+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
07
  Az ősrobbanásból visszamaradt emléket, egy ősi gázfelhőt fedeztek fel ausztrál csillagászok.
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A világ legerősebb optikai teleszkópjának használatával a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem (SUT) kutatói azonosították az ősi gázfelhőt, amely állapota alapján az ősrobbanás alatt, vagy ahhoz időben nagyon közel alakulhatott ki. A különleges ereklye bepillantást enged a 13,7 milliárd évvel ezelőtti múltba – közölték a kutatók.

“Akármerre nézünk, az univerzumban lévő gáz felrobbant csillagokból származó nehéz elemekkel szennyezett. De ez a bizonyos felhő ősinek tűnik, ha van benne bármilyen nehéz elem, az kevesebb lehet, mint a Napban lévő ilyen anyagok arányának egy tízezred része” – mondta Fred Robert, az SUT tudósa.
A nehéz elemeknek ez a mennyisége nagyon alacsony, és ez döntő bizonyítéka annak, hogy az ősrobbanásból őrződött meg a felhő.Átlátszó Big Bang Robbanás (forrás:Png képek/Kambizmag.com)

A Hawaiion lévő W.M. Keck Csillagvizsgáló tízméteres ikerteleszkópjainak használatával a tudósok meg tudták vizsgálni a felhő tulajdonságait egy szuperfényes kvazár háttérfénye segítségével, amely lehetővé tette, hogy a gázfelhőben lévő hidrogén felismerhetővé váljon.

A felfedezés segítheti a csillagászokat annak megértésében, hogy az ősrobbanás után miért formálódtak egyes csillagok és galaxisok és mások miért haltak meg.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
07
  Itt a kerék, amellyel 1-2 perc alatt elektromos kerékpárrá alakítható bármelyik bicikli
Egyelőre nagyon nem olcsó, de kétségtelenül óriási ötlet a kerék, amely az egész bicikli működését megváltoztatja. Akár 32 km/h-s sebességgel is haladhatunk a kerékpárral, nagyjából 30-80 km-en át, anélkül, hogy tekernünk kellene. Ezt ígérik a GeoOrbital nevű új biciklikerék fejlesztői. Találmányukkal szó szerint pillanatok alatt elektromossá alakítható szinte bármely kerékpár.

A GeoOrbital két méretben érkezik, így a fejlesztők szerint a biciklik 95 százalékával kompatibilis: a kisebb a 26 colos első kerék helyére szerelhető, a nagyobb pedig a 28, 29 colos és a 700c-s szabványokkal használható.

A felszerelés nem is túl bonyolult, a meglévő kerék levétele után egy perc elég hozzá, és a kialakításnak köszönhetően még csak speciális kulcsra sincs szükségünk.
A szerkezet a keréken kívül egyetlen dologból áll: az elektromos hajtást bekapcsoló gombot a kormányra kell szerelni, hogy mindig kéznél legyen.

A kerékben lévő 500 wattos motorral 6 másodperc alatt gyorsíthatunk 32 km/h-s sebességre, pedálozás nélkül Rápedálozással pedig még nagyobb sebesség érhető el.
A videó indításához: Katt ide!


A kerékbe épített, pillanatok alatt cserélhető Panasonic akkumulátor, ha egy kis pedálozással mi is besegítünk, akkor – kerékmérettől függően – 50-80 km-es tekerést helyettesít, de ha nem pedálozunk, akkor is 20-30 km hozható ki egy aksiból. És ha már akkumulátor: szereltek rá egy USB-kimenetet is, így akár a telefonunkat is tölthetjük út közben.Akár 32 km/h-s sebességgel is haladhatunk a kerékpárral, nagyjából 30-80 km-en át, anélkül, hogy tekernünk kellene.

A Kickstarteren előrendelhető kerékért 649-699 dollárt kérnek, ami 170+ ezer forint körüli összeget jelent, és hazai rendelés esetén ehhez még egy 140 dolláros költség is járul, így 200 ezer forint alatt sajnos nem nagyon lehet megúszni a dolgot. (Jóval olcsóbb viszont a biciklit pár tízezer forintból felokosító okospedál.)

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák