+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
02
  A New Horizonsról kapott jelek megerősítették az Ultima Thule elérését
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A New Horizonstól kapott jelek megerősítik, hogy a NASA űrszondája átrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69 jelű, nem hivatalosan Ultima Thule nevű aszteroida felett kedd hajnalban – jelentette kedden az amerikai űrhajózási hivatal.

A NASA tudósai szerint a New Horizons „egészséges” állapotban van órákkal az után, hogy 4729 napig tartó útja után átrepült a Kuiper-övben található jeges bolygókezdemény fölött, amely 6,5 milliárd kilométerre van a Földtől. A jeleket a NASA űrkommunikációs hálózatának Madridban lévő antennái fogták. Az első rádióüzenetek az űrszonda állapotáról is küldtek adatokat.


The first clear image of the object nicknamed Ultima Thule, beamed back
after the New Horizons spacecraft's flyby on Jan. 1
A New Horizons 3540 kilométerre közelítette meg a középkori irodalomban szereplő „távoli szigetről” elnevezett aszteroidát.

Alan Stern, a tudományos misszió igazgatója elmondta, hogy az űrszonda minden műszere pontosan működik, és megérkeztek az első felvételek is az Ultima Thuléről, amelyeket még az átrepülés előtt készített a New Horizons. Ezek megerősítették, hogy az aszteroida egy „mogyoró formához hasonló”, nyújtott alakú, felső része keskenyebb, mint az alsó. A tudósok azt sem zárják ki, hogy esetleg két egymás melletti égitestről van szó. Az átrepüléskor készült első felvételek, amelyek szerdán érkeznek a Földre, fogják megerősíteni, hogy egy vagy két keringő égitestről van szó. Stern hozzátette, hogy az adatok a fény sebességével érkeznek a Földre.

A New Horizons 3540 kilométerre közelítette meg a középkori irodalomban szereplő „távoli szigetről” elnevezett aszteroidát. Számítások szerint az űrszonda sebessége az Ultima Thuléhoz viszonyítva másodpercenként mintegy 11 kilométer volt.

A tudósok nem ismerik az égitest pontos méretét, becsléseik szerint százszor kisebb, mint a Plútó törpebolygó, amelynek az átmérője mintegy 2400 kilométer. Az aszteroida körül fagypont alatti a hőmérséklet, így a tudósok feltételezik, hogy megőrizte eredeti állapotát.

forrás:/mti/nasa/

kapcsolódó: Randevú újévkor: a New Horizons szonda kész a találkozásra az Ultima Thule kisbolygóval Katt ide!
Megpillantotta célpontját a New Horizons Katt ide!
Felébredt a New Horizons, jöhet az utolsó célpont Katt ide!
A New Horizons új misszióján a Plutónál sokkal kisebb objektum felé tart Katt ide!
Megpillantották a New Horizons új célját Katt ide![/size]
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
02
  Új szólódal az amerikai űrszonda tiszteletére
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
New Horizons címmel egy videóval kísért új szólódallal jelentkezett a Queen gitárosa, Brian May, aki Don Blackkel írta a máris meghallgatható számot.
A decemberben rögzített dal premierje a NASA marylandi központjából sugározták elsőként, mégpedig azért, mert a dal az asztrofizikából doktorált Brian May személyes főhajtása a New Horizons nevű amerikai űrszonda előtt.
Brian May - New Horizons (2019) A videó inditásához Katt ide!

Az űrszondát 2006. január 19-én indították a New Frontiers program első küldetése keretében. Repülése alatt megközelítette a Jupitert és 2015. július 14-én ért el a Plutóhoz, melyről fényképet készített. A szonda célja ezt követően a Kuiper-öv egy vagy két égitestének meglátogatása, mielőtt elhagyná a Naprendszert. Erre a célra a 2014 MU69 Ultima Thule kisbolygót választották ki, amelynek közelébe 2019. január 1-jén ért el.

forrás:/hammerworld
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák