+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
29
  Randevú újévkor: a New Horizons szonda kész a találkozásra az Ultima Thule kisbolygóval
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Tóth Imre

A NASA New Horizons űrszondája 2019. január 1-én, újév napján elrepül a 2014 MU69 jelű, nem hivatalosan Ultima Thule nevű kisbolygó mellett a Kuiper-övben, így ez lesz az eddigi legtávolabbi égitest, amelyet űrszonda közelít meg.
A NASA New Frontiers programja első küldetésének a New Horizons-program keretében a Pluto törpebolygó, illetve lehetőség szerint a Kuiper-öv egyik objektuma közeli meglátogatása a célja. (Megjegyzés: 2006. augusztusa előtt ékezetekkel írva Plútó és nagybolygó, majd ezután ékezetek nélkül Pluto és törpebolygó.) A 2006. január 19-én indított szonda 2015. július 14-én, a Naprendszer kutatásának történetében először, meglátogatta a Plutót és holdrendszerét. Mivel a szonda indítása előtt és után sem volt ismert olyan megfelelő cél-objektum a Kuiper-övben, amelyet a szonda a Pluto után fel tudott volna keresni, ezért földfelszíni óriásteleszkópokkal, valamint a Hubble-űrtávcsővel (HST) nagy erőfeszítéssel keresték a megfelelő célpontot.


Végül a HST-vel 2014. júniusában megtalálták a legalkalmasabb jelöltet, 2014 MU69 jelű kisbolygót, amely később nem hivatalosan az igen találó Ultima Thule (“a legtávolabbi sziget”, “távoli ismeretlen vidék”) nevet kapta, ami nagyon illik erre a távoli “jeges szigetre” a külső Naprendszerben. Az alábbi kép a New Horizons szonda útját mutatja a Földtől a Pluto, majd az Ultima Thule felé és azon túl.Az első információ arról, hogyan is ment végbe a találkozás, január 1-én 15:28 UTC-kor érkezik meg a Földre, az első tudományos adatok pedig 20:16 UTC-kor, míg az első, a közönségnek szánt képek (“New York Times” PR-képek, “NYT 1”-képek) január 1-én késő este állnak elő. A New Horizons és az Ultima Thule találkozásának első tudományos eredményeit ismertető NASA sajtótájékoztató a tervek szerint 2019. január 3-án, magyar idő szerint 20:00-kor kezdődik, amelyet a NASA TV közvetít.

Rejtély azonban, hogy az Ultima Thule megfigyelései miért mutattak fényváltozást a várt periodikus fénygörbe helyett. Egy földi csillagfedéses mérés alapján a kisbolygónak igen elnyúlt alakja lehet, emiatt nagy fényességváltozást kéne mérnie a szondának, ahogy hol nagyobb, hol kisebb felületet lát a forgó kisbolygóból. Ennek kézenfekvő magyarázata Marc Buie (New Horizons team, SWRI) szerint az, hogy a kisbolygót a rövidebb tengelye mentén “átdöfő” forgástengely a látóirányba vagy ahhoz nagyon közel esik, így mindig ugyanakkora a megfigyelhető megvilágított felület. Ennél vadabb elképzelések is napvilágot láttak, Mark Showalter (SETI Intézet) azt vetette fel, hogy az Ultima Thule-t porfelhő veszi körül, és az ebbe “burkolt” kis égitest forgási fényváltozását az átlátszatlan porburok miatt nem lehet megfigyelni, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy üstökösmag forgási fényváltozását is eltakarhatja a körülötte levő kóma. Még ennél is merészebb lehetőséget vetett fel Anne Verbischer (Virginiai Egyetem), a New Horizons kutatócsoportjának tagja, aki szerint az Ultima Thule körül gerjesztett forgómozgást végző (precesszió, nutáció, imbolygás, …) kis holdak vannak, amely mindegyike mutat fényváltozást, de ezek egyedi fénygörbéinek összegzése (szuperpozíciója) kioltja egymást.

forrás:/csillagaszat/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
29
  Szinkronos előzetest és magyar címet kapott az új Men in Black
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Megérkezett a Men in Black International szinkronizált trailerje - mint látható, a film a Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül magyar címet kapta.Általában azt szoktuk írni, hogy a korai szinkronos filmelőzetesek esetében, sem hangszereposztást, sem a fordítást nem kell feltétlenül véglegesnek tekinteni, hiszen a bemutatóig még sok minden változhat, nem tudni, milyen színész ér rá, illetve egyes mondatok, hogyan hangoznak kontextusban. Ez most is igaz, hiszen a film csak nyáron lesz itthon látható a mozikban.Megérkezett a Men in Black magyar nyelvű trailerje. a videó inditásához Katt ide!

Az eredeti Sötét zsaruk folytatásának/rebootjának épp itt volt az ideje, hiszen elég nagy sikerű sorozatról van szó, még a gyenge harmadik rész szereplése sem ront az összképen. Az első rész 1997-ben Amerikában 251, a világ többi részén pedig 339 milliós bevételt hozott, míg a folytatás már 190, illetve 251 millió dollárt bevételezett öt évvel később. Ezután 10 évet kellett várni az új filmre, és a MIB3 a kiéhezett nézőknek köszönhetően nemzetközileg 445 millió dollárt teljesített, igaz, Amerikában csak 175 millióra futotta.

forrás./sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák