmi felvételei múlt héten érkeztek meg.


A szerkezethez tartozó apró, 0.8 literes dobozban egy mesterséges ökoszisztéma található, amelyben burgonya- és virágmagvakat, illetve selyemhernyó-petéket tárolnak – írja a Fox News. A tárolóban emellett vizet, termőföldet és tápanyagokat is elhelyeztek, hogy segítsék a fennmaradását. A kísérleti kerttel a kutatók azt szeretnék felmérni, hogy miként lehet mezőgazdasági tevékenységet folytatni az űrben.A növényeket azért rakták a dobozba, hogy oxigént biztosítsanak a hernyóknak, a rovarok pedig anyagcseréjük révén állítják majd elő a növényeknek nélkülözhetetlen szén-dioxidot és tápanyagokat.

A magok légzését és a fotoszintézist szeretnének tanulmányozni a Holdon
– nyilatkozta Csie Gengcsin, a projekt vezető mérnöke. A fotoszintézishez szükséges napfényt egy csövön keresztül juttatják a tárolóba, a növények és a hernyók fejlődését pedig kamerák segítségével követik nyomon.

A kutatók azért döntöttek a burgonya mellett, mert a jövő űrmissziói során ez a növény alapvető élelmiszerré válhat. Az ökoszisztémában megtalálható virágra, az Arabidopsis thalianára pedig azért esett a választás, mert gyorsan fejlődik, és könnyű megfigyelni a növekedését.

Arabidopsis thalianát már korábban is termesztettek az űrben, többek közt a Nemzetközi Űrállomáson is, az azonban egyelőre kérdéses, hogy a virág képes lesz-e életben maradni a Hold túlsó oldalán.

forrás:/Fox News./24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
10
  Leáll az óceán megtisztítása
Arról annak idején mi is beszámoltunk, hogy szeptemberben indult el az Ocean Cleanup projekt, amelynek fő célkitűzése egy olyan rendszer kialakítása, amely eséllyel veheti fel a küzdelmet az óceánok felszínén hánykolódó hatalmas szeméthegyek ellen, igazolva, hogy kisebb méretekben működik a megoldás. Ez egyelőre akadozik, a kezdeti problémák után most javításokra lesz szükség.

November és december folyamán vált egyértelművé, hogy az előzetes tesztek és szimulációk során nem minden eshetőséget vettek figyelembe. Kiderült ugyanis, hogy a rendszer ugyan sikerrel begyűjti a műanyag szemetet, annak megtartása azonban már komoly akadályokba ütközik, ezért további finomításokra és módosításokra szánták el magukat. December végén viszont a legénység már egy ennél is súlyosabb problémát észlelt, a hosszú láncolat végét képező 18 méteres szakasz egyszerűen levált a rendszerről, amit anyagfáradással, illetve a túlzott igénybevétellel magyaráznak. A lokális stressz miatt repedések keletkeztek ezen a csatlakozáson, bár azt kiemelték, hogy sem a 18 méteres rész, sem pedig az 580 méter hosszú főrendszer nem vált instabillá, ezért a legénység nem forgott közvetlen veszélyben.Elmaradt a siker, a nem várt probléma miatt javításokra lesz szükség. ..a videó inditásához Katt ide!

Legalább ilyen fontos szempont, hogy a rendszer egyetlen részét sem vesztették el az óceánon, azonban azt a döntést hozták, hogy érdemes visszatérni a kikötőbe, ahol egyrészt kielemezhetik az adatokat (ezekből több terabyte gyűlt már össze), másrészt pedig nekiláthatnak az átvizsgálásnak és a javítási munkálatoknak. A Maersk Transporter ezzel egy időben mintegy 2 tonna műanyag szemetet is hoz magával, amelyet az elmúlt hetek munkájával gyűjtöttek össze (a rendszer és kiegészítő hálók révén), bár ehhez hozzátették, hogy a minden szempontból sikeres működés esetében a System 001 hetente 1 tonnát gyűjthet majd össze.

A helyszíni üzemelés tehát egyelőre leáll, a csapat azonban mindenképpen szeretne rövid időn belül visszatérni, mivel a rendszernek teljes sikerre van szüksége ahhoz, hogy azt nagyobb méretekben is kialakítsák. Pozitívumként sorolják fel, hogy a System 001 jól reagál a szelekre, megfelelően alkalmazkodik a hullámokhoz, illetve begyűjti a műanyag szemetet, itt azonban ki kell majd küszöbölni a fenti problémákat.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
10
  Nem pálya, autópálya
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: béel

Ilyen nincs: sötétbe borult egy nemrég átadott autópálya-szakasz, mert ellopták a kábeleket az A3-as autópálya bukaresti bevezető szakaszán.
Alig adták át az A3-as autópálya bevezető szakaszát Bukarestben – ez köti össze a román fővárost a Ploieşti-re vezető sztrádával –, máris hihetetlen esemény miatt került be a hírekbe: a 6,5 kilométeres szakasz fele sötétségbe borult. Ellopták ugyanis a föld alatt húzódó rézkábeleket, amelyek a lámpaoszlopokhoz vezették az áramot.Sötétbe borult egy nemrég átadott autópálya-szakasz Bukarestben. (kép: foter.ro)

Az autópálya bevezető szakaszát december 14-én adták át, miután elkészült az utolsó 3 kilométeres rész. Ezen a frissen megépített szakaszon van is világítás – a régebben elkészült aszfaltcsíkon viszont koromsötétség uralkodik.
A közúti infrastruktúra üzemeltetésével megbízott társaság (CNAIR) illetékesei csak azután vették észre a lopást, hogy elindult a forgalom a szakaszon.

Alin Şerbănescu, a CNAIR szóvivője szerint egyelőre nem tudni pontosan, mikorra lesz ismét világosság, ugyanis vita zajlik az építővel, amely az utóbbi években a még hiányzó szakaszt építette, hogy ki a felelős a lopásért. A CNAIR szerint amikor elkezdték építeni a hiányzó szakaszt, a kábelek még megvoltak a már megépült részen, vagyis a kivitelező figyelmetlensége miatt történhetett a lopás. Az építő viszont ezt tagadja.

A világítást mindenképpen a CNAIR-nak kell helyreállítania, Alin Şerbănescu szerint erre leghamarabb hat hónap múlva kerül sor.

forrás:/foter.ro/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák