+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
05
  Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Január 2-án Kína űrtörténelmet írt: a Csange-4 landolásával az ázsiai országnak elsőként sikerült űreszközt juttatnia a Hold túlsó oldalára. Miután a szerkezet talajt ért a Von Kármán-kráterben, el is kezdte visszaküldeni első felvételeit.
A szakértők bíznak benne, hogy a Csange-4 segítségével jobban megérthetik a Hold struktúráját és geológiáját – írja az IFLScience.
A robot landolási helyszínét, a Von Kármán-krátert a magyar származású fizikusról és matematikusról, Kármán Tódorról nevezték el. A szakértők választása azért esett a mélyedésre, mert ez a Naprendszer legősibb becsapódási krátere, és egyben a legrégebbi és legmélyebb medence a Holdon.

A Hold egy kötött tengelyforgású égitest, azaz mindig ugyanazt a felét mutatja anyabolygója, vagyis a Föld felé. A túlsó oldalon az égitest blokkolja a kommunikációt, a Csange-4 ezért egy közvetítő műholdat használ az adatok továbbításához.

A robot egy kísérleti kertet is szállít, melyben különböző növények és selyemhernyók élnek. A kert segítségével a kutatók azt szeretnék felmérni, hogy miként lehet növényeket termeszteni, illetve állatokat tenyészteni az űrben. Ennek megismerése kiemelten fontos, ha a jövőben szeretnénk bázisokat létrehozni a Holdon és a Marson.

forrás:/24.hu/IFLScience/

kapcsolódó: Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
05
  Tartós tejet már ne vegyél, január 22-én itt a világvége!
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Mázli

2019. január 21-én, egyetlen egy éjszaka alatt tapasztalhatjuk meg a szuperholdat, a vérholdat, a farkas holdat és a holdfogyatkozást is. Utóbbiból ez lesz az utolsó, amit 2021 májusáig megfigyelhetünk. Nem elég a pánikra? Ha nem, akkor itt van egy bizonyos Pásztor Begley, egy Amerika-szerte népszerű evangélista lelkipásztor, aki imádja az apokalipszis témakörét. Sőt, a megszállottja. Azt állítja, a Biblia említést tesz egy bizonyos vérholdról, azaz teljes holdfogyatkozásról, amely jelzi a világvégét.Szóval január 21-én hajnalban látható ez a bizonyos jelenség, így könnyen lehet, hogy január 22-én már elszabadul a pokol a világban a teológus szerint. Mielőtt teljesen megremegne a lábunk tudni érdemes, hogy tavaly nyáron – július 27-én – is volt egy teljes holdfogyatkozás, de a világvége elmaradt.

2019. január 20-ról 21-re virradó éjszaka láthatjuk a szuperholdat, azaz a Hold sokkal nagyobbnak tűnik a megszokottnál. Ez azért van, mert ekkor halad el legközelebb a Földhöz. Mivel ez egy teljes holdfogyatkozással párosul, a Föld teljesen beárnyékolja majd a Holdat, ugyanis az a Nap és Hold között halad el. Közben alakul ki a vérhold is. Ez onnan kapta a nevét, hogy szuperhold idején az égitest nem sötétül el teljesen, ugyanis a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza a Nap fénye, amely narancsos-vöröses színűre festi a Holdat. Az év első hónapjában látható teliholdat pedig farkasholdnak hívjuk.

A jelenség Európa és Afrika nagy részén és Észak-Amerikában lesz teljesen látható, a Közel-Keleten, illetve Afrika más részein, csak részlegesen, míg Ausztráliában és Kelet-Ázsiában egyáltalán nem.
Elég érdekesen hangzik? Érezhetően nem mindennapi egybeállás tanúi lehetünk, bár abszolút megúszhatónak tűnik, nem igaz?

forrás:/illuzio.cafeblog/

kapcsolódó: A nagy szuperhold-átverés Katt ide!
A szuperhold-illúzió Katt ide!
Csúnyán átverték az emberiséget - A nagy Hold-átverés Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák