+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
03
  Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
A Hold Földről nem látható oldalán most először landolt szonda a világűr kutatásának történetében – jelentette be a kínai űrkutatási hivatal.

A Kínából december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 26 perckor landolt, és már továbbította az első jeleket a kapcsolattartását biztosító, júniusban pályára állított Csüecsiao (Szarka-híd) műhold segítségével – adta hírül a CCTV kínai központi televízió.

Az űrszonda Csang-o holdistennő nevét viseli az ókori kínai mitológiából, aki a Holdra repült az után, hogy ivott az örökéletet biztosító varázslatos elixírből.

A Csang'o-4 egy leszálló egységből valamint egy holdjáróból áll (forrás: 新华通讯社/余晓洁)

Tudományos feladata többrétű lesz, segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat – közölte a decemberi felbocsátáskor a Kínai Nemzeti Űrügynökség.A videó indításához: Katt ide!

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették.

forrás:/mti/

kapcsolódó: A Hold túlsó oldalán szállna le Kína Katt ide!
Elindult a Hold túlsó oldala felé a kínai űrtávközlési és tudományos mesterséges hold Katt ide!
Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Kína a Holdig és vissza Katt ide!

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák